Societat

Bertone posa el beat Josep Tous com a model per a capellans i religiosos

El secretari d'Estat del Vaticà realitza la primera beatificació que es fa a Barcelona des del segle XII

El secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, ha posat Josep Tous, proclamat aquest diumenge beat, com a model per a capellans i religiosos.

Bertone ho ha dit a la cerimònia de beatificació de Tous a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, i que el cardenal ha presidit. Aquestes paraules han estat l'única al·lusió que ha fet a la polèmica generada pels casos de pederàstia que han sortit a la llum durant les últimes setmanes.

En un acte en el qual estaven presents el president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira; l'expresident, Jordi Pujol; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, Bertone ha assegurat que Tous convida a viure la fidelitat a Crist en el moment present i ha glossat la seva figura a l'homilia que ha ofert.

Josep Tous (Igualada, 1811 - Barcelona, 1871) és el primer caputxí català que és proclamat beat, i la d'avui ha estat la primera cerimònia de beatificació a Barcelona des del segle XII.

Bertone ha recordat que, des d'un primer moment, Tous va tenir Sant Francesc d'Assís com el seu exemple a seguir. Es va fer caputxí el 1811 i va estar primer en un convent a Sarrià i després al de Santa Madrona, situat a la Rambla barcelonina.

El 1835, després d'aprovar-se la desamortització pel govern de Mendizábal, es va haver d'exiliar, i va estar a França i Itàlia fins a 1843, quan va tornar a Barcelona amb el títol de predicador apostòlic.

Una vegada aquí, va col·laborar a la parròquia de Santa Maria del Mar, la que avui ha acollit la seva beatificació. Després va ser vicari d'Esparreguera i finalment a la de San Francisco de Paula de Barcelona.

En aquesta última comunitat, va fundar la congregació de les Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor, que unia l'espiritualitat franciscana amb l'activitat educativa i el 1850, van fundar la seva primera escola a Ripoll (Girona).

La de Tous ha estat "una vida exemplar, testimoni a cada moment del zel i la caritat pastorals, i la bondat i la recerca de la pau", ha explicat el cardenal Bertone, que ha recalcat que la festa del beat tindrà lloc el 27 de maig.

El cardenal, dirigint-se a tots els catòlics catalans, ha afegit: "La vostra terra ha estat fecunda de sants i santes. Com ha dit Benet XVI, els sants són els verdaders portadors de la llum en la història i testimoni de fe, esperança i caritat".

Bertone també ha expressat les afectuoses salutacions del papa a tots els assistents i l'agraïment del Pontífex a la tasca que desenvolupen l'ordre caputxina fundada per Tous a Espanya, Itàlia, Nicaragua, Costa Rica, Guatemala, Colòmbia i Cuba.

La nota de color l'ha protagonitzat Bertone, quan ha reconegut que els cants de l'Escolania de Montserrat l'acompanyen al seu lloc de feina, i ha demanat un aplaudiment per als cantors, que han intervingut a la beatificació.

El cardenal Bertone manté des de fa anys una relació d'afecte i col·laboració amb l'ordre de religioses fundada pel pare Tous, ja que són les que s'ocupen de la seva residència a Roma.

Per aquesta raó, el cardenal Secretari d'Estat va acceptar presidir la cerimònia, seguint les disposicions del papa Benet XVI sobre les beatificacions a les Esglésies on van viure els serfs de Déu que són elevats als altars.

La d'avui ha estat la segona beatificació que es fa a Catalunya aquest any, des que el papa disposés que la cerimònia de beatificació es pot portar a terme a la localitat natal del candidat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.