Societat

Tots els districtes van votar en contra de la nova Diagonal

El rebuig de la reforma supera el 80% en cinc territoris. Només al barri de la Marina del Prat Vermell guanya una opció municipal, la A. L’informe de la consulta es debatrà al ple

La reforma de la Diagonal va rebre el rebuig unànime de tots els districtes de Barcelona en la consulta ciutadana que va acabar diumenge passat. En cap dels deu territoris en què es divideix la ciutat les opcions de bulevard o de rambla es van imposar a la tercera opció, la que descartava les dues anteriors, que va arrasar amb 137.454 vots (79,8%). Filant més prim i mirant barri per barri, només en un dels 73, el de la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc, va guanyar l’opció de bulevard amb sis dels onze vots totals.

L’informe sobre el procés participatiu de la Diagonal elaborat per l’Ajuntament, que es presentarà al plenari de divendres que ve, per l’oposició no deixa lloc a cap dubte: tota la ciutat va tombar els dos projectes de l’alcalde, Jordi Hereu, malgrat que la gran majoria dels districtes estan controlats pels socialistes i que el consistori va destinar 3,17 milions d’euros a publicitar la votació.

Els districtes de l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi –feus electorals de CiU– encapçalen el rànquing. Dels 37.628 vots recollits a l’Eixample, 30.512 van anar a parar a l’opció C, 4.414 a la proposta de bulevard i 2.702 a la de rambla. En el cas de Sarrià-Sant Gervasi, dels 26.406 vots emesos, l’opció C se’n va endur 23.395, el bulevard 1.976 i la rambla 1.035. En aquests dos districtes, juntament amb les Corts, Gràcia i Sants-Montjuïc, el rebuig de la reforma va superar el 80% dels vots. Per edat, els ciutadans d’entre 40 i 55 anys són els que més van votar en la consulta.

L’informe també esmenta les incidències que es van produir durant la setmana de votacions, malgrat que fa una valoració global positiva del procés. Tot i que es van fer proves prèvies, el sistema desplegat per votar, tant per internet com presencialment als 108 punts habilitats en equipaments, es va espatllar el primer dia. Les causes tenen a veure amb l’ample de banda insuficient –dels 4 Mb inicials es va passar a 90 Mb– i la sobrecàrrega de l’enllaç als punts de votació presencial.

Segons el document, “el mal funcionament va afectar greument la votació de l’alcalde i dels ciutadans. La situació d’inestabilitat i de manca de servei adequat es va mantenir fins a les cinc de la tarda. A partir d’aquell moment, el servei va millorar”. Això ha portat el consistori a “depurar responsabilitats i determinar sancions” a Indra, adjudicatària de la consulta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.