El director de planificació de l'ACA reitera l'aposta per la interconnexió
Gabriel Borràs assegura en una taula rodona que seria «l'única cosa que donaria seguretat» de proveïment
«L'únic que dóna seguretat és tenir tota l'àrea de canonades catalana interconnectada des del nord fins al sud del país.» Així de contundent va ser ahir el responsable de planificació per a l'ús sostenible de l'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Gabriel Borràs, quan li van preguntar per la millor solució en el problema de la gestió d'aquest recurs natural. Aquesta mesura, rebutjada explícitament pel govern des que es va superar l'episodi de sequera del 2008, va tornar a sortir ahir a la llum i va arrencar les discrepàncies d'altres membres de la taula i, fins i tot, del públic assistent. Manolo Tomàs, de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), va remarcar que aquesta interconnexió seria un «error», i que continua compartint els mateixos «interessos polítics i privats que arrosseguem des del Plan Hidrológico Nacional». Per Tomàs, la solució de la gestió eficaç de l'aigua dels rius catalans rau en el que anomena «l'equilibri territorial». «L'aigua i el territori són la mateixa cosa», va dir. Per això, el portaveu de la PDE va proposar una taula on es debati un «model territorial, i no un model de l'aigua», un model «habitable per a tothom», perquè parlar de l'aigua, per Tomàs, és sempre el mateix: «Discutir d'on la traurem, qui la gestionarà i qui se'n beneficiarà.»
Durant el debat es van obrir temes relacionats amb aquesta gestió. Es van fer valoracions, més negatives que positives, sobre la gestió de l'ACA i el Departament de Medi Ambient durant la sequera de l'any passat; i, fins i tot s'hi van poder sentir compromisos dels dos responsables més implicats en el tema. Per una banda, Borràs va negar cap tipus de gestió dolenta per part de l'ACA, però va acceptar que havien comès errors; i va remarcar les diverses accions fetes amb els 256 pous recuperats arreu de Catalunya, va justificar la canonada que porta fins a la dessalinitzadora del Prat i va elogiar el sistema com l'únic d'interconnexió europeu de retorn de l'aigua.
Nul interès per Vinallop
D'altra banda, tant Gabriel Borràs com el president del CAT, Daniel Pi, es van comprometre a no utilitzar els pous de Vinallop, tal com demana la PDE. «No volem l'aigua de Vinallop. El CAT no utilitzarà aquella canonada», va dir Pi mirant als ulls de Tomàs, que avui es mobilitzarà amb la plataforma als terrenys expropiats dels pous.
El debat va donar per a molt més, però no va quedar res tancat. Només en algun moment, amb una tensió controlada, van poder arribar a uns punts en comú. Tots ells coincidien que la responsabilitat ciutadana és primordial, però tal com va dir Marc Gil, vocal de la comissió d'aigua i energia del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports, «conscienciar la gent amb l'estalvi no és un recurs tècnic viable que asseguri l'aigua». A més a més, entre el públic van sortir respostes que deien que gràcies al fet que no s'hagi fet aquesta interconnexió que proposava ahir l'ACA, «les institucions durant l'any passat no es van relaxar».