Societat

La UAB elegeix el nou rector enmig del clima de tensió per les ocupacions

Universitat

Gairebé 38.000 membres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) estan cridats aquest dilluns a participar en les eleccions per escollir el nou rector, comicis que se celebren enmig del clima de tensió per l'ocupació de diverses facultats per part d'estudiants contraris al procés de Bolonya. La jornada electoral s'ha iniciat a les 9.30 hores amb l'obertura de les urnes i finalitzarà a les 18.30 hores, quan es tancarà el període hàbil per votar.

Els catedràtics Anna Ripoll i Lluís Tort es disputen el rectorat de la UAB, després que l'actual rector, Lluís Ferrer, anunciés ja fa uns mesos la seva intenció de retirar-se, després de dos mandats al capdavant de la universitat. Ana Ripoll, catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, es presenta com la candidata més continuista, mentre que Lluís Tort, catedràtic de Fisiologia, ha fet campanya basada en la renovació. El guanyador de les eleccions haurà de governar una difícil situació, perquè hi ha quatre facultats ocupades per estudiants, que, entre altres coses, reclamen que es retirin els expedients disciplinaris oberts a 28 alumnes pels aldarulls del passat curs acadèmic. 

En paral·lel, un grup de professors de la UAB, entre els quals destaquen personalitats com Salvador Cardús i Joan B. Culla, han signat un manifest en què reclamen que tota la comunitat universitària pugui exercir la seva feina sense coaccions ni intimidacions. El manifest, dirigit als dos candidats a rectors de la UAB, sorgeix d'un sector del professorat descontent amb la situació que viu la universitat en les últimes setmanes, des que es van iniciar les tancades estudiantils contra Bolonya. Aquest manifest se suma a la carta oberta al rector Lluís Ferrer que han signat també un centenar de professors que reclamen que el rectorat no ignori els expedients oberts a estudiants.

La comunitat universitària a la UAB es divideix en quatre sectors: professors funcionaris doctors, amb 1.400 electors; la resta del personal acadèmic i investigador que exerceix la docència, amb 2.100 electors; estudiants de grau i postgrau (32.000); i el personal d'administració i servei (2.400). El vot de cada sector es pondera de manera que el del primer té un valor del 51% del vot final; el segon, un 9%; el tercer, un 30%; i el quart, un 10%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.