Educació

El nou calendari enterboleix el primer dia d'escola

Els mestres asseguren que avançar una setmana les classes implica un menor rendiment dels alumnes arran de la calor

Els pares de l'institut Montgròs protesten perquè preveuen un endarreriment en les obres

El calendari escolar estrenat ahir, que avança una setmana les classes d'escoles i instituts i elimina la jornada intensiva del mes de juny, ha provocat les crítiques de bona part dels centres del Penedès. La falta d'organització, el trasllat del problema de les vacances al març, quan els alumnes tindran una setmana sense classes, i les altes temperatures, que afecten el rendiment dels infants, són els principals arguments per oposar-se al canvi.

“Les tardes es fan molt pesades per als nens, i pels mestres, no s'aprofita el temps”, explica el director de l'escola vilanovina Pompeu Fabra, Xavier Subirà. Molts mestres coincideixen que l'avanç de les classes no suposa cap solució per a les famílies: els pares que no puguin fer vacances al març tindran el mateix problema que fins l'any passat hi havia al setembre, segons els professors.

Al Garraf, 20.616 alumnes van començar ahir les classes d'educació infantil, primària i secundària. Una de les novetats del curs escolar a la comarca és l'estrena de l'escola Mar i Cel de Cubelles, en un edifici situat al carrer Pompeu Fabra. A Vilanova, la matriculació ha augmentat en 200 alumnes respecte a l'any passat. Un total de 6.519 estudiants d'educació infantil i primària, i 2.791 d'educació secundària obligatòria van començar el curs ahir. Un 83% de les famílies han matriculat els seus fills en el centre sol·licitat en primera opció a la primària, i un 86%, a la secundària. Ahir, en una roda de premsa, la regidora d'Educació, Míriam Espinàs (PSC), va apuntar que la “pressió” pel que fa a la demanda de places s'ha traslladat ara de primària a secundària; en aquest sentit, l'Ajuntament confia a millorar la situació amb la posada en marxa del nou institut de Baix-a-Mar, que ara funciona en mòduls prefabricats, però que el setembre del 2011 disposarà d'un edifici definitiu. D'altra banda, l'Ajuntament de Vilanova ha invertit 60.000 euros a millorar els centres educatius, com la col·locació de portes de fusta a l'escola Margalló, o la reparació de la teulada del gimnàs al Canigó.

L'ús de l'ordinador a les aules també augmenta progressivament a la comarca. Un exemple és Sant Pere de Ribes: Can Puig i l'institut Montgròs ja disposen de portàtils, durant l'actual curs serà el torn de l'institut Alexandre Galí, de les Roquetes.

A Vilafranca van començar el curs un total de 6.000 alumnes de primària, secundària i llars d'infants. Segons les dades d'inici de curs facilitades per l'Ajuntament, un 25% de les aules d'infantil, un 36% de les de primària i un 21% de les de secundària obligatòria encabiran més alumnes dels que els correspondria. Això vol dir que el nombre d'alumnes estarà per sobre de la ràtio, que és de 25 alumnes per aula a infantil i primària i 30 alumnes per aula a secundària. L'Ajuntament va destacar l'esforç que s'ha fet per crear noves places a les llars d'infants. Amb la nova situació, el 93% de les alumnes van obtenir la plaça demanada.

LA DATA

07.03.11
començarà una setmana de vacances,
fins al dia 11 de març. Aquest és un dels canvis del nou calendari escolar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.