Societat

Hereu, sota pressió

L’alcalde de Barcelona intenta aturar la imatge de degradació de la ciutat reobrint el debat per prohibir la prostitució al carrer

Bar­ce­lona no és la ciu­tat des­ga­ve­llada d’abans dels noranta en la qual no es podia sor­tir de nit –ni de dia– per algu­nes zones. Qui gosava pas­se­jar en aque­lla època pel final de la Ram­bla? Pos­si­ble­ment només San­ti­ago Ause­ron i la seva Negra Flor. Després de la llu­en­tor exhi­bida amb els Jocs Olímpics i en anys poste­ri­ors, ara les mos­tres d’inci­visme i sobre­tot l’auge de la pros­ti­tució al car­rer comen­cen a ofe­rir motius de pre­o­cu­pació a les més altes instàncies.

És per això que, d’una manera un punt lacònica, ahir l’alcalde de la ciu­tat, Jordi Hereu, es va envol­tar de peri­o­dis­tes per asse­gu­rar que no té cap vareta màgica però que ha arri­bat el moment de reo­brir el debat per pro­hi­bir el comerç del sexe a l’espai públic. Fa un any van ser les imat­ges de l’AVUI del car­rer Petrit­xol, i ara el sexe explícit a canvi de diners s’ha con­cen­trat a la Boque­ria.

“No volem zones ver­me­lles a Bar­ce­lona i m’agra­da­ria que hi hagués una llei que digués que a l’espai públic no es pot exer­cir la pros­ti­tució”, va apun­tar l’alcalde.

Con­vençut que no hi ha una­ni­mi­tat política ni social en aquest debat, la pri­mera mesura que ha adop­tat Hereu aquesta set­mana és treure uni­for­mes al car­rer, amb la Guàrdia Urbana, i dema­nar al depar­ta­ment d’Inte­rior de la Gene­ra­li­tat que faci el mateix amb els Mos­sos. Molt menys li ha agra­dat l’espol­sada de res­pon­sa­bi­li­tats que el minis­teri d’Inte­rior ha fet en aquesta qüestió, llançant les cul­pes fins i tot a un altre minis­teri, el de Tre­ball. “Estem per coo­pe­rar i a Madrid costa que t’escol­tin, però nosal­tres hem des­crit una situ­ació”, va apun­tar ahir Hereu ava­lant la crítica que la seva regi­dora de Segu­re­tat, Assumpta Escarp, va fer dime­cres apun­tant que només l’1% de pros­ti­tu­tes detin­gu­des són repa­tri­a­des.

Ope­ració Cons­tanza
Fa un any una batuda con­tra pro­xe­ne­tes al Raval va desac­ti­var una xarxa de pros­ti­tució basada en la coacció a dones d’ori­gen romanès. El juliol pas­sat i al novem­bre de 2008 també va haver-hi epi­so­dis sem­blants al vol­tant del Camp Nou, però l’Ajun­ta­ment apunta simi­li­tuds entre l’actual pro­blema, una pre­sumpta xarxa a Ciu­tat Vella que uti­litza dones nige­ri­a­nes, i aque­lla Ope­ració Cons­tanza. “Trau­rem la pros­ti­tució de la Ram­bla però ara és més com­pli­cat de resol­dre, pel fet que la xarxa es basa en dones extra­co­mu­nitàries”, apunta Hereu.

Solu­ci­ons? Hereu, que passa de pun­te­tes per la resta de pro­ble­mes d’inci­visme, aposta per des­con­ges­ti­o­nar la Ram­bla poten­ci­ant altres punts de Bar­ce­lona o de l’àrea metro­po­li­tana i com­pen­sar el des­ca­mi­sat turisme de xan­cleta amb el turisme de fires i con­gres­sos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.