Societat

La crònica

El bressol de la Catalunya feudal

Es presenta el producte turístic Terra de Comtes i Abats, amb què es pretén reactivar el turisme cultural del Ripollès a través de les llegendes, els mites i la història de la comarca

El comte Guifré el Pelós, l'abat Oliba, el mite del comte Arnau, la lle­genda dels Nou Barons de la Fama i d'Otger Cataló que fan el seu jura­ment a Mont­grony, el panteó de la casa com­tal de Bar­ce­lona al mones­tir de Ripoll. Tots aquests per­so­nat­ges i ele­ments històrics fan del Ripollès un dels grans cen­tres de la Cata­lu­nya medi­e­val, amb el mones­tir de Ripoll com a epi­cen­tre. Donar a conèixer tot aquest pas­sat tan històric com lle­gen­dari és l'objec­tiu del pro­jecte Terra de Com­tes i Abats, impul­sat pel con­sorci Ripollès Desen­vo­lu­pa­ment, el Depar­ta­ment d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa i els ajun­ta­ments de Ripoll, Sant Joan de les Aba­des­ses, Camp­devànol i Gombrèn. “No som cons­ci­ents del que tenim a casa nos­tra”, asse­nyala el direc­tor gene­ral de Turisme, Joan Car­les Vilalta, i el que es pretén és explo­tar el patri­moni d'aquests muni­ci­pis del baix Ripollès per con­ver­tir-lo en un atrac­tiu turístic més de la comarca. “A Ripoll no hem d'inven­tar res, però sí que hem de valo­rit­zar el nos­tre patri­moni”, va expli­car l'alcal­dessa de Ripoll, Teresa Jordà, que recor­dava ahir en la pre­sen­tació a Bar­ce­lona de Terra de Com­tes i Abats que fa quinze anys si algú volia visi­tar el mones­tir de Ripoll l'única manera que tenia d'obte­nir infor­mació del con­junt històric era posant una moneda en una màquina d'on sor­tia una veu que rela­tava la història de la por­ta­lada, el claus­tre i la bibli­o­teca del mones­tir.

Els indrets amb més poten­cial turístic que es mos­tra­ran al visi­tant de Terra de Com­tes i Abats seran el con­junt arqueològic del cas­tell de Mata­plana i el san­tu­ari de Mont­grony, a Gombrèn; el Palau de l'Aba­dia i el mones­tir de Sant Joan de les Aba­des­ses, i el con­junt monàstic de Santa Maria de Ripoll. A Camp­devànol s'ha recu­pe­rat el camí ral, que uneix l'església romànica del muni­cipi amb Gombrèn.

De moment, ja ha entrat en fun­ci­o­na­ment el Cen­tre d'Inter­pre­tació del Mite del Comte Arnau, al Palau de l'Aba­dia de Sant Joan. “Aquest pro­jecte ens ha d'aju­dar a diver­si­fi­car el nos­tre sec­tor econòmic, que fins fa poc vivia de la indústria”, asse­nyala l'alcalde del muni­cipi, Ramon Roqué. La Set­mana Santa que ve està pre­vist que es posi en marxa un cen­tre al san­tu­ari de Gombrèn i l'estiu vinent, el Cen­tre d'Inter­pre­tació del Mones­tir, situat a la cape­lla de la Con­gre­gació de Ripoll.

El con­se­ller d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa, Josep Huguet, va recor­dar la importància de la posada en marxa d'aquest pro­jecte que, al cos­tat d'altres plans turístics, com ara Ter­res de l'Ebre 2005, Tàrraco Romana i Bos­cos de brui­xes de ban­do­lers, “posa en valor els ele­ments iden­ti­ta­ris que tenim”.

L'acte de pre­sen­tació d'ahir a Bar­ce­lona va ser apa­dri­nat per l'exfut­bo­lista Car­les Rexach, fill adop­tiu de Ripoll, d'on eren els seus pares.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.