Societat

Greenpeace dóna per fet que Ascó serà candidata a allotjar el cementiri nuclear dels residus radioactius de l'Estat

Els ecologistes acusen el govern espanyol de "temptar" l'alcalde amb diners públics perquè s'ofereixi a acollir la instal·lació

Gre­en­pe­ace ha donat per fet aquest dimarts que el minis­teri d'Indústria i l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis en Àrees Nucle­ars (AMAC) tenen pac­tat que Ascó i Yebra (Gua­da­la­jara) siguin les dues pobla­ci­ons can­di­da­tes a aco­llir el cemen­tiri nuclear, que ha de rebre els resi­dus radi­o­ac­tius de tot l'Estat espa­nyol.

Gre­en­pe­ace, Eco­lo­gis­tes en Acció i Tan­quem les Nucle­ars han acu­sat el minis­tre d'Indústria, Miguel Sebastián, de "temp­tar" els alcal­des "amb diners públics" de l'empresa pública Enresa perquè ofe­rei­xin els seus muni­ci­pis per aco­llir aquesta ins­tal·lació. En aquest sen­tit, les tres enti­tats han recor­dat que el Par­la­ment va apro­var el 2008 una reso­lució per rebut­jar la ubi­cació d'un cemen­tiri nuclear a Cata­lu­nya.

Aquesta reso­lució va ser apro­vada amb el suport de CiU, el par­tit de l'alcalde d'Ascó, i per aquest motiu els eco­lo­gis­tes han dema­nat a la fede­ració naci­o­na­lista que sigui cohe­rent amb ella mateixa i que forci l'alcalde a no pre­sen­tar la can­di­da­tura. De totes mane­res, el res­pon­sa­ble de la cam­pa­nya nuclear de Gre­en­pe­ace, Car­los Bravo, ha insi­nuat que és pro­ba­ble que per a l'alcalde pesin més els pac­tes amb l'AMAC i les pro­me­ses econòmiques que li hagi pogut fer el minis­tre d'Indústria, a qui ha qua­li­fi­cat d'"immo­ral".

D'altra banda, han recor­dat que la decisió d'ins­tal·lar un cemen­tiri nuclear a l'Estat espa­nyol es va pren­dre quan el minis­tre d'Indústria era José Mon­ti­lla, l'actual pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, i que Zapa­tero va afir­mar durant el debat de política gene­ral del maig del 2006 que una ins­tal·lació d'aques­tes carac­terísti­ques exi­geix el "con­sens ter­ri­to­rial més gran pos­si­ble".

En referència a aques­tes afir­ma­ci­ons, els eco­lo­gis­tes han cri­ti­cat que un con­sis­tori tin­gui capa­ci­tat per ell mateix de pre­sen­tar-se can­di­dat a ubi­car el cemen­tiri al muni­cipi que repre­senta, sense un debat i sense tenir en compte l'opinió de la població, la dels pobles del seu entorn ni la posició de la cor­res­po­nent comu­ni­tat autònoma.

Per la seva banda, el por­ta­veu d'Eco­lo­gis­tes en Acció, Manel Ade­lan­tado, ha avi­sat que no accep­ta­ran una ins­tal·lació d'aquest tipus fins que no hi hagi un calen­dari de tan­ca­ment de totes les cen­trals nucle­ars de l'Estat espa­nyol. També ha asse­gu­rat que és una "broma de mal gust" dir que el cemen­tiri només tindrà uns 60 anys de vida, com diu el govern espa­nyol, quan els resi­dus dura­ran "tota l'eter­ni­tat".

Final­ment, el por­ta­veu de l'asso­ci­ació Tan­quem les Nucle­ars, Pep Puig, ha asse­gu­rat que l'Estat està vul­ne­rant la con­venció d'Aar­hus, sig­nada per tots els països euro­peus. Es tracta de la con­venció que reco­neix el dret de la ciu­ta­da­nia i de totes les enti­tats soci­als a par­ti­ci­par en aque­lles deci­si­ons que afec­tin el medi ambi­ent.

Mani­fest en con­tra
Les tres enti­tats han recor­dat que aquest diven­dres 22 de gener hi ha una reunió a Mont-roig del Camp per redac­tar un mani­fest con­tra la ins­tal·lació del cemen­tiri nuclear al ter­ri­tori. A la reunió hi estan con­vo­cats totes les enti­tats soci­als de la zona i també els par­tits polítics que vul­guin afe­gir-se al mani­fest.

A final de gener s'acaba el ter­mini perquè els ajun­ta­ments interes­sats a aco­llir aquest magat­zem nuclear –que com­por­tarà una inversió de 700 mili­ons d'euros i la cre­ació d'entre 300 i 500 llocs de tre­ball– puguin pre­sen­tar les seves sol·lici­tuds.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.