Societat

energia

La generació elèctrica amb biomassa continua encallada

L'objectiu del pla d'Energia per al 2015 ha estat rebaixat de 63 a 50 megawatts

Només hi ha en funcionament una central, a Móra d'Ebre, de 0,5 megawatts

Cinc plantes ja disposen del permís d'Energia

La uti­lit­zació de bio­massa (fusta i res­tes vege­tals) per a la pro­ducció d'ener­gia elèctrica con­ti­nua enca­llada a Cata­lu­nya. Després de més de dues dècades d'estu­dis i pro­jec­tes, només hi ha en fun­ci­o­na­ment una ins­tal·lació de peti­tes dimen­si­ons a Móra d'Ebre. Cinc pro­jec­tes més han acon­se­guit durant els últims anys l'auto­rit­zació admi­nis­tra­tiva de la direcció gene­ral d'Ener­gia, i una desena més (no hi ha cap regis­tre ofi­cial) estan en altres fases d'auto­rit­zació però no està asse­gu­rat que Cata­lu­nya arribi al 2015 havent com­plert l'objec­tiu del pla d'Ener­gia amb aquesta font reno­va­ble; tot i que aquest objec­tiu és real­ment modest.

El pla d'Ener­gia 2006-2015 apro­vat pel Par­la­ment pre­veia la ins­tal·lació de plan­tes de bio­massa fores­tal i agrícola, per a la pro­ducció d'elec­tri­ci­tat, amb una potència total de 63,7 megawatts. La revisió d'aquest pla, apro­vada l'any pas­sat pel govern, reduïda l'objec­tiu d'aquest tipus d'ener­gia reno­va­ble a 50,3 megawatts. Quan fal­ten poc més de qua­tre anys per a la cadu­ci­tat del pla, però, només hi ha en fun­ci­o­na­ment “una ins­tal·lació de bio­massa, amb tec­no­lo­gia de gasi­fi­cació, amb una potència elèctrica de 0,5 megawatts”, segons ha expli­cat a aquest diari Fran­cesc Vidal, cap d'àrea d'ener­gies reno­va­bles de la direcció gene­ral d'Ener­gia i Mines.

La reducció de la bio­massa per a gene­ració elèctrica “queda com­pen­sada, en els objec­tius del pla d'Ener­gia, per una pre­visió més gran d'ins­tal·laci­ons de bio­massa d'uti­lit­zació tèrmica” (cal­de­res per a aigua calenta o cale­facció).

Falta madu­ració

La direcció gene­ral d'Ener­gia ha faci­li­tat auto­rit­za­ci­ons admi­nis­tra­ti­ves per cons­truir més plan­tes a Sant Pere de Torelló, la Sénia, Tala­vera, Bar­ce­lona –Zona Franca– i Mas­sa­nes. “Alguns dels pro­jec­tes dels quals s'han com­ple­tat els tràmits d'auto­rit­zació no han aca­bat de madu­rar per pro­ble­mes com ara la falt de finançament”, indica Fran­cesc Vidal.

Paral·lela­ment, una desena de pro­jec­tes estan en fases diver­ses de tra­mi­tació ambi­en­tal i urbanística. La direcció gene­ral d'Ener­gia con­fia que amb els pro­jec­tes apro­vats i amb les noves ini­ci­a­ti­ves que es tra­mi­ten “es podrà arri­bar al 2015 havent acon­se­guit l'objec­tiu que marca el pla d'Ener­gia”, segons explica Vidal.

LA XIFRA

2
megawatts
de potència elèctrica instal·lada correspondrien a la planta que es vol fer a la Zona Franca barcelonina.

La planta de la Garriga, el 2011

Un dels projectes de planta de cogeneració amb biomassa que ha provocat més rebombori durant els últims anys és el presentat per l'empresa Rebrot i Paisatge a la Garriga. Després d'una llarga tramitació, el projecte va rebre l'informe favorable del Departament de Medi Ambient el 5 de maig passat. L'aprovació definitiva, però, està pendent d'una modificació puntual del pla general i del pla parcial que reguli la qualificació dels terrenys on es vol instal·lar la planta. El projecte ha estat objecte durant els últims anys d'una forta campanya d'oposició dels veïns, que es consideren afectats negativament per la instal·lació.

Carles Vilaseca, director de l'empresa promotora, confia que “el juliol del 2011 s'hagin completat tots els tràmits i es pugui iniciar l'obra, que tindrà un termini d'execució d'uns set mesos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.