Societat

“Maleïts siguin els controladors”

Els passatgers que volien agafar un avió per anar fora de pont només tenien paraules insultants per qualificar l'actitud dels controladors

Molta gent es quedarà sense els dies de descans

Ningú sabia què fer, si marxar o esperar-se a l'aeroport

“La companyia ja m'hadit que no ens tornen els diners, que no és culpa seva”, es queixa un noi

Són uns fills de puta. Quina ver­go­nya. No hi ha dret. Són uns mise­ra­bles. La gent que més cobra d'Espa­nya! Són uns mal­pa­rits...”. No s'escol­tava res més. Els insults als con­tro­la­dors aeris van ser un clam unànime ahir entre els pas­sat­gers que havien d'aga­far un avió per anar a pas­sar fora el pont de la Puríssima i a última hora van veure com, per culpa d'una vaga enco­berta, s'havien de que­dar sense vacan­ces, sense poder fer el pont més llarg dels últims anys.

La notícia de “les bai­xes per malal­tia” en massa dels con­tro­la­dors va aga­far de sor­presa milers de per­so­nes, que ahir es van tro­bar, a la cua per embar­car, que els tan­ca­ven el vol. “A les vuit havíem d'aga­far un vol a Ovi­edo amb Spa­nair i ens aca­ben de dir que, de moment, res de res”, es lamen­tava en Manuel Barba, que estava el pri­mer de la cua d'embar­ca­ment amb la seva dona, la Maria, i els seus fills. “De moment ens espe­rem. Jo no vull per­dre els diners”, deia ferma la Maria. Al seu cos­tat, una jove, la Patrícia, mar­xava de la cua perquè ja es veia pas­sant la nit dor­mint sobre la maleta i se n'anava a veure si podia aga­far un tren. “Me'n vaig a l'estació perquè des d'aquí els telèfons de Renfe estan col·lap­sats”.

“Me'n vaig amb tren”

“Estu­dio dis­seny a Bar­ce­lona i fa dos mesos que no veig la meva família. Ara mateix els diners em són igual, ja els recla­maré després, el que vull és mar­xar i veure els meus”.

La Mari­sol, a la mateixa cua, deia el mateix que la Maria: “De moment, m'espero. Encara tinc espe­ran­ces”.

Entre els qui no es van espe­rar a veure què pas­sava hi havia mol­tes famílies que ana­ven amb nens petits. Com l'Ari­adna i el seu marit, que pre­te­nien anar a pas­sar aquests dies a Sevi­lla, on tenen la família. Els seus dos fills, un nen de tres anys i un altre de sis mesos, s'entre­te­nien sobre una man­teta car­bassa mar­ra­ne­jant un lli­bre quan ella i el seu marit ja havien deci­dit mar­xar.

“Ja hem tru­cat perquè ens vin­guin a bus­car. No ens podem que­dar aquí a veure què passa, amb els nens no, és massa com­pli­cat. Han de sopar, se'ls ha de can­viar... massa mer­der. Res, hem deci­dit que­dar-nos sense les vacan­ces”. La mateixa Adri­ana hi afe­gia: “Jo no dic que aquesta gent no tin­gui dret a recla­mar una cosa si ho cre­uen neces­sari, però les coses no es fan així, sense avi­sar. No hi ha dret, ens dei­xen a tots pen­jats”, va cri­ti­car

També van optar per mar­xar la Sílvia i el seu marit, que lide­ra­ven una comi­tiva fami­liar de set per­so­nes, entre les quals hi havia les seves nenes de tres i qua­tre anys. La seva des­ti­nació era Palma, un dels pri­mers aero­ports que van que­dar tan­cats. “Això és hor­rorós. Per­dem l'hotel, el tenien reser­vat de fa temps a Lluc­ma­jor, i un viatge fami­liar pen­sat de fa molt temps”, es lamen­ta­ven.

L'àvia de la família, la Fer­mina, era la més afec­tada. “Estic molt però que molt enra­bi­ada. Em sap molt greu per les nenes, perquè els feia molta il·lusió”, deia. “No hi ha dret. Aquesta gent no té cap mena de dig­ni­tat ni pensa en els altres. Només pen­sen en ells i en els seus bene­fi­cis”, es va quei­xar. “Sabeu quin mer­der és orga­nit­zar un viatge amb nens petits... i ara això! Una autèntica ver­go­nya!”.

“No ens tor­nen els diners”

El marit de la Sílvia va con­fir­mar que al mos­tra­dor de la com­pa­nyia ja li havien dit que no s'esperés per cobrar el retorn dels diners. “Ja m'han dit que no me'ls tor­na­ran perquè això no és culpa seva; que, si vull, que ho reclami a Aena”, es va quei­xar. Aquesta família havia tret els bit­llets per inter­net i no sabia a qui recla­mar.

“Això és igual. Jo he com­prat el bit­llet a l'agència de viat­ges de la meva tia i ella m'ha dit que tam­poc no hi pot fer res”, expli­cava un noi mallorquí que també es va que­dar sense poder embar­car-se cap a Palma. A aquest noi, que també havia anat a pre­gun­tar al mos­tra­dor de Vue­ling, ja li havien dit que tam­poc li podien can­viar el bit­llet. “Si el meu vol no surt, tots els altres dels altres dies els tenen plens”.

Men­tre la gent mirava i remi­rava les pan­ta­lles, tru­cava pels mòbils i maleïa els cau­sants de tot l'embo­lic, pels megàfons avi­sa­ven que, per culpa de “l'aban­do­na­ment mas­siu dels llocs de tre­ball dels con­tro­la­dors aeris”, es reco­ma­nava “con­sul­tar les seves com­pa­nyies”. Tot i les indi­ca­ci­ons dels megàfons, als punts d'infor­mació també s'acu­mu­lava molta gent.

Les hos­tes­ses, que de fa temps duen unes ame­ri­ca­nes verd poma molt cri­da­ne­res, no dona­ven a l'abast per, de fet, no poder dir res de res. “Ho sento senyora, jo no sé res. Només li puc dir que vagi al mos­tra­dor de la seva com­pa­nyia”. “Però senyo­reta, fan vaga o no fan vaga els con­tro­la­dors?”. “Miri, no ho sé. Nosal­tres no sabem res”.

El per­so­nal de terra de l'aero­port del Prat estava sin­ce­ra­ment molt molest amb els seus com­panys vaguis­tes. “Els de la torre han deci­dit no tre­ba­llar avui... quina barra, i tots els pro­ble­mes, per a nosal­tres”, li deia una hos­tessa a una altra. El males­tar era més que evi­dent. Ja se sap que quan les coses van mal dades les úniques per­so­nes visi­bles, en aquest cas les hos­tes­ses d'infor­mació, eren les que paga­ven els plats tren­cats i la ira de la gent.

Que no es vagi a l'aero­port!

Tot i que el minis­tre Blanco havia reco­ma­nat a la ciu­ta­da­nia que no anés als aero­ports (a les set del ves­pre ja hi havia tan­cats tots els de les Illes Bale­ars i les Canàries i Madrid, entre d'altres) la gent con­ti­nu­ava arri­bant al Prat. Molts no sabien què pas­sava i ho des­co­brien en veure les cues for­ma­des davant dels mos­tra­dors de les com­pa­nyies.

Entre els mes sor­pre­sos hi havia un munt d'estran­gers. Perquè la gent d'aquí més o menys ja està al cor­rent de la força dels con­tro­la­dors i de les seves ante­ri­ors mobi­lit­za­ci­ons, però els estran­gers no hi ente­nien res.

Caos per reco­llir l'equi­patge

El caos més gran va començar quan, a par­tir de les nou de la nit, Aena va con­fir­mar que també l'espai aeri de Bar­ce­lona estava tan­cat. Automàtica­ment van que­dar can­cel·lats tots els vols. Ales­ho­res, tal com va expli­car un dels pas­sat­gers, en Toni, “van començar les cues de totes les per­so­nes que havíem embar­cat els equi­pat­ges, per poder recu­pe­rar les male­tes”. En Toni, la seva dona, la Montse, i els seus fills, havien embar­cat a les set de la tarda i a dos quarts de deu feien cua per poder tor­nar a aga­far les seves male­tes. “Per la gen­tada que hi ha, cal­culo que en tinc per dues hores”.

Els únics que abans de les nou de la nit feien bona cara i esbu­fe­ga­ven d'alleu­ge­ri­ment perquè sem­blava que puja­rien a un avió per arri­bar a la des­ti­nació eren “els afor­tu­nats” que vola­ven a, per exem­ple, Brus­sel·les o Gine­bra. Amb el pas de les hores es va veure que tota aquesta gent va aca­bar igual que la resta perquè tan bon punt a les 21:00 es va tan­car l'espai aeri els seus vols també van que­dar can­cel·lats. Ales­ho­res es va haver de fer bai­xar tot­hom, retor­nar a les sales d'embar­ca­ment i posar-se a la cua per recu­pe­rar l'equi­patge. Una odis­sea.

Els pas­sat­gers frus­trats es quei­xa­ven que no se'ls va donar cap alter­na­tiva. Ni alter­na­tiva, ni l'opció d'anar a un hotel a dor­mir ni, tan sols, un entrepà de con­so­lació.

Quan pas­sa­des les deu de la nit es va dir que no sor­ti­ria cap avió, les cues van començar a dis­sol­dre's perquè la majo­ria de gent va deci­dir mar­xar. No tots, però. Les cues, ales­ho­res, es van començar a for­mar a la parada dels taxis, a les de l'autobús i a fora on arri­ba­ven cot­xes a reco­llir els indem­nit­zats.

A Girona, calma tensa

A l'aero­port de Girona, unes sis-cen­tes per­so­nes que havien de sor­tir en qua­tre vols dife­rents van resul­tar afec­ta­des per la vaga dels con­tro­la­dors. Un dels vols anava a Madrid a les vuit i va ser can­cel·lat de seguida, men­tre que els altres tres, amb des­ti­na­ci­ons a Lon­dres, Glas­gow i , Esto­colm van ser retar­dats fins avui al matí. El Jordi, la seva pare­lla i un grup d'amics van deci­dir anar a pas­sar la nit a la segona residència que uns fami­li­ars tenen a Llo­ret de Mar, amb el desig que avui pugin volar cap a la capi­tal de Suècia, on havien pro­gra­mat pas­sar el pont i visi­tar una amiga que estu­dia allà. “Hem estat molta estona espe­rant per pujar a l'avió, final­ment ens hem embar­cat i quan no feia una hora que esta­ven a dins de l'apa­rell, ens han fet bai­xar i reco­llir les male­tes”, expli­cava, amb rela­tiva tran­quil·litat, aquest jove de Ter­rassa.

Tam­poc va arri­bar a Girona un vol pro­ce­dent de Madrid i, a l'hora de tan­car aquesta edició no estava clar si ho farien dos vols que havien d'arri­bar de Gotëborg i Venècia. Molts dels pas­sat­gers afec­tats van optar per tor­nar als seus domi­ci­lis i, per tant, l'ambi­ent a les ins­tal·laci­ons era d'una rela­tiva calma, això sí, vis­cuda amb tensió pels que es van que­dar.

21
hores
es va anunciar a l'aeroport del Prat que es tancava l'espai aeri de Barcelona i es cancel·laven tots els vols.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.