Societat

En dos anys el nombre de locals de kebabs s'ha doblat

Aquests entrepans turcs són un nou tipus de menjar ràpid assequible en temps de crisi

La federació calcula que hi ha uns 150 establiments a les comarques gironines, regentats sobretot per immigrants

Tànger, Blue Star Kebab, Bar Pak Catalan i Zona Kebab són alguns dels noms dels locals que en els últims anys han proliferat a les comarques gironines i que es dediquen al tipus de menjar ràpid que s'ha obert pas recentment a les nostres comarques: el kebab. Aquest menjar semblant a un entrepà és originari de Turquia i va començar a introduir-se a la demarcació de Girona fa pocs anys gràcies a la població immigrada, sobretot marroquins i pakistanesos.

En els últims anys el seu nombre s'ha doblat, segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, que calcula que actualment hi ha uns 150 establiments de venda de kebabs a la demarcació, concentrats sobretot a Girona, Salt, Figueres i Olot. Per explicar el boom d'aquest tipus de menjar, restauradors i propietaris es refereixen als mateixos factors: el preu baix del producte i el bon marge comercial que té. Pel que fa al preu, els kebabs se situen en la línia dels entrepans i les hamburgueses, amb un preu que pot oscil·lar entre els 3,50 i els 7 euros, depenent de si es tracta només del kebab o si es vol acompanyar de patates fregides o fer-ne un plat combinat. Aquests preus, en temps d'austeritat, fan que sigui un producte especialment atractiu per als que tenen més escurada la butxaca, com ara els estudiants.

L'altre factor que explica per què en pocs anys s'han muntat tants locals de kebabs és que requereixen poca inversió. Joan Carles Ventura, responsable comercial de Karmez Iberica SL, empresa que importa la carn de la casa mare alemanya (Karmez Dönerfabrik), explica que fa anys, quan oferia la possibilitat de vendre kebabs als seus clients catalans, no ho veien gens clar, però ara s'hi comencen a introduir, atès el bon marge comercial que té aquest negoci. Karmez és una de les principals distribuïdores de carn als locals de kebabs de Catalunya. Karmez té 30 clients fixos a les comarques gironines (a l'estiu se n'obren més a la costa).

Encara hi ha més locals regentats per estrangers que no pas per catalans, però arribarà un punt en què s'igualarà, opina Ventura. “Cada vegada es tanquen més locals regentats per estrangers, perquè n'hi ha molts que no cuiden el local, i els clients cada cop poden seleccionar més”, hi afegeix.

L'única empresa de les comarques gironines que distribueix la carn i tot allò necessari per als locals és Europa Kebab, que es va obrir fa tres anys a Fornells de la Selva i és propietat d'uns ciutadans alemanys d'origen turc.

LA XIFRA

150
locals
de venda de kebabs són els que la Federació d'Hostaleria calcula que hi ha a les comarques gironines.

LA XIFRA

5.000
euros
és la inversió mínima que, segons els experts, es necessita per muntar un d'aquests establiments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.