Societat

Immigració

Poc s'assem­bla una imatge qual­se­vol del dia a dia d'un barri de Bar­ce­lona, de l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, de Vic (Osona), de Guis­sona (Segarra) o de Cas­telló d'Empúries (Alt Empordà) a la de fa una dècada. Han estat deu anys d'aug­ment de la població i de bar­reja de diver­si­tat d'orígens. Les xifres són con­tun­dents: el gener del 2001, vivien a Cata­lu­nya 257.306 per­so­nes nas­cu­des a l'estran­ger; el juliol del 2010, esta­ven per sobre dels 1,2 mili­ons. I no només això, actu­al­ment, con­vi­uen a Cata­lu­nya més de 170 naci­o­na­li­tats. A gai­rebé tot el país, perquè, segons la secre­ta­ria per a la Immi­gració, només hi ha una quin­zena de muni­ci­pis on no hi ha cap immi­grant empa­dro­nat.

La corba ascen­dent de la població estran­gera ini­ci­ada a final dels noranta es va tren­car el 2009. Va tenir el punt àlgid el 2001, quan el col·lec­tiu d'estran­gers va créixer un 48,5%. La com­pa­ra­tiva dels padrons cor­res­po­nents al juliol del 2009 i al gener del 2010 reflec­tia per pri­mer cop una atu­rada del flux migra­tori: es va reduir en 17.437 les per­so­nes ins­cri­tes als regis­tres muni­ci­pals. Una dis­mi­nució –petita, però sig­ni­fi­ca­tiva– que afecta sobre­tot la franja entre els 15 i els 29 anys, i més els homes que les dones.

Una de les coses que iden­ti­fi­quen l'última dècada és“l'onada migratòria més impor­tant de la història de Cata­lu­nya tant per inten­si­tat com per rapi­desa”, en parau­les del demògraf Andreu Domingo. Explica, també, que la corba ascen­dent tren­cada el 2009 és un clar reflex del cicle econòmic: la bonança va dur a recla­mar mà d'obra a fora i, un cop arriba la crisi, la demanda es para­litza. Recorda, però, que no és del tot nou, perquè és un país d'aco­llida, als sei­xanta amb la immi­gració del sud de la Península i al segle XVII amb la de França. “Res del que ha pas­sat en l'última dècada s'explica al marge de la immi­gració”, asse­gura també la demògrafa Anna Cabré. En resum, el 2001, tres de cada deu empa­dro­nats tenien naci­o­na­li­tat estran­gera, ara ho són setze de cada cent.

Sònia Pau



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.