Les Borges Blanques consoliden la fira com a aparador de l'oli d'oliva
Aquest cap de setmana, s'hi esperen 60.000 visitants de tot Catalunya, França i Espanya
Els expositors d'aliments de qualitat tenen llista d'espera
Des d'avui i fins diumenge, la XIV Fira de l'Oli Verge Extra converteix les Borges Blanques en la capital i l'aparador d'aquest preciós suc. El certamen pot presumir de no acusar la crisi, almenys quant a presència d'expositors i públic. Els 120 estands de productes oleícoles representen un 10% més que en l'edició de l'any passat, i alguns s'han quedat fora per manca d'espai al pavelló firal.
S'espera que hi acudeixin unes seixanta mil persones. “És una de les grans icones dels certàmens firals, amb una aposta estratègica per expandir-ne la influència més enllà de les comarques lleidatanes”, assegura el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert. Els esforços de promoció ja s'han notat i any rere any hi acudeixen més visitants francesos, aragonesos, navarresos i de tot Catalunya. La projecció del certamen és el resultat de la combinació “d'un producte únic, sorgit d'un territori de climatologia dura i orografia accidentada. Però, sobretot, de la fidelitat a la terra i la il·lusió davant les adversitats dels garriguencs”, afirma l'alcalde borgenc, Miquel A. Estradé. La fira també és un motor econòmic anual: els 40 molins hi venen uns 50.000 litres d'oli cadascun, perquè molts visitants hi acudeixen a comprar-ne per a tot l'any.
Aquest cap de setmana no sols s'hi podrà trobar oli, a les Borges. El director de la fira, Xavier Gispert, explica: “Ens estem obrint a nous productes, com ara la cosmètica de l'oli, que és una línia de futur”. Dues empreses mostraran aquestes novetats i s'hi farà un taller d'elaboració de sabó a casa. La mostra, tastos guiats i tallers de productes agroalimentaris de qualitat són altres atractius. Juntament amb el pa de ronyó, una varietat artesana exclusiva garriguenca i que tramita ara el segell europeu d'indicació geogràfica protegida, s'espera consolidar la venda directa de verdures i fruites d'una quarantena de pagesos. Enguany s'hi presentarà la guia Compra a pagès, que es donarà a conèixer a més de cinc-cents productors catalans que aposten per la qualitat alimentària i els productes artesans, i venen directament al consumidor.