Societat

Les Borges Blanques consoliden la fira com a aparador de l'oli d'oliva

Aquest cap de setmana, s'hi esperen 60.000 visitants de tot Catalunya, França i Espanya

Els expositors d'aliments de qualitat tenen llista d'espera

Des d'avui i fins diu­menge, la XIV Fira de l'Oli Verge Extra con­ver­teix les Bor­ges Blan­ques en la capi­tal i l'apa­ra­dor d'aquest preciós suc. El cer­ta­men pot pre­su­mir de no acu­sar la crisi, almenys quant a presència d'expo­si­tors i públic. Els 120 estands de pro­duc­tes oleícoles repre­sen­ten un 10% més que en l'edició de l'any pas­sat, i alguns s'han que­dat fora per manca d'espai al pavelló firal.

S'espera que hi acu­dei­xin unes sei­xanta mil per­so­nes. “És una de les grans ico­nes dels certàmens firals, amb una aposta estratègica per expan­dir-ne la influència més enllà de les comar­ques llei­da­ta­nes”, asse­gura el pre­si­dent de la Dipu­tació de Lleida, Jaume Gila­bert. Els esforços de pro­moció ja s'han notat i any rere any hi acu­dei­xen més visi­tants fran­ce­sos, ara­go­ne­sos, navar­re­sos i de tot Cata­lu­nya. La pro­jecció del cer­ta­men és el resul­tat de la com­bi­nació “d'un pro­ducte únic, sor­git d'un ter­ri­tori de cli­ma­to­lo­gia dura i oro­gra­fia acci­den­tada. Però, sobre­tot, de la fide­li­tat a la terra i la il·lusió davant les adver­si­tats dels gar­ri­guencs”, afirma l'alcalde bor­genc, Miquel A. Estradé. La fira també és un motor econòmic anual: els 40 molins hi venen uns 50.000 litres d'oli cadas­cun, perquè molts visi­tants hi acu­dei­xen a com­prar-ne per a tot l'any.

Aquest cap de set­mana no sols s'hi podrà tro­bar oli, a les Bor­ges. El direc­tor de la fira, Xavier Gis­pert, explica: “Ens estem obrint a nous pro­duc­tes, com ara la cosmètica de l'oli, que és una línia de futur”. Dues empre­ses mos­tra­ran aques­tes nove­tats i s'hi farà un taller d'ela­bo­ració de sabó a casa. La mos­tra, tas­tos guiats i tallers de pro­duc­tes agro­a­li­men­ta­ris de qua­li­tat són altres atrac­tius. Jun­ta­ment amb el pa de ronyó, una vari­e­tat arte­sana exclu­siva gar­ri­guenca i que tra­mita ara el segell euro­peu d'indi­cació geogràfica pro­te­gida, s'espera con­so­li­dar la venda directa de ver­du­res i frui­tes d'una qua­ran­tena de page­sos. Enguany s'hi pre­sen­tarà la guia Com­pra a pagès, que es donarà a conèixer a més de cinc-cents pro­duc­tors cata­lans que apos­ten per la qua­li­tat ali­mentària i els pro­duc­tes arte­sans, i venen direc­ta­ment al con­su­mi­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.