TARRAGONA (Tarragonès)

Tàrraco Viva. XI Festival Romà de Tarragona

Crisi, l'etern retorn?

Diuen els eco­no­mis­tes que les cri­sis són cícli­ques. La dar­rera acos­tuma a ser qua­li­fi­cada com la pit­jor que es recorda i, en tot cas, dife­rent de les ante­ri­ors. Però posats a ima­gi­nar, podríem pen­sar que de crisi només n'hi ha una, que juga a l'etern retorn...

És una mica el que farà el Fes­ti­val Romà de Tar­ra­gona, Tàrraco Viva, que ha orga­nit­zat una acti­vi­tat espe­cial per demos­trar com fun­ci­o­nava, i les con­seqüències econòmiques, soci­als i polítiques d'un orga­nisme esta­tal de l'antiga Roma: la Pra­e­fec­tura de l'Annona.

Aquest orga­nisme el va fun­dar l'empe­ra­dor August, al segle I aC, en res­posta a la pro­funda crisi finan­cera i econòmica que amenaçava Roma. L'Annona depe­nia direc­ta­ment de l'empe­ra­dor i dels fis­cus augusti (la hisenda impe­rial) i durant 300 anys s'encar­re­ga­ria de pro­veir Roma dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris bàsics: pa, oli i vi. Final­ment, aquest orga­nisme va aca­bar essent una mena de minis­teri d'eco­no­mia, tal com el conei­xem avui en dia, i la funció de regu­lar els flu­xos d'ali­ments també l'apropa a la con­cepció moderna de l'Estat del benes­tar.

L'Asso­ci­ació Pro­jecte Pho­e­nix recrearà l'Annona Fru­men­ta­ria i com a com­ple­ment es pro­po­sen tres con­ferències, a càrrec de José Remes­cal, Óscar González i Oriol Olesti.

Divul­gació

Recor­dar la crisi que va viure Roma fa 2000 anys (i les solu­ci­ons que es van apli­car, simi­lars a les que impul­sen els estats actu­als) és una de les nove­tats d'enguany i un fantàstic exem­ple per expli­car l'objec­tiu de Tàrraco Viva: la divul­gació històrica. La majo­ria de les 42 acti­vi­tats de recre­ació que s'han pro­gra­mat inclo­uen comen­ta­ris i expli­ca­ci­ons sobre el tema que es tracta. I el fes­ti­val té cura de reno­var aques­tes recre­a­ci­ons: en aquesta edició, pràcti­ca­ment la mei­tat seran d'estrena i més del 50% són produïdes pels grups de Tar­ra­gona, amb impli­cació directa de més de 400 per­so­nes de la ciu­tat. De fet, dos dels grups de recre­ació històrica com­plei­xen ani­ver­sari rodó: Pro­jecte Pho­e­nix (10 anys) i Ars Dimi­candi (15 anys) que pre­senta Amp­hi­te­a­trum, una demos­tració sobre com era la dar­rera nit dels gla­di­a­dors abans del dia dels com­bats. Durant el fes­ti­val també es farà espe­cial atenció a l'Any Inter­na­ci­o­nal de l'Astro­no­mia.

En total, durant els catorze dies de Tàrraco Viva es desen­vo­lu­pa­ran 258 actes.

M.​J.​RAMOS

Del 18 al 31 de maig. Horaris, entrades, invitacions i reserves al web:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.