Societat

Detecten partícules radioactives provinents de Fukushima a Finlàndia

L'autoritat nuclear finlandesa assegura que són quantitats petites i no suposen cap risc per a la salut

França preveu que el núvol radioactiu arribi avui al país, però que vaticina serà inapreciable

L'Autoritat de Radiació i Seguretat de Finlàndia (STUK) ha informat avui que s'han detectat partícules de iode radioactiu procedents de la central nuclear accidentada de Fukushima.

En concret, les estacions de monitoratge de Hèlsinki i Rovaniemi (Lapònia) han detectat isòtops de iode 131. L'agència nuclear finesa, però, assegura que les quantitats detectades són tan petites (menys d'un mil·libecquerel per metre cúbic d'aire) que no suposen cap risc per la salut.

Els experts finlandesos en seguretat nuclear creuen que el núvol radioactiu procedent de la planta nuclear japonesa acabarà estenent-se per tot l'hemisferi nord, però tindrà cap efecte per la salut.

Fins ara, fora del Japó, s'han detectat petites quantitats de contaminació radioactiva a diversos punts de la costa oest dels Estats Units i Canadà, així com a Hawaii, Islàndia i Finlàndia.

Per la seva banda, l'Autoritat Nuclear Francesa (ASN) preveu que arribin al país les primeres partícules radioactives procedents de Fukushima. L'organisme ha avançat que els nivells de radioactivitat són tan baixos que és probable que ni tan sols siguin detectats pels casi 200 aparells de mesura repartits pel territori francès.

A més, segons l'ASN, la massa d'aire que conté les partícules no és visible ni suposa cap perill per a la salut o el medi ambient.

En aquest sentit, les autoritats gal·les desaconsellen ingerir iode, que pot resultar nociu quan no hi ha cap necessitat de prendre aquesta precaució. El iodur de potassi s'utilitza per prevenir la que els isòtops de iode radioactiu s'acumuli a la glàndula tiroide.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.