Salut

La contra

Lluitar contra la gran desconeguda

La delegació de l'Alt Maresme de l'Associació de Diabètics de Catalunya fa deu anys que treballa per conscienciar la ciutadania sobre una malaltia que afecta el 12% de la població

La nor­ma­lit­zació d'una pato­lo­gia pot, en alguns casos, anar-hi en con­tra. Un exem­ple clar és el de la dia­be­tis, una malal­tia que afecta actu­al­ment el 12% de la població, de la qual sen­tim a par­lar sovint i que rela­ci­o­nem amb un bon nom­bre de fami­li­ars i cone­guts. Tant és així que l'hem incor­po­rat a la quo­ti­di­a­ni­tat de les nos­tres vides com si es tractés d'un sim­ple refre­dat. I aquest, segons els experts, és un mal recurs per poder llui­tar-hi amb eficàcia. Davant d'aquest pano­rama, el tre­ball d'enti­tats com ara la dele­gació a l'Alt Maresme de l'Asso­ci­ació de Diabètics de Cata­lu­nya (ADC) té una importància deci­siva. Aquest any en fa deu que l'enti­tat va començar la seva acti­vi­tat amb l'objec­tiu de cons­ci­en­ciar la població de la neces­si­tat de pre­ve­nir aquesta dis­funció. La pre­si­denta de l'ens, la mal­gra­tenca Maria Arigós, és una tos­suda i vete­rana defen­sora de la peda­go­gia per com­ba­tre la dia­be­tis. “Molta gent pensa que tenir dia­be­tis no és impor­tant, que no s'han de cui­dar i que en cas d'un epi­sodi de pujada del sucre poden con­tra­res­tar-ho amb un aug­ment de la medi­cació”, exposa, i hi afe­geix: “No són cons­ci­ents del que com­porta aquest mal, que demana constància i bons hàbits tant d'ali­men­tació com d'exer­cici físic”.

Arigós reco­neix, però, que en aquest període hi ha hagut un avenç sig­ni­fi­ca­tiu en la impli­cació dels pro­fes­si­o­nals de la salut a l'hora de detec­tar i con­tro­lar els paci­ents amb dia­be­tis. “Els met­ges i infer­me­res dels CAP i dels hos­pi­tals de la zona fan una feina excel·lent, i fins i tot hi ha empre­ses que han començat a posar en marxa cam­pa­nyes per conèixer els nivells de glu­cosa en la sang dels tre­ba­lla­dors”, comenta satis­feta. Pel que fa a les per­so­nes afec­ta­des, la pre­si­denta a l'Alt Maresme de l'ADC es lamenta que mol­tes d'elles “no assu­mei­xen que es tracta d'una malal­tia crònica, i acci­ons tan vitals com les pun­xa­des diàries les ente­nen com una con­demna”. En aquest sen­tit, la feina de l'enti­tat és en el dia d'avui impres­cin­di­ble “per con­ti­nuar fent camí i expli­car que les per­so­nes amb dia­be­tis, amb un con­trol ade­quat, poden fer una vida d'allò més nor­mal”. L'altre gran camp d'actu­ació de l'ADC en l'àmbit naci­o­nal és la pro­moció de l'estudi i la recerca d'una cura per a aquesta pato­lo­gia. En aquest sen­tit, i tot i els avenços fets en aquest camp, el grup amb seu a Mal­grat orga­nitza una jor­nada amb el títol Deixa empremta el diu­menge dia 10 per recap­tar fons que es des­ti­na­ran a la inves­ti­gació. Al mig­dia i amb la col·labo­ració del Cen­tre d'Inves­ti­gació Biomèdica en Xarxa de Dia­be­tis i Malal­ties Metabòliques Asso­ci­a­des (Ciber­dem) hi haurà una con­ferència a càrrec de l'emi­nent doc­tor Ramon Gómiz, direc­tor del Ciber­dem i direc­tor de recerca de l'hos­pi­tal Clínic. A les cinc de la tarda, al pavelló del col·legi Vedruna, diver­ses enti­tats cul­tu­rals de Mal­grat faran demos­tra­ci­ons de dansa, hava­ne­res, música i pati­natge artístic. “Com a asso­ci­ació forta i activa podem aju­dar a fer que les per­so­nes que tenen dia­be­tis millo­rin i con­fiar que tots junts podrem veure rea­lit­za­des les espe­ran­ces de tro­bar una cura defi­ni­tiva en un futur”, des­taca Maria Arigós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.