Societat

L'últim biberó de la lleva més mítica

Veterans de la Guerra Civil espanyola celebren a Vilassar de Dalt la seva darrera reunió

Una vuitantena d'excombatents van aprofitar per retrobar-se i compartir records i vivències d'un època fosca i cruel

La jornada va servir per retre homenatge als excombatents republicans

Jornada intensa d'emocions, records i retrobaments amb alguna llàgrima la que es va viure ahir a Vilassar de Dalt: l'Agrupació de Supervivents Lleva del Biberó-41 va fer en aquest municipi del Maresme la trentena trobada. Una vuitantena de veterans de guerra de la lleva del biberó del 1941 vinguts d'arreu es van reunir al teatre La Massa per rebre un homenatge. El “biberons”, com s'anomenen entre ells aquests excombatents del front republicà, arriben i, fins i tot, sobrepassen els 90 anys, i per això s'ha decidit que la d'ahir sigui la darrera de les reunions en l'àmbit nacional.

“Encara quedem 500 biberons a tot Catalunya i, per poc que es pugui, mirarem de continuar veient-nos en algun acte”, va matisar el president de l'associació, Pere Godall, que va ressaltar “el compromís de l'agrupació per difondre els valors de la pau i la concòrdia perquè el que va passar no torni a succeir”. D'altra banda, aquestes reunions també són un bon pretext perquè antics companys d'armes es puguin tornar a veure: “No havia anat mai a cap trobada i vull mirar a veure si trobo un company de Calella”, va dir Josep Mas, un veterà de Vilassar de Dalt que va lluitar als fronts de Balaguer i Lleida. “Aquella experiència va ser un desastre, i per a mi significa molt poder arribar a 90 anys, perquè amb 18 la vaig passar molt magra”, va relatar el palamosí Lluís Torremilans. En general, els antics combatents es van mostrar contents de poder participar d'aquests records: “Són molt necessaris, i se n'haurien de fer més” manifestava Enric Pérez, un biberó vingut de Barcelona.

Un dels protagonistes de la jornada va ser Artur Tomàs. “Jo vaig provocar la retirada de l'exèrcit republicà”, va sostenir l'excombatent, que recordava com si fos ahir la lluita al front amb un oficial rus que no donava crèdit a l'imminent avanç de les tropes franquistes. “Va estar a punt d'afusellar-me, fins que va veure que jo tenia raó”, va explicar Tomàs, que va recollir aquesta i altres vivències de la Guerra Civil espanyola en un llibre. Durant l'acte, es va poder sentir el testimoni emocionat de Joan Gaspar, natural de Vilassar de Dalt que encara viu a l'Estat francès des que s'hi va exiliar. “M'ha omplert de felicitat tornar al meu municipi”, va reconèixer. L'acte va tenir l'actuació de la companyia Teatre en Blanc i Negre, que va oferir fragments del musical La guerra dins la guerra i va acabar amb l'entrega d'un punt de llibre commemoratiu a tots els veterans de guerra, que van pujar a l'escenari del teatre.

Albert Ciller, representant del grup de recerca històrica La Filferrada, que era un dels organitzadors de l'acte, va comentar que aquesta trobada era un dels punts àlgids d'un seguit d'actes que l'entitat ha estat preparant per a aquest any a Vilassar de Dalt. La jornada va tenir també la recreació històrica del grup Ejército del Ebro, els membres del qual anaven guarnits amb vestits militars republicans. L'homenatge va culminar amb la descoberta d'una placa en honor de la trobada i en memòria dels que van donar la vida a la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.