Educació

JORDI BARTRINA

DIRECTOR DURANT 19 ANYS DE L'ESCOLA D'ART D'OLOT

“L'Ajuntament i l'escola han fet un camí diferent”

Diu que les belles arts no s'han aconseguit perquè el consistori els va buscar en una universitat i ells van desenvolupar el que preveia la LOGSE

La direcció aposta per ampliar l'escola a l'antiga fàbrica i integrar tot el conjunt del Carme a la ciutat

Jordi Bartrina (Olot, 1967) ha estat docent de l'Escola d'Art d'Olot des de 1990 i regidor d'Educació de l'Ajuntament per CiU (1996-1999). Dissenyador professional, ha fet disseny d'interiors, de mobles i gràfic. Ha fet, també, muntatges efímers i ha creat dues empreses relacionades amb el disseny.
L'Ajuntament sempre ha pensat que la solució universitària els vindria des d'alguna universitat

Ha estat 19 anys en l'equip direc­tiu de l'Escola d'Art d'Olot –13 com a direc­tor– i , per tant, té una visió pri­vi­le­gi­ada de l'evo­lució i con­so­li­dació d'aquests estu­dis.

En quina situ­ació es va tro­bar l'escola?

Tots érem interins. A part, era un moment difícil per optar a ser fun­ci­o­nari. Aquesta situ­ació es va arre­glar el 2008 amb les opo­si­ci­ons i ara només tenim 10 interins. És una situ­ació òptima perquè dis­po­sem de molta gent jove, versàtil i con­nec­tada amb la con­tem­po­raneïtat.

I l'edi­fici?

És un edi­fici vell amb pato­lo­gies diver­ses i de pro­pi­e­tat de l'Ajun­ta­ment d'Olot que un cop arre­glat s'havia de tras­pas­sar a la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya.

Això, ara, s'ha superat?

L'edi­fici con­ti­nua sent de l'Ajun­ta­ment, hi ha algun pro­blema a les ins­tal·laci­ons i ara el dèficit prin­ci­pal és la falta d'espais per poder créixer. Mai no s'ha exe­cu­tat un pro­jecte glo­bal.

I quan arri­barà?

Fa uns anys Edu­cació va fer un estudi de pato­lo­gies que xifrava en 2,4 mili­ons les millo­res. Era massa car i l'aposta de l'Ajun­ta­ment, lide­rada per l'alcalde Lluís Sacrest, va ser l'adqui­sició i poste­rior cessió a Edu­cació de la fac­to­ria veïna de Can Sacrest. Havia d'ofe­rir l'opor­tu­ni­tat de resol­dre la falta d'espais. Però es va gene­rar un punt mort.

Què vol dir?
Que l'Ajun­ta­ment par­lava amb els mit­jans d'una escola nova a Can Sacrest i amb la direcció, d'una ampli­ació amb la nova adqui­sició.

Quina ha estat la posició de la direcció?

No volíem per­dre la referència dels claus­tres del Carme. Pen­sem que una escola que va néixer el 1783 és idoni que esti­gui situ­ada en un edi­fici històric, sobre­tot quan es dis­posa d'un espai com els claus­tres, que no són un sim­ple lloc d'esbarjo del cen­tre, sinó un punt de tro­bada cul­tu­ral. Ente­nem també que part de l'edi­fici actual de l'escola podria donar ser­vei a la ciu­tat.L'actual secre­ta­ria i con­ser­ge­ria seria un lloc idoni per a una ofi­cina d'infor­mació d'Olot, hi hau­ria lloc per a una bibli­o­teca i cen­tre de docu­men­tació espe­ci­a­lit­zats en art i dis­seny, també es podria plan­te­jar una con­cessió amb un bar res­tau­rant i poder obrir el claus­tre en altres fran­ges horàries.

Ho pre­veu el pro­jecte?

El pro­jecte final­ment només pre­veu l'ampli­ació. Es va encar­re­gar a Joa­quim Vay­reda, amb una dotació de 60.000 euros, un estudi per saber què cal man­te­nir de Can Sacrest i com es podrien unir els dos edi­fi­cis. Des de l'Escola d'Art pen­sem que el claus­tre i la fila­tura són una com­bi­nació explo­siva en posi­tiu i per­me­ten fer un pro­jecte simbòlic per a la ciu­tat. Pel que sem­bla estem a la llista de Gisa.

Així, aviat es farà?
No ho sabem, perquè les inver­si­ons en cen­tres edu­ca­tius nous sem­bla que estan con­ge­la­des.
Vaja, la crisi con­tra l'art, el dis­seny i l'edu­cació...
S'hau­ria de tenir en compte, però, que les ins­ti­tu­ci­ons es con­so­li­den quan tenen els espais i les ins­tal·laci­ons ade­qua­des. És impor­tant cons­truir edi­fi­cis quan hi ha garan­ties d'acti­vi­tat humana, s'ha d'inver­tir en allò que està viu i que pot aju­dar a la trans­for­mació necessària del nos­tre entorn. A l'Escola d'Art, l'acti­vi­tat hi és, però està enca­llada perquè no podem créixer.

L'Ajun­ta­ment ha bata­llat pels estu­dis uni­ver­si­ta­ris de belles arts, però els únics que s'han mate­ri­a­lit­zat són els graus de dis­seny. Què ha pas­sat?

Hem anat per camins dife­rents, l'Ajun­ta­ment sem­pre ha pen­sat que la solució uni­ver­sitària els vin­dria des d'alguna uni­ver­si­tat i des de l'escola ens hem dedi­cat a desen­vo­lu­par el que teníem i el que un dia va fixar la LOGSE.

Expli­qui's.

La LOGSE pre­veia cicles de ter­cer grau. Quan vam entrar a la direcció, al País Valencià i a les Bale­ars ja havien tirat enda­vant aquests estu­dis. Ens va anar molt bé una reunió a Madrid dels set direc­tors cata­lans amb els de Cas­telló i Palma, tots vam tenir clar que havíem d'anar junts. En aquell moment, era el 2003, vèiem que Cata­lu­nya havia per­dut pis­to­nada en dis­seny i que havíem de reac­ci­o­nar. La Gene­ra­li­tat ho va tenir clar i va deci­dir tirar enda­vant estu­dis supe­ri­ors de dis­seny en qua­tre cen­tres –a Bar­ce­lona, l'Hos­pi­ta­let, Vic i Olot– amb la diplo­ma­tura uni­ver­sitària de dis­seny d'inte­ri­ors. En el curs següent, amb el suport del tei­xit indus­trial olotí, vàrem dema­nar la de dis­seny gràfic, que va arri­bar el 2007, aquest cop gràcies a les ges­ti­ons de l'Ajun­ta­ment de la ciu­tat. Excepte la de Bar­ce­lona, la d'Olot és l'única escola a Cata­lu­nya en què tenim dues espe­ci­a­li­tats.

I com arri­ben als graus?

Són un impe­ra­tiu del pla Bolo­nya. Les diplo­ma­tu­res i lli­cen­ci­a­tu­res es con­ver­tei­xen en graus. Els vam implan­tar el curs pas­sat gràcies, aquest cop, a l'impuls d'Edu­cació. L'apro­vació de la LEC i la cre­ació de l'Ins­ti­tut Supe­rior de les Arts ens ha fet recu­pe­rar el lide­ratge a Espa­nya. Per mitjà d'aquest orga­nisme anem junts amb l'Ins­ti­tut del Tea­tre, l'SMUC, l'Escola Supe­rior de Res­tau­ració de Béns Cul­tu­rals i l'Escola Supe­rior de Dis­seny i Arts Plàsti­ques.

Què suposa tenir aquests graus?
Un any més d'estu­dis, qua­tre en total, i, sobre­tot, ens dóna la pos­si­bi­li­tat de fer post­graus i màsters, amb accés obert als que tin­guin graus euro­peus.
Vostè ha dit que no depe­nen de cap uni­ver­si­tat. Com pot ser, doncs, que ofe­rei­xin estu­dis de grau?
Des de Bolo­nya, qui deter­mina els estu­dis uni­ver­si­ta­ris ofi­ci­als és l'ANECA. Nosal­tres som un dels set petits cam­pus uni­ver­si­ta­ris que hi ha a Cata­lu­nya de l'ESDAP.
I les belles arts?
Quan es par­lava de les belles arts a Olot es feia des d'una pers­pec­tiva romàntica, i estic con­vençut que molts dels que ho dema­nen, si ho tin­gues­sin, els resul­ta­ria incòmode. Per cir­cumstàncies legals, el nos­tre camp d'actu­ació en l'àmbit uni­ver­si­tari de moment queda limi­tat al dis­seny, i ara per ara el grau en belles arts és una com­petència exclu­siva de la uni­ver­si­tat.
Què en queda, de l'antiga escola d'art?
El retorn a la Gene­ra­li­tat va obli­gar el cen­tre a regu­lar els estu­dis que s'hi ofe­rien, a deter­mi­nar les carac­terísti­ques del pro­fes­so­rat i l'alum­nat, i s'hi van incloure els dis­senys, entre altres can­vis. Pel que fa a l'oferta que es feia als més joves, l'Ajun­ta­ment va crear l'Escola Muni­ci­pal d'Expressió, que pre­ci­sa­ment aquest any cele­bra 25 anys.
Vostès van rebre acu­sa­ci­ons molt dures en el sen­tit de no fer res per evi­tar la pèrdua de les espe­ci­a­li­tats més estre­ta­ment lli­ga­des amb el pas­sat de l'escola?
El que ha fet créixer l'escola ha estat la incor­po­ració de noves espe­ci­a­li­tats com ara la il·lus­tració, la foto­gra­fia artística i també els dis­senys. Si volem con­ti­nuar crei­xent hau­rem de ser capaços de rein­ven­tar-nos i d'adap­tar-nos a la demanda cul­tu­ral i indus­trial. Cer­ta­ment les quei­xes van ser injus­tes, ja que ana­ven en con­tra del mis­sat­ger i van fer mal a la imatge del cen­tre. Con­ti­nuo pen­sant que la defensa d'aquests cicles des de la direcció va ser en tot moment inqüesti­o­na­ble.
Què va pas­sar, doncs?
Edu­cació ens va fer una reta­llada dràstica de pro­fes­sors per culpa del baix nom­bre d'alum­nes i també per una falta d'entesa entre el pro­fes­so­rat afec­tat. Des de la direcció ens vàrem equi­vo­car volent man­te­nir els cicles mal­grat la reta­llada i el còctel va resul­tar letal. La solució va con­sis­tir a incre­men­tar en un pro­fes­sor la plan­ti­lla per dis­po­sar de més hores i fer can­vis en l'assig­nació horària dels pro­fes­sors a fi de recu­pe­rar la il·lusió. Apro­fito per agrair a alum­nes i pro­fes­sors la feina que han fet enguany a dins i a fora de l'escola en inter­ven­ci­ons a la fira Inund'art de Girona, a les flors de Sant Joan les Fonts, als claus­tres de l'escola, a l'Hotel Plaza Inn de Figue­res, al Museu Comar­cal...

k

L'entre­vista sen­cera a www.​avui.​elpunt.​cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.