Societat

Alemanya aprova l'apagada nuclear

Una àmplia majoria del Bundestag dóna suport al pla de Merkel per abandonar l'energia atòmica el 2022

La iniciativa encara ha de superar el debat a la Cambra Alta, però només una majoria de dos terços podria bloquejar-la

La cambra baixa del Parlament alemany (Bundestag) ha aprovat aquest dijous per aclaparadora majoria l'abandonament de l'energia nuclear el 2022, a proposta de la canceller, Angela Merkel.

La iniciativa legislativa de la coalició governamental de centredreta, formada per democratacristians (CDU) i liberals (FDP) ha obtingut el suport dels parlamentaris de l'opositor Partit Socialdemòcrata (SPD) i el Partit Verd.

Així, després de la tercera i última lectura, el projecte de llei ha estat aprovada per 513 vots a favor i 8 abstencions d'un total de 600 sufragis. En contra hi han votat els 79 diputats de L'Esquerra, que han criticat que la normativa no contempli incloure una clàusula a la Constitució que prohibeixi expressament el desenvolupament i l'utilització de l'energia atòmica, tant per a fins pacífics com militars.

Tot i així, l'ampli consens sobre l'“apagada” nuclear no s'ha estès a la resta de propostes presentades al Bundestag per l'executiu sota el paraigües del “Canvi energètic”. De totes maneres, aquest paquet de mesures s'ha aprovat gràcies als vots de la coalició governamental.

Entre les iniciatives aprovades es troba el tancament dels set reactors nuclears més antics i un amb problemes que van ser suspesos de manera temporal després de l'accident de Fukushima. També s'ha establert el calendari de tancament de la resta.

Així mateix, s'ha aprovat un variat conjunt de plans que va des de la regulació de l'aïllament dels edificis per millorar l'eficiència energètica fins al programa de foment de les energies renovables, passant per la reforma de la xarxa elèctrica nacional.

El pla per desconnectar les 17 centrals nuclears alemanyes va ser dissenyat d'urgència pel govern de Merkel després de la catàstrofe atòmica del Japó i va suposar un canvi radical respecte al programa energètic anterior, que apostava per l'energia nuclear.

Preocupació a la indústria

Abans de la votació d'avui, l'SPD i Els Verds han afirmat que la decisió d'eliminar gradualment l'energia atòmica culmina tres dècades d'oposició ferma a aquest tipus d'energia a Alemanya.

Però per altra banda, a la indústria i a diversos Estats veïns els preocupa que el canvi d'opinió de la cancellera pugui posar en perill el subministrament elèctric al país.

La llei haurà de superar ara el debat a la Cambra Alta del Parlament (Bundesrat), que es farà el proper 8 de juliol. En qualsevol cas, aquest tràmit serà una mera formalitat ja que només es podria bloquejar la mesura amb una majoria de dos terços. Una situació bastant improbable, ja que l'oposició només supera el govern per uns pocs escons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.