Mayor Zaragoza: «La crisi ha demostrat que el mercat no servia per implantar la justícia social»

L'exdirector general de la Unesco reivindica Tortosa com a ciutat «gresol»

«La crisi econòmica actual ja estava anun­ci­ada, perquè fa molts anys que alguns havíem dit que no es podien subs­ti­tuir impu­ne­ment els valors democràtics i de la justícia social per les lleis del mer­cat», va afir­mar Mayor Zara­goza. Segons l'exdi­rec­tor gene­ral de la Unesco, cal que els ciu­ta­dans expres­sen la seua «indig­nació», ja que fa poc que els governs deien que no hi havia diners per al banc mun­dial d'ali­ments, men­tre «la gent es moria de fam». «Però ara han apa­re­gut cen­te­nars de milers de mili­ons de dòlars per poder res­ca­tar els matei­xos que ens han abo­cat a la crisi», va lamen­tar. «Per això no s'ha de par­lar de solu­ci­ons capi­ta­lis­tes a la crisi, sinó de solu­ci­ons que es basin en la justícia social», va dir. El pre­si­dent de la Fun­dació per la Cul­tura de la Pau va anar més enllà i va con­cloure que no és el moment de refun­dar el capi­ta­lisme, sinó d'esta­blir «un nou sis­tema econòmic a escala mun­dial» A banda, també va dir que és «inac­cep­ta­ble» sacri­fi­car els drets soci­als i els valors democràtics a canvi d'una major segu­re­tat..

Mayor Zara­goza, amb arrels tor­to­si­nes, va apro­fi­tar la seua visita a la ciu­tat per anun­ciar l'inici de la Marxa Mun­dial per la Pau i la No-Violència a les Ter­res de l'Ebre. Així, l'exdi­rec­tor gene­ral de la Unesco va rei­vin­di­car Tor­tosa com a ciu­tat «gre­sol», en què històrica­ment han sabut con­viure les dife­rents cul­tu­res. «Ens interessa que Tor­tosa també forme part d'aquesta xarxa de ciu­tats que par­ti­ci­pen en la Marxa Mun­dial per la Pau, i que es pro­mo­guen mol­tes mar­xes i una mobi­lit­zació ciu­ta­dana con­tra tots els tipus de violència, com la violència esco­lar o la violència mas­clista», va dir. Mayor Zara­goza va remar­car que també pro­mou­ran una «mobi­lit­zació vir­tual, a través d'inter­net i els mit­jans de comu­ni­cació». Mayor Zara­goza va pro­nun­ciar la con­ferència Diver­si­tat, inte­gració i plu­ra­li­tat, en què va rei­te­rar que cal apro­fi­tar la crisi per cap­gi­rar el món, però tot adver­tint que no es poden apli­car les matei­xes solu­ci­ons que han fra­cas­sat en el pas­sat. A més, l'exdi­rec­tor gene­ral de la Unesco va reve­lar una con­versa pri­vada amb Nel­son Man­dela: el diri­gent sud-africà va comen­tar-li que la cul­tura de la pau no ani­ria enlloc fins que les dones no pren­gues­sin com a mínim el 20% de les deci­si­ons. En aca­bar la con­ferència, el monjo Ricard Rot­llan va ofi­ciar una sessió de medi­tació per la pau al món, en un pati dels Reials Col·legis guar­nit amb els «pen­sa­ments de pau al vent» que els assis­tents podien escriure en cin­tes de colors. Ja al ves­pre, Mayor Zara­goza també va par­ti­ci­par ahir en els actes del 25è ani­ver­sari de l'Escola Uni­ver­sitària d'Infer­me­ria Verge de la Cinta de Tor­tosa.

Experiències premiades

GUSTAU MORENO

La Fundació Privada Ciutadana Multicultural, de Barcelona, amb el projecte Mescladís, va guanyar ahir el III Premi Federico Mayor Zaragoza, convocat per Amics de la Unesco de Tortosa. Enguany s'hi havien presentat 33 treballs sobre bones experiències de convivència entre cultures. Mescladís és un espai de convivència entre la població autòctona i els nouvinguts, a través de tallers de cuina intercultural i activitats infantils, per a adolescents i per a la gent gran. En clau local, un altre guardó destacat va ser el tercer premi per al projecte presentat pel CEIP Remolins de Tortosa, que a través de l'estudi de la història del castell de la Suda ha fomentat el respecte a les diferents cultures. També va rebre un tercer premi l'IES de Flix, que havia presentat un projecte sobre cuina intercultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.