Creixell, a la corda fluixa
El consistori acumula un deute de deu milions d'euros i estudia com pagar els deutes a proveïdors
L'alcalde esbomba les misèries de l'Ajuntament en una reunió informativa davant la ciutadania
Els veïns de Creixell van escoltar ahir amb sentiments entre la sorpresa i la indignació com el nou alcalde, Jordi Llopart, els posava al corrent del deplorable estat de les finances municipals. El quadripartit (CiU, PSC, ERC i ICV) es va trobar que el govern anterior del PP havia deixat un deute que s'enfila fins als 10 milions d'euros. La situació és molt delicada: no poden pagar els proveïdors, als quals es deuen set milions d'euros en total. Hi ha, per exemple, el cas de l'empresa que fa el servei de recollida de brossa, Cosbapsa, a la qual s'han de pagar 1.412.170 euros. Amb tot, l'alcalde sospita que aquesta empresa ha incomplert una part del contracte d'adjudicació del servei i encarregarà un estudi per conèixer-ne els detalls. Segons la seva opinió, el deute es podria rebaixar de fins a 600.000 euros. Entre les factures pendents de pagament, n'hi ha de molt rocambolesques, com ara els més de 235.000 euros que es deuen per l'organització de les festes majors dels últims anys. També apareixen impagaments que superen els 27.000 euros en concepte de càtering; 20.000 més per la instal·lació de senyalitzacions viàries, i 14.000 euros que es deuen al supermercat. “El supermercat ja no ens vol servir”, va lamentar, capcot, l'alcalde, que hi va afegir encara els 3.000 euros que es va gastar l'anterior govern en felicitacions d'aniversari, i 11.000 més en l'adquisició de plantes. Un dels casos més sonats, però, és el dels veïns de la Coma, que van haver de pagar al seu dia les quotes d'urbanització corresponents, i ara s'han trobat que hi ha un contenciós per un deute d'1.916.000 euros arran del qual no es pot dur a terme la recepció de les obres: “No pot ser que els veïns paguin i l'Ajuntament degui diners”. Les paradoxes, però, no acaben aquí. El consistori també ha descobert que la caserna de la policia local no tenia comptador elèctric i que robava la llum de l'enllumenat públic, que ha generat una factura de més de 100.000 euros.
Rebaixar la despesa
És una obvietat que la situació econòmica del consistori és un desastre: té més despeses que ingressos, i s'arriba a final de mes amb números vermells. Per un costat, entren 221.166 euros i, per l'altre en surten 324.404, la qual cosa suposa més de 100.000 euros de diferència. “El deute ens està aixafant”, va explicar Llopart. Per això, durant el primer mes de mandat ja s'han executat algunes mesures d'estalvi que han permès reduir la despesa un total de 19.409 euros, però que han suposat retallades en els serveis públics: s'ha tancat el gimnàs; s'han cancel·lat les classes d'anglès a la llar d'infants, i s'ha suprimit la línia de bus intern que oferia Autocars Penedès. El batlle va dir que va ser l'empresa mateixa que va demanar de suprimir el servei, ja que se li deuen 133.000 euros, a banda que el servei costa 9.000 euros mensuals i el consistori no els pot assumir.
Pla de sanejament
Llopart va dir que s'encarregarà una auditoria per conèixer amb més profunditat l'estat dels comptes, i que s'elaborarà un pla de sanejament “molt rigorós i auster” per poder pagar els deutes, la qual cosa significa, a la vegada, que no es podran fer inversions durant un període llarg de temps, tenint en compte la situació de bloqueig actual, que ve d'un deute d'uns 500.000 euros amb la Seguretat Social. També va alertar que hi ha proveïdors que ja han començat a reclamar per la via judicial el que se'ls deu.