Societat

Oci

Les noves aplicacions de la tecnologia

A la recerca del tresor

La geocerca, un joc que consisteix a buscar objectes amagats amb l'ajuda d'un GPS, guanya adeptes, i arreu del món ja hi ha més de cinc milions d'aficionats

Per als jugadors aquesta pràctica suposa un al·licient més per fer turisme o excursions a la muntanya

Catalunya ja té prop de 4.700 geoamagatalls

“La geocercaés una
bona manera de motivar
els nens a fer excursions”, diu una mare

Fins fa només onze anys, els Estats Units impe­dien, gràcies a un pre­me­di­tat error de càlcul dels seus satèl·lits, que els nave­ga­dors GPS comuns pogues­sin loca­lit­zar punts geogràfics amb un mínim de pre­cisió. Era una manera sui gene­ris de pro­te­gir el país de pos­si­bles atacs exte­ri­ors.

El pre­si­dent Bill Clin­ton, però, va dero­gar aque­lla norma l'1 de maig del 2000 i, només tres dies després, David Ulmer, un usu­ari de GPS d'Ore­gon, va estre­nar la nova legis­lació, pro­po­sant a la resta d'usu­a­ris d'aquest giny que bus­ques­sin un tre­sor que va ama­gar als vol­tants de Port­land, la seva ciu­tat, a par­tir de les coor­de­na­des exac­tes que els va donar. El mateix dia, un usu­ari ja va tro­bar l'ama­ga­tall i, qua­tre mesos després, Jeremy Irish va crear el web www.​geocaching.​com, un por­tal per a tot­hom qui vul­gui ama­gar tre­sors i tro­bar-ne. Aca­bava de néixer la geo­cerca, un joc que s'estima que té més de cinc mili­ons d'adep­tes i més d'un milió d'ama­ga­talls arreu del món, 4.665 dels quals a Cata­lu­nya.

Fran­cesc Come­llas, pro­fes­sor de matemàtica apli­cada de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya i afi­ci­o­nat a la mun­ta­nya, va ser el pri­mer a posar un cache (cone­gut en català com a geo­a­ma­ga­tall) a la península Ibèrica. Ho va fer el febrer del 2001 a Mont­ser­rat, encu­ri­o­sit per un arti­cle que havia lle­git sobre aquell feno­men inci­pi­ent als Estats Units.

“El nom­bre de geo­cer­ca­dors ha cres­cut molt aquests deu anys –explica Come­llas–. Al prin­cipi era un feno­men que es prac­ti­cava molt a la mun­ta­nya i ara també hi ha molts geo­a­ma­ga­talls a la ciu­tat”. La geo­cerca comença a engan­xar cada cop més gent i, avui dia, no és estrany veure indi­vi­dus bus­cant tre­sors sota les llam­bor­des de l'exte­rior d'una cate­dral o al cim del Puig­mal.

“Els llocs més emblemàtics de la zona del Gar­raf ja estan aga­fats”, explica Jofre Cap­de­vila, geo­cer­ca­dor des de prin­ci­pis d'aquest any, que ja duu tro­bats entre vint i trenta tre­sors, molts a prop de Vila­nova, la seva ciu­tat. En aquests mesos, ha tro­bat de tot: nino­tets, daus, con­tes, CD i altres coses, sem­pre de poc valor. A canvi, ell hi ha dei­xat “mone­des del món que poden interes­sar els col·lec­ci­o­nis­tes”. “La geo­cerca és una bona manera de conèixer altres ciu­tats i de fer excur­si­ons”, sen­ten­cia en Jofre.

Per Susana González, és una manera de moti­var les seves filles per anar d'excursió. “Es tracta de cami­nar amb un objec­tiu molt atrac­tiu per a les nenes. No bus­quen un geo­a­ma­ga­tall, bus­quen un tre­sor i quan el tro­ben ho viuen com una gran fita”. Ella i el seu equip de geo­cer­ca­dors, el Kas­per, han tro­bat coses a llocs tan insòlits com dins d'una cova d'un penya-segat de Begues o a la soca d'un arbre a la fageda d'en Jordà. “Mol­tes vega­des, però, estan ocults entre unes pedres que de seguida es veu que estan col·loca­des de manera anti­na­tu­ral”, observa la Susana.

Els tre­sors acos­tu­men a guar­dar-se en car­ma­nyo­les de plàstic (espe­ci­al­ment quan s'ama­guen a la mun­ta­nya) que con­te­nen un lli­bre perquè els geo­cer­ca­dors s'hi regis­trin, a banda del tre­sor. En el cas dels ama­ga­talls urbans, els tre­sors són necessària­ment petits i solen col·locar-se en capses de rodets de fotos o bé embo­li­cats amb cinta aïllant.

Regis­tre al web

Un cop tro­bat l'ama­ga­tall, el des­co­bri­dor ha de donar fe de la seva gesta al web www.​geocaching.​com. El por­tal regis­tra els movi­ments de tots els geo­cer­ca­dors del món i ofe­reix als usu­a­ris fòrums de debat per pen­jar-hi comen­ta­ris, fotos i vídeos, i la pos­si­bi­li­tat d'adqui­rir nave­ga­dors GPS, i objec­tes com ara samar­re­tes, pins i gor­res.

En alguns casos, la recerca d'un tre­sor és un veri­ta­ble joc de pis­tes en què els bus­ca­dors han de pas­sar pro­ves com ara comp­tar les fines­tres de la torre de Belles­guard, a Coll­se­rola, per poder con­ti­nuar la seva par­ti­cu­lar ruta moder­nista 2.0, un al·lici­ent més per a aven­tu­rers àvids d'emo­ci­ons.

100
euros
o més costa un aparell navegador GPS per a la pràctica de la geocerca. Tenen una precisió d'uns quatre metres en la transmissió d'informació sobre emplaçaments concrets. Per a la pràctica del joc també es pot utilitzar un telèfon mòbil amb una aplicació de GPS, però no ofereix la mateixa exactitud.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.