Societat

La festa major, en crisi

Músics, pallassos, diables i gegants noten que hi ha menys contractes

Molts volen cobrar després de l'actuació perquè tenen pendents factures de l'any passat

Coin­ci­dint amb la cele­bració de la Mare de Déu d'agost, avui molts pobles cata­lans fan festa major. Les cele­bra­ci­ons, però, no s'esca­pen de les urpes de la crisi econòmica, que esgar­rapa tots els sec­tors: des de músics, pas­sant per pallas­sos, grups d'ani­mació i ele­ments de cul­tura popu­lar com cas­te­llers, gegan­ters i dia­bles. Tots asse­gu­ren que aquest any tenen menys actu­a­ci­ons pro­gra­ma­des. Els ajun­ta­ments no ama­guen que el pres­su­post d'enguany és infe­rior al del 2010, Arbeca (Lleida) l'ha reduït un 55%; a Ullas­trell (Vallès Occi­den­tal) i Argen­tona (Maresme) un 30%; Mar­to­rell (Baix Llo­bre­gat) un 25%, Bada­lona (Bar­ce­lonès) un 20% i Tar­ra­gona un 15%.

Els pres­su­pos­tos esca­nyats dels con­sis­to­ris no han aga­fat per sor­presa els pro­fes­si­o­nals que tre­ba­llen a les fes­tes majors. “Fa tres anys, més con­cre­ta­ment els dos últims, hem notat com dava­lla­ven les con­trac­ta­ci­ons dels ajun­ta­ments”, comenta Jordi Vallespí, de Cor­ran­des Ani­mació. El por­ta­veu de Fac­to­ria del Espectáculo, Cris­tian Ben­go­lea, con­creta que “els con­trac­tes dels con­sis­to­ris han cai­gut un 50%”. Aquest estiu, els pallas­sos Xumet i Xin­xeta també han pro­gra­mat la mei­tat d'actu­a­ci­ons res­pecte de l'any pas­sat. Una repre­sen­tant de la com­pa­nyia, Mar­ga­rida Forns, pun­tu­a­litza que la fre­nada en el nom­bre de con­trac­ta­ci­ons “s'ha accen­tuat amb la cons­ti­tució dels nous ajun­ta­ments”. El des­cens de Musi­cat ha estat més lleu (14,5%) ja que cor­res­pon a l'exer­cici del 2010.

Per tirar enda­vant en èpoques de penúria econòmica, la gent de la cul­tura i l'espec­ta­cle se les pensa totes. N'hi ha que amplien el ven­tall de pos­si­bles cli­ents, i el que abans era un pro­ducte exclu­siu per a fes­tes majors l'han adap­tat per a cele­bra­ci­ons par­ti­cu­lars. Les nego­ci­a­ci­ons són cons­tants i quan un Ajun­ta­ment té un pres­su­post ajus­tat comença l'estira-i-arronsa. A Cor­ran­des Ani­mació es tro­ben amb con­sis­to­ris que només poden con­trac­tar un duet de músics però els interessa més un trio, lla­vors ofe­rei­xen una actu­ació de tres però de menys durada.

Les solu­ci­ons ima­gi­na­ti­ves s'afe­gei­xen a cai­xets con­ge­lats. Quan fa tres anys la majo­ria de com­pa­nyies van veure com bai­xa­ven les con­trac­ta­ci­ons, aques­tes no van apu­jar-ne les tari­fes: “ofe­rim el mateix espec­ta­cle, la mateixa qua­li­tat i al mateix preu; però la vida, la gaso­lina... tot puja. Per tant, nosal­tres hi gua­nyem menys”, explica Ben­go­lea. Alguns fins i tot s'han vist obli­gats a bai­xar els cai­xets, com la majo­ria d'asso­ci­ats a Musi­cat. L'empresa Festa de l'Escuma també ha aba­ra­tit algu­nes tari­fes perquè “hi ha alguna empresa pirata que es dedica a reben­tar preus”, explica Rubén Cam­poy. En aquest sen­tit, cri­tica que “les admi­nis­tra­ci­ons són les pri­me­res a que con­trac­ten empre­ses sense saber si estan dona­des d'alta o no”.

Són una mino­ria els que pen­sen que “els ajun­ta­ments paguin quan vul­guin men­tre paguin” com Forns. Molts artis­tes volen cobrar un cop han aca­bat l'actu­ació perquè s'han engan­xat els dits quan han donat l'opció de cobrar al cap d'un, dos o tres mesos, reco­neix Ben­go­lea. “Hi ha ins­ti­tu­ci­ons que no paguen quan toca” diu el direc­tor de Vatua l'Olla, Jaume Mauri. En aquest sen­tit, el depar­ta­ment de premsa de Musi­cat reco­neix que hi ha certs con­sis­to­ris amb els quals no tre­ba­llen “perquè encara deuen la fac­tura de l'any pas­sat”. L'enti­tat cal­cula que durant el 2010 i fins el maig d'aquest any, el deute dels ajun­ta­ments arriba fins a 272.000 euros.

No se n'escapa

La cul­tura popu­lar no s'escapa de la crisi. Les poques actu­a­ci­ons de cobra­ment que feien han dis­minuït. Per sort, la majo­ria de tro­ba­des de dia­bles o gegants o les actu­a­ci­ons cas­te­lle­res es fan per inter­canvi, ara bé, aquests són amb menys par­ti­ci­pants. “Les tro­ba­des de gegants res­po­nen a un torn de visi­tes, és a dir, tu hauràs d'anar a les fes­tes majors de les colles que par­ti­ci­pen de la teva. “Les tro­ba­des ara són amb menys colles”, explica el vocal de mit­jans d'infor­mació de l'Agru­pació de Colles Gegan­te­res de Cata­lu­nya, Ama­dor Codina.

Els grups de dia­bles, que també fun­ci­o­nen molt per inter­canvi, el que han notat és que quan van con­vi­dats tenen “menys mate­rial pirotècnic perquè els pres­su­pos­tos dels ajun­ta­ments són més limi­tats”, explica el Pep Enric Martí, pre­si­dent de la Fede­ració de Dia­bles i Dimo­nis de Cata­lu­nya. El nom­bre d'espec­ta­cles de cobra­ment ha bai­xat, però els que fan els cobren al dia perquè l'Ajun­ta­ment neces­sita el jus­ti­fi­cant per dema­nar la sub­venció.

El gerent de la Coor­di­na­dora de Colles cas­te­lle­res de Cata­lu­nya, Gui­llem Soler, diu que cada colla ges­ti­ona les seves actu­a­ci­ons. Tan­ma­teix, admet que és pos­si­ble que enguany accep­tin preus més bai­xos, si bé la decla­ració dels cas­tells com a patri­moni de la huma­ni­tat pot actuar com a blin­datge per la dava­llada. Les colles mai diuen quin cai­xet tenen, tot i que una actu­ació cas­te­llera és econòmica perquè hi ha impli­cada molta gent i són de durada llarga.

Tot i el mal pas, els cas­te­llers con­ti­nu­a­ran pujant, els pallas­sos, actu­ant, i en la majo­ria de balls se sen­tirà: “a-le-gri-a, que és festa major...”

LES XIFRES

50
és la davallada en la contractació
que han notat companyies com Factoria del Espectáculo o Xumet i Xinxeta
55
per cent és la proporció
de pressupost que enguany han reduït a Arbeca per a la festa major respecte a l'any 2010
272.000
Són els euros que els ajuntaments
deuen a Musicat durant el 2010 fins al maig d'aquest any
Tortosa

De la partida de personal a la de la festa major

L'Ajuntament de Tortosa va aprovar traslladar 100.000 euros de la partida pressupostària de personal per tal de finançar les festes majors de la Cinta que comencen a principi de setembre i el programa de les quals encara no s'ha donat a conèixer. La modificació pressupostària es va aprovar en un ple extraordinari la setmana passada, amb només els vots de l'equip de govern i l'abstenció dels grups de l'oposició.

r.royo

Castelldefels

Alguns artistes cobraran al comptat

El municipi està en plena festa major, una celebració que ha reduït un 34% el pressupost. La davallada no s'acaba aquí. Segons el nou govern municipal del PP, el pressupost se seguirà ajustant fins que no hi hagi la millora econòmica. La reducció s'ha produït principalment en logística, infraestructura i publicitat. A més, normalment es feien dos grans concerts i aquest any només se n'ha programat un. L'Ajuntament paga les actuacions al cap de 90 dies, però en alguns casos negociats pel govern anterior es pagaran al moment.

s. pérez

Badalona

Menys pressupost, però més artistes

La festa major de Badalona acaba avui. Aquest any, el pressupost s'ha vist reduït un 20% respecte l'any passat. Si el 2010 l'Ajuntament es gastava 67.300 euros, enguany la xifra ha davallat fins als 53.800 euros. Això no obstant, la programació no s'ha vist reduïda sinó que més aviat el programa ha guanyat algun acte respecte l'any passat. Així ho explica la nova regidora de Cultura, Montserrat Salgado (PP), qui detalla que l'ampliació de la festa s'ha pogut fer a còpia de negociar amb els artistes contractats.

s. muñoz

Matadepera

Sense castell de focs per posar el punt i final

Un cas paradigmàtic és el de Matadepera, que celebra la festa major del 25 al 31 d'agost. Ajustaran el pressupost eliminant el castell de focs i la recepció oficial. L'alcaldessa Mireia Solsona defensa que s'ha de fer un “esforç” per fer que la festa sigui més austera però que incorpori actes amb més participació que no tinguin un cost econòmic tant elevat. Per aquest motiu, la fira de tastets s'ampliarà es farà a dins del nucli urbà. També s'augmentarà el nombre de jocs infantils i es farà un torneig de futbol a la nit.

M. a. Luque



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.