Societat

“Poc calaix i molta feina”

Els farmacèutics diuen que treballen tant com abans però ja no els surten els números

Els professionals adverteixen que la substitució precipitada de medicaments de marca per genèrics pot comportar problemes per a la salut

“Moltes vegades
has de vendre els estocs
a un preu molt inferior
del que els has comprat”

L'alarma va sal­tar amb l'anunci d'una farmàcia de Talarn (Pallars Jussà) que ple­garà veles al setem­bre, però el fan­tasma del tan­ca­ment de farmàcies a Cata­lu­nya ja feia temps que s'estava covant, espe­ci­al­ment per als 260 esta­bli­ments que no arri­ben als mil cinc-cents euros de bene­fi­cis men­su­als –i que amb prou fei­nes tenen diners per pagar els seus emple­ats– i per a les farmàcies peti­tes, com ara la de Maria Teresa Morlán, al barri de Sants de Bar­ce­lona, que els dar­rers mesos han expe­ri­men­tat una impor­tant dava­llada de la fac­tu­ració tot i tenir el mateix volum de feina.

“Per les hores que passo a la farmàcia, no és gaire ren­di­ble tre­ba­llar-hi”, lamenta Morlán, una far­macèutica que no té cap empleat a càrrec i que ha d'aten­dre molts paci­ents, la major part gent gran, que li repor­ten un bene­fici econòmic escàs. L'apo­tecària xifra entre un 15 i un 20% el des­cens en la fac­tu­ració dels dar­rers mesos arran de la cai­guda del preu dels medi­ca­ments i tem que, amb la nova llei que obli­garà a ven­dre sem­pre el fàrmac més barat, la situ­ació s'agreugi. “Mol­tes vega­des vens els estocs que has com­prat per­dent-hi diners perquè vas adqui­rir els medi­ca­ments a un preu més alt i ara els has de ven­dre molt més barats”, es queixa. “El pro­blema –apunta– és que el govern fa un reial decret cada dos per tres i no tens temps de reac­ci­o­nar a temps.”

Així, amb l'entrada en vigor de la llei que obliga a dis­pen­sar sem­pre genèrics, hi haurà molts fàrmacs de marca que no com­prarà ningú i cor­ren el risc de cadu­car. Aquests pro­duc­tes s'hau­ran de tor­nar al labo­ra­tori per un preu molt més baix.

Un altre dels sec­tors afec­tats pel des­cens del volum de fac­tu­ració dels medi­ca­ments –explica Mont­ser­rat Boada, res­pon­sa­ble de farmàcies de la junta de govern del Col·legi de Far­macèutics de Bar­ce­lona– és el de la dis­tri­bució. “A la meva farmàcia em por­ten medi­ca­ments qua­tre cops al dia, la qual cosa em per­met ofe­rir un ser­vei molt bo als paci­ents, però si con­ti­nuen abai­xant els bene­fi­cis de les dis­tribuïdores [que s'empor­ten un 7% del preu del fàrmac], em redui­ran el nom­bre de trans­ports”, avisa.

Una pos­si­ble solució per alleu­jar la crisi seria esti­mu­lar la venda de pro­duc­tes que no que­den afec­tats per les mesu­res del govern cen­tral, com els de para­farmàcia, però els far­macèutics no hi cre­uen gaire. Amb la crisi, la venda d'aquest tipus de pro­duc­tes ha bai­xat i les pre­vi­si­ons no apun­ten, pre­ci­sa­ment, cap a una recu­pe­ració. Els far­macèutics asse­gu­ren, a més, que la para­farmàcia és un per­cen­tatge molt petit de la fac­tu­ració dels seus esta­bli­ments.

El color de la pas­ti­lla

També es quei­xen dels “ris­cos per a la salut” d'un canvi pre­ci­pi­tat en la medi­cació dels usu­a­ris. “Jo tinc paci­ents que pre­nen diver­ses pas­ti­lles al dia i cada dos per tres els can­vien la medi­cació per intro­duir-hi els genèrics. Això genera una gran con­fusió en el malalt, que està acos­tu­mat al color de sem­pre de la seva pas­ti­lla i ara cal expli­car-li de nou què ha de pren­dre”, relata Morlán. “Cal temps per expli­car a la gent gran els can­vis perquè si no es fan un embo­lic”, observa Boada, que explica el cas d'una senyora a qui li van can­viar la medi­cació amb fàrmacs de marca per uns de genèrics i va aca­bar pre­nent-se la pas­ti­lla que feia ser­vir per dor­mir al matí i la del cor, a la nit.

Tot i el males­tar, els far­macèutics cata­lans no es plan­te­gen, de moment, cap tipus de mobi­lit­zació. Això sí, es man­te­nen en guàrdia.

11
per cent
ha caigut la facturació dels farmacèutics de Catalunya des que van entrar en vigor les primeres mesures d'estalvi sanitari del govern central. Amb els nous decrets temen arribar al 20%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.