Reportatge

Entura't

Recentment declarades festes patrimonials d'interès nacional, arriben les Festes del Tura d'Olot amb 143 actes gratuïts repartits pel centre de la ciutat

De festa tra­di­ci­o­nal d'interès naci­o­nal a festa patri­mo­nial d'interès naci­o­nal. Les Fes­tes del Tura d'Olot, del 7 a l'11 de setem­bre, estre­nen títol i ja tenen la màxima cate­go­ria que atorga el govern català pel fet d'haver sabut man­te­nir aquells aspec­tes més tra­di­ci­o­nals al llarg dels anys.

Amb aquesta des­ta­cada dis­tinció a l'esquena, arriba una nova edició de les fes­tes olo­ti­nes amb la pro­gra­mació de 143 actes, una setan­tena dels quals són orga­nit­zats per enti­tats, gratuïts –menys el tea­tre– i repar­tits pel cen­tre de la ciu­tat. Aixe­car i des­co­brir què se sent sota els mítics gegants de la ciu­tat en el marc de l'Enge­ganta't és la prin­ci­pal nove­tat d'aquest any, jun­ta­ment amb un con­curs de men­jar xur­ros amb xoco­lata i un altre de discjòqueis. Un altre gran atrac­tiu és la pro­gra­mació tea­tral, amb obres com ara Angel­hada, Madame Mel­vi­lle i La ratera –, i la musi­cal, amb Els Pets, Teràpia de Shock i els Catar­res com a caps de car­tell, acom­pa­nyats de The Pep­per Pots, Bongo Botrako, Beri Pomelo o Brig­ton 64, entre altres. Un any més, es farà el Party­Tura, que pro­mou els grups musi­cals de la Gar­rotxa –qui hi gua­nyi, podrà actuar a les Fes­tes de Santa Tecla de Tar­ra­gona de l'any que ve–. El cor­re­foc, la Bata­lla de les Flors, els balls, les sar­da­nes, els espec­ta­cles infan­tils i els con­cur­sos són altres acti­vi­tats que no es poden dei­xar per­dre jun­ta­ment amb el ball dels gegants o les cer­ca­vi­les de la faràndula, sens dubte la sor­tida més espe­rada per olo­tins i forans. En aquest sen­tit, es pot assis­tir a un ball pecu­liar dels gegants, el de l'últim dia, quan ballen amb la llum de les espel­mes dels espec­ta­dors, tot un espec­ta­cle que posa el punt final a la festa jun­ta­ment amb els focs arti­fi­ci­als, enguany a càrrec de les pirotècnies Pibi­erzo i Sant Roc d'Olot.

L'espe­rit de Dylan

El car­tell, una de les ico­nes de la festa major, recrea una por­tada mítica de Bob Dylan, això sí amb el gegant de la ciu­tat com a pro­ta­go­nista. El seu casc està orna­men­tat amb sane­fes de colors –hi ha la ban­dera de la ciu­tat també– que recor­den el disc. Es tracta d'una obra del dis­se­nya­dor indus­trial olotí Car­les Car­gol, gua­nya­dor del con­curs bien­nal que orga­nitza la Comissió de Fes­tes. Un altre objecte de col·lec­ci­o­nista fes­tiu per a molts olo­tins també són els gots reci­cla­bles amb què les bar­ra­ques i els bars amb bar­res a l'exte­rior ser­vei­xen les begu­des. Cada any n'és l'encar­re­gat l'artista Tavi Algueró, i aquest 2011 s'ha ins­pi­rat en els cava­llets. Es veu mig cos del balla­dor que ordena que les seves cames i el cava­llet tor­nin al seu lloc. D'altra banda, cal des­ta­car que el pro­grama de fes­tes fa una picada d'ullet als més petits i ofe­reix, a les dar­re­res pla­nes, els prin­ci­pals per­so­nat­ges de la faràndula olo­tina, el gegant, la gegan­tessa, el cap de lli­ga­mos­ques, un nan i un cava­llet, per pin­tar i reta­llar.

Amb cor­re­bou

Aquest pot ser l'últim any que les fes­tes tin­guin cor­re­bou, abans que arribi la nova llei segons la qual es pro­hi­bi­ran les cur­ses de braus i espec­ta­cles tau­rins a Cata­lu­nya, a par­tir del gener del 2012. Es tracta d'uns dels espec­ta­cles més tra­di­ci­o­nals de les fes­tes i, més que un cor­re­bou, és una mena de gim­cana a dins del recinte amb música i llums.

PER ARRIBAR-HI

L'accés més ràpid a la Garrotxa en vehicle privat és: des de Barcelona, C-17 fins a Vic + C-37; des del centre de la península, A-2 fins a Cervera, desviant-se per la C-25 a l'altura de Vic, seguir la C-17 i la C-26, o bé a Santa Coloma desviar-se per la C-63; des de la resta d'Europa, A-9 / E-15 fins a Figueres + N-260 / A-26.

DADES D'INTERÈS

Dies. Del 7 a l'11 de setembre.
Escenaris. La principal característica d'aquestes festes és que es fan al carrer i més concretament al centre de la ciutat, en diferents escenaris repartits pel nucli antic –plaça Major, firalet, Firal, hospici, plaça Campdenmàs, Torín, plaça Pia Almoina, plaça del Mig, escales de Sant Esteve... És una bona manera per moure's a peu i poder disfrutar d'un munt d'actes creuant només dos o tres carrers.
Cal saber. Un dels grans protagonistes de les festes són els gegants. Cal saber que durant els balls de dia hi ha un espai reservat per a la gent gran i les persones discapacitades.
Més informació. Ajuntament d'Olot, Comissió de Festes. Tel. 972 26 89 61. Oficina de Turisme: 972 26 01 41 http://festesdeltura.olot.cat http://gegants.olot.cat

Pregó femení sobre rodes

J.P.

Pel valor de l'esforç, la dedicació, el companyonatge, l'esportivitat, els èxits aconseguits i per haver donat a conèixer Olot a tot el món, l'Ajuntament, a petició de la Comissió de Festes, ha proclamat pregoneres les patinadores del grup de show gran del Club de Patinatge Artístic d'Olot, sis cops guanyadores del campionat del món. Serà el tercer pregó femení des del 1966, una reivindicació de l'Associació de Dones Alba de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.