Escapades

Entre oliveres

En temps de collita, una ruta pel terme de l'Ampolla, esquitxat d'oliveres

L'Ampo­lla és cone­guda per ser una de les por­tes d'entrada al Delta i també pel seu lito­ral, amb plat­ges de sorra fina i aigües tran­quil·les i d'altres envol­ta­des de penya-segats. Però la ruta que es pro­posa a con­ti­nu­ació con­vida a des­co­brir un altre tipus de natura, molt huma­nit­zada i, per tant, molt pro­pera. Es tracta d'un recor­re­gut per l'inte­rior del terme, entre tros­sos de gar­ro­fers i d'oli­ve­res, ara que és temps de collita i s'hi podrà veure la gent fei­ne­jant. Durant la pas­se­jada, que es pot fer en BTT o a peu, és reco­ma­na­ble fixar-se en els mar­ges de pedra seca que deli­mi­ten les fin­ques i en les cons­truc­ci­ons que han bas­tit els page­sos per aixo­plu­gar-se al defora. Bona part d'aques­tes pedres pro­ve­nen de les avin­gu­des d'aigua que des de temps imme­mo­ri­als han tro­bat camí cap a la mar pels bar­rancs que esquer­den el ter­reny. Els page­sos no han ocu­pat mai el llit dels tor­rents, cons­ci­ents que mal­grat sem­bli que sem­pre hagin de con­ti­nuar eixuts, periòdica­ment el clima medi­ter­rani des­ferma vio­lents aiguats que s'ho empor­ta­rien tot.

Com en altres indrets del lito­ral, l'escas­se­tat d'aigua, la sequera durant els estius i la pobresa del sòl han con­di­ci­o­nat els con­reus i en aquesta zona s'hi ha plan­tat gar­ro­fers i oli­ve­res. Cal dir, però, que aques­tes con­di­ci­ons tan difícils són també les que pro­por­ci­o­nen una gran qua­li­tat als pro­duc­tes que se n'obte­nen, en aquest cas l'oli, que es comer­ci­a­litza sota la deno­mi­nació d'ori­gen pro­te­gida Baix Ebre-Montsià.

El recor­re­gut

La ruta Pels jar­dins d'oli­ve­res té l'inici davant l'Ofi­cina de Turisme de l'Ampo­lla. D'allí se surt pel pas­seig marítim en direcció a Camar­les. Just abans d'arri­bar a la depu­ra­dora de mol·lus­cos, es va a la dreta pel camí del Furo­ner, una pista asfal­tada que passa per sota de la via del tren, de la car­re­tera N-340 i de l'auto­pista. Després de pas­sar pels tres túnels, el camí gira a l'esquerra i puja pel cos­tat de l'auto­pista. A uns dos-cents metres cal girar a la dreta, i con­ti­nuar pel camí del Furo­ner. A un quilòmetre i mig hi ha una bifur­cació i cal con­ti­nuar pujant pel camí de l'esquerra. Poc després d'haver pas­sat per sota d'una línia elèctrica s'ha de pren­dre el camí de la dreta de bai­xada per tra­ves­sar el bar­ranc del Furo­ner i pujar fins a tro­bar un camí asfal­tat que surt a la dreta, davant d'una torre d'alta tensió. Allí cal seguir el camí asfal­tat que pla­neja vore­jant el cos­tat del bar­ranc, fins arri­bar a una nova bifur­cació. De nou cal pren­dre el camí de la dreta per con­ti­nuar bai­xant. El recor­re­gut segueix recte fins al quilòmetre 7,2, on s'ha d'anar a l'esquerra per un camí de terra que con­du­eix a un altre camí que està asfal­tat. Lla­vors la ruta con­ti­nua recte avall per cre­uar el bar­ranc de Sant Pere i pas­sar a l'altra banda. S'ha de seguir per una forta pujada fins a un altre camí asfal­tat més ample, vora l'auto­pista. Allí es gira a la dreta i es pas­sen de nou els túnels. En aquest punt només cal des­fer el pri­mer tram de ruta que s'ha fet a la sor­tida i que con­du­eix de nou al pas­seig marítim de l'Ampo­lla.

LA RUTA

El recorregut: És circular, amb sortida i arribada a l'Oficina de Turisme.
Itinerari De l'Ampolla al barranc del Furoner. Excursió recomanada per fer en bicicleta de muntanya
Distància 12 quilòmetres
Temps aproximat1,15 hores
Esforç Baix-moderat

Morruda, sevillenca i farga

M.J.R.

El terme de l'Ampolla és dins la zona de producció d'oli de la denominació d'origen protegida Baix Ebre- Montsià. Es tracta d'uns olis verge extra obtinguts a partir de tres varietats d'oliveres: morruda, sevillenca i farga. El pas del riu Ebre, el clima temperat, el mestral, el sòl i el mètode d'elaboració incideixen en l'obtenció d'uns olis saborosos i molt aromàtics, Les dues comarques sumen el 40% de la superfície de cultiu d'oliveres de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.