El Trueta podria ser la primera entitat filial de l'ICS
L'Institut Català de la Salut vol iniciar l'any que ve un pla encaminat a convertir els seus hospitals i les ABS en empreses d'un gran hòlding 100% públic
Es vol donar als centres més autonomia de gestió
El Josep Trueta podria ser el primer hospital de la gran estructura que és l'Institut Català de la Salut que es convertís, l'any que ve, en una empresa o entitat filial de l'ICS amb personalitat jurídica pròpia. Aquesta és una de les possibilitats que preveuen els gestors de l'ICS amb vista al 2012. El director d'afers assistencials de l'ICS, Jaume Benavent, va manifestar ahir que el fet que el Trueta –l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona– sigui un centre amb unes dimensions reduïdes en comparació amb altres hospitals del grup “és un argument a favor” perquè s'acabi convertint en el primer centre hospitalari que se separi de l'ICS sense deixar de ser una empresa participada, al 100%, per capital públic. Amb tot, va afegir que serà el consell d'administració de l'ICS el que prendrà l'acord definitiu, i des d'aquest punt de vista va subratllar que, ara per ara, qualsevol dels vuit hospitals del grup podrien formar part de la prova pilot prevista per al 2012. Una experiència que també afectarà un conjunt d'equips d'atenció primària del territori català, pendents també de concretar, que es convertiran en una altra entitat filial.
El director d'afers assistencials va explicar que l'objectiu final és desplegar completament la llei de l'ICS, aprovada el 2007, de manera que en comptes de tenir una única empresa amb 40.000 treballadors, aquesta funcioni amb com un hòlding integrat per un seguit d'empreses públiques tant de l'àmbit de l'atenció hospitalària com del de l'atenció primària, en la qual no tindria cabuda, segons va insistir, l'entrada de capital privat aliè. A Catalunya, l'ICS gestiona vuit hospitals i 270 àrees bàsiques de salut. “Es tracta que, a partir de l'autonomia de gestió, els centres puguin prendre decisions que responguin més ajustadament a les necessitats de cada territori i, per tant, dels pacients. També serà molt més fàcil a l'hora de rendir comptes i serà una oportunitat per als professionals, els quals tindran un major protagonisme i més possibilitats de participar”, va dir Benavent.
La llei de l'ICS fixa com a principis fonamentals de l'empresa pública l'eficiència, l'autonomia de gestió dels centres i serveis, la descentralització, la suficiència financera i la participació i coresponsabilització dels professionals en la gestió. Preveu la creació d'algunes entitats participades per l'ICS i, de manera majoritària i voluntària, per professionals. També estableix la col·laboració de l'ICS amb altres institucions amb finalitats semblants.
Més col·laboració entre els CAP i els hospitals per al seguiment dels crònics
L'ICS pretén aprofundir en un model de col·laboració entre l'atenció primària i l'hospitalària per millorar el seguiment dels malalts crònics. Es vol que l'atenció primària se centri en l'abordatge dels pacients crònics amb múltiples patologies i que l'atenció hospitalària s'ocupi de l'atenció especialitzada i d'alta complexitat per mitjà de la història clínica compartida, la prescripció electrònica i salut 2.0, entre altres tecnologies de la informació.
Els sindicats diuen que és una maniobra per privatitzar la sanitat
La presidenta de la junta de personal del Trueta, Àngels Rodríguez, de CCOO, i el membre de la junta David Oliver, de Satse, sostenen que la conversió del Trueta en una empresa és obrir les portes a la privatització, i la rebutgen frontalment. Oliver va indicar que, en aquests moments, la gestió d'alguns serveis, com ara l'ICO i l'IDI, ja són a mans privades. “Quan hi ha pèrdues, les paguem entre tots, i quan hi ha beneficis no veiem ni un duro”, va dir Oliver.
Reunió amb els equips directius dels territoris
L'ICS va donar a conèixer aquests objectius dimarts en una reunió amb els equips directius territorials. Es va fer balanç de l'any i es van presentar els projectes de futur per al 2012.