Societat

val d'aran

Vielha reobrirà la Tuca com a parc d'oci i es llança cap al turisme d'estiu

La capital aranesa vol posar fi a la dependència de l'estació de Vaquèira-Beret

Es preveu que el nou parc d'estiu pugui iniciar algunes activitats aquest mateix 2012

Curiosa coincidència: ahir, amb tota la vall pintada d'un blanc esplèndid per la primera nevada important de la temporada, Vielha va presentar el seu pla per trencar amb la dependència econòmica de l'esquí i el turisme d'hivern. El document Projecte de posicionament estratègic i econòmic de Vielha 2020, elaborat per una consultoria externa per encàrrec de l'Ajuntament de Vielha, recomana a la capital aranesa seguir els camí d'altres ciutats de zones de muntanya com ara els Alps i les Rocoses, especialment la població suïssa de Zermatt, la qual ha aconseguit convertir-se en un dels punts de referència dels Alps gràcies a la natura i el patrimoni cultural. L'estudi recomana a Vielha seguir el mateix exemple i assolir un turisme internacional, sobretot francès, i que busca un luxe moderat.

Un dels instruments més importants per fer-ho és la reconversió de l'antiga estació d'esquí de la Tuca en un parc d'oci i de natura. La iniciativa és de l'empresa Tucarán i suposa una inversió de 300.000 euros amb ajuts de l'Ajuntament de Vielha i del Conselh Generau d'Aran. L'estació seria oberta amb activitats durant la majoria dels mesos de l'any i l'objectiu estratègic serà continuar sent un motor d'atracció de visitants a la Val d'Aran durant els mesos d'estiu. L'estació d'esquí de la Tuca es va tancar a finals dels anys vuitanta i des de llavors les instal·lacions resten abandonades. L'Ajuntament preveu que l'estiu d'aquest 2012 puguin obrir les primeres activitats, tot i que sense les instal·lacions.

La força del riu Garona també és un dels elements que Vielha pretén aprofitar per aconseguir visitants tot l'any. A França hi ha una forta tradició de turisme fluvial i el Garona, que neix a la Val d'Aran, és precisament un dels principals rius atlàntics de l'Estat francès. Ahir l'Ajuntament va inaugurar l'Exposició Internacional de l'Aigua a la seu d'Era Audiovisual. El consistori aranès té previst la futura habilitació d'un museu de l'aigua, vol remodelar les lleres del riu per adaptar-les al senderisme i està en contacte amb operadors turístics francesos per vendre paquets turístics temàtics.

LA FRASE

No podem dependre de la neu i això s'ha vist aquestes últimes setmanes. Cal un nou full de ruta
Àlex Moga
Alcalde de vielha

LA XIFRA

9
grans projectes
es recomana aplicar a la capital de la Val d'Aran, segons un estudi.

La variant, en marxa

Vielha va rebre la setmana passada una bona notícia en infraestructures: la Generalitat ha licitat la redacció del projecte de variant de la carretera C28 al municipi. L'operació té un valor de vuit milions d'euros, previstos per al 2012. Aquest és el primer pas per a un projecte que permetrà deslliurar la travessia principal de Vielha del fort trànsit de vehicles que rep actualment en direcció al port de la Bonaigua. L'Aran també està pendent que l'Estat espanyol faci millores a l'N-230 de Vielha fins al túnel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.