Reportatge

Igualada saluda els Reis Mags

La capital de l'Anoia rep el 6 de gener amb una mostra especialitzada en planters que inclou parades d'artesania i alimentació

Amb una llarga tra­jectòria, que enguany ha arri­bat als 116 anys, la Festa de Reis d'Igua­lada ha estat pio­nera al nos­tre país i decla­rada, el 2010, festa popu­lar d'interès cul­tu­ral. La ciu­tat s'adorm amb l'espec­ta­cu­lar des­fi­lada dels Reis Mags d'Ori­ent i es des­perta amb una pro­posta ben sin­gu­lar. Des del 1373, la capi­tal de l'Anoia saluda el dia de Reis amb una fira espe­ci­a­lit­zada en plan­ters.

Cada 6 de gener, més de 360 expo­si­tors tro­ben un lloc per ven­dre els seus pro­duc­tes al llarg dels tres quilòmetres del pas­seig Ver­da­guer. Igua­lada es con­ver­teix així en punt de tro­bada per a page­sos, agri­cul­tors i gent d'arreu de la comarca. Els vene­dors posen a l'abast del visi­tant tota mena de pro­duc­tes, com ara plan­ters, peces de ter­rissa, pro­duc­tes natu­rals, música, ali­men­tació, roba, cati­fes i jogui­nes.

La Fira de Reis és un autèntic esde­ve­ni­ment comer­cial i social. En aquesta fira espe­ci­a­lit­zada en plan­ters, és tra­di­ci­o­nal que els page­sos de la comarca s'abas­tei­xin dels plan­ters d'arbres que neces­si­ten per a l'any. Dar­re­ra­ment s'ha com­ple­men­tat amb pro­duc­tes d'arte­sa­nia d'aquí i de fora i amb para­des que ofe­rei­xen ali­men­tació i pro­duc­tes arte­sa­nals.

Un riu de gent

Durant tot el matí el pas­seig és un riu de gent que remena, busca i gai­rebé sem­pre troba l'últim regal, allò que les grans superfícies obli­den per Reis, o acon­se­gueix allò que als Mags d'Ori­ent els ha pas­sat per alt. A més de la data en què se cele­bra, aquesta fira té una altra par­ti­cu­la­ri­tat: la venda ambu­lant hi està per­mesa. Des de les 6 del matí, abans que surti el sol, els expo­si­tors comen­cen a mun­tar les seves para­des, ben deli­mi­ta­des per sec­tors: pri­mer els plan­ters, després les d'arte­sa­nia i, al final, la venda ambu­lant.

Si volem apro­fi­tar la visita per fer un tomb per Igua­lada hi tro­ba­rem molts punts que ens faran recor­dar que la ciu­tat ha estat, i és encara, un impor­tant cen­tre indus­trial, fona­men­tal­ment dedi­cat a l'acti­vi­tat tèxtil i l'adob de les pells. Cal Boyer és l'actual seu del Museu de la Pell d'Igua­lada i Comarca de l'Anoia, i el barri ado­ber està decla­rat patri­moni indus­trial de Cata­lu­nya, la zona amb més caràcter de la ciu­tat i l'únic pai­satge indus­trial des­ti­nat a l'adob de la pell exis­tent al país.

Dues rutes a peu auto­guia­des, amb iti­ne­ra­ris senya­lit­zats en tres llengües (català, cas­tellà i anglès), donen a conèixer l'ori­gen i l'evo­lució de la ciu­tat i per­me­ten al cami­nant conèixer de prop la Igua­lada indus­trial i els racons del món de la pell.

Un pas­seig per la Igua­lada indus­trial ens por­tarà pels prin­ci­pals cen­tres de pro­ducció tèxtil (la Igua­la­dina Coto­nera, la Isa­bel·la...) i els edi­fi­cis històrics de més rellevància i l'atrac­tiu món dels obrers i dels amos (el Cer­cle Mer­can­til i l'Ate­neu Igua­ladí). Viatge per la pell d'Igua­lada pro­posa una visita als prin­ci­pals esce­na­ris del patri­moni indus­trial ado­ber de la ciu­tat –el barri ado­ber i el Rec–, com també algu­nes indústries moder­nis­tes de nota­ble valor.

A banda d'Igua­lada, una desena de muni­ci­pis més for­men la conca d'Òdena: Santa Mar­ga­rida de Mont­bui, Vila­nova del Camí, Òdena, Cas­te­llolí, Jorba, la Torre de Clara­munt, la Pobla de Clara­munt, Cape­lla­des, Carme i Orpí. Ocu­pen un àmbit ter­ri­to­rial de 218 km², a la franja cen­tral de la comarca de l'Anoia. Al bell mig, com un tos­sal tes­ti­moni, s'aixeca el turó del cas­tell d'Òdena (421 metres d'altura), una for­ti­fi­cació que marca la història d'aquesta part de l'Anoia. Des d'allà la conca se'ns obre de bat a bat i ens ofe­reix unes vis­tes espec­ta­cu­lars.

Al segle XV (1463), durant la guerra de Joan II, el cas­tell d'Òdena va ser des­truït i només en va que­dar una torre de defensa, de cons­trucció poli­go­nal regu­lar d'onze cares i d'uns 7 metres d'alçada. De fet, aquesta torre és l'únic tes­ti­moni que encara resta del recinte emmu­ra­llat.

DADES D'INTERÈS

Lloc
La fira estarà ubicada al passeig Verdaguer i la plaça de l'Ajuntament
Horari
De 10 del matí a 3
Sectors
Planters
Artesania
Venedors ambulants
Altres dades
Edició: des del 1373
Expositors: 362
Superfície total: 12.000 m²
Superfície neta: 3.000 m²
Més informació

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. L'A-2 és la via principal situada al nord que comunica Igualada en cotxe. També al nord hi ha la C-37, que comunica amb Manresa. Al sud, la C-15 comunica amb Vilafranca del Penedès.
En tren. Línia Llobregat- Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Privilegi reial

M.J.R.

La Fira de Reis prové d'un privilegi del rei Pere III el Cerimoniós. Durava sis dies, amb l'acostumat guiatge i seguretat per als anants i vinents. El guiatge i seguretat es constituïa amb una part de l'hostal de la vila, vigilant a peu la vila i les principals vies que hi conduïen. En canvi, el batlle i els consellers ho podien fer a cavall. En aquella època la fira era de planters (ceps i arbres), llavors, eines de conreu i animals, i competia directament amb la de Piera. Es tenia molt en compte la Crida de la Fira, ja que per Sant Bartomeu ja s'anunciava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.