Societat

teatre

fira

FiraTàrrega fa una aposta pel mestissatge cultural

La 36a edició, marcada per un eix vertebrador molt clar, la interculturalitat, va arrencar ahir i es perllongarà fins al dia 11

Hi participen un total de 57 companyies, en 26 espais d'exhibició

Artonik va donar ahir el tret de sortida a la 36a FiraTàrrega, una edició que presentarà, fins diumenge, els treballs de 57 companyies nacionals i internacionals, amb un total de 263 sessions (126 seran gratuïtes i 137 de pagament). Amb la passejada The colour of time, la companyia francesa va voler celebrar l'amistat, la interculturalitat i el mestissatge, precisament els eixos de l'edició d'enguany.

FiraTàrrega 2016 té un leitmotiv molt clar: la interculturalitat, un dels valors més representatius de les arts de carrer, que les fa capaces d'adreçar-se a persones i contextos ben diferents. La programació de la fira ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils; una oferta per a tot tipus de públic i edats, en què participaran 30 companyies catalanes, 10 companyies de la resta de l'Estat espanyol i 17 d'internacionals.

Un total de 60 propostes, que tindran lloc en 26 espais d'exhibició diferents (47 espectacles en espais públics de Tàrrega i 13 muntatges en diverses sales). Enguany FiraTàrrega participa en la coproducció de 15 espectacles, un 25% de la programació.

El programa s'estructura en cinc seccions: secció oficial (selecció d'èxits de la temporada i estrenes d'àmbit internacional), plataforma (espectacles provinents del Programa de Suport a la Creació i d'altres projectes de coproducció), Ondara Park (projectes centrats en la programació més festiva i familiar), programa obert (espai de col·laboració entre el sector privat i FiraTàrrega) i Bonus Tracks (diverses propostes que complementen la programació).

Deu itineraris

Per tal de fer més accessible i segmentar el gruix de la programació, la fira torna a organitzar els itineraris artístics. Un total de deu itineraris amb espectacles per a tots els gustos que facilitaran al públic la navegació pel programa de FiraTàrrega.

Entre les novetats, cal destacar el naixement de l'#EspaiZebra, on les companyies Baal i Les Impuxibles presentaran dues mirades sobre els llocs de pas entre sexualitats. El projecte #Mirades és un encàrrec de FiraTàrrega a través del qual dues companyies no europees, CCOT (Corea del Sud) i Carretera 45 Teatro (Mèxic) compartiran la seva visió particular sobre la nostra manera d'entendre la nostra ciutat com a punt de trobada. També s'ha programat #UrbanNation, un apartat dedicat a la cultura urbana que es desenvoluparà a la plaça de les Nacions.

La fira

Del 8 a l'11 de setembre

www.firatarrega.cat

Muntatges que celebren el potencial intercultural

M.J.R.

Enguany FiraTàrrega presenta un focus artístic dedicat a Xile, una oportunitat per conèixer l'escena artística del país per mitjà de propostes com ara Fulgor, de Teatro Niño Proletario, que ha realitzat una residència creativa a la ciutat, dins del Programa de Suport a la Creació. També es podran veure els muntatges Frames, de La Licuadora, Viaje nº 9, de Teatro del Sonido, i La cocina pública, de Teatro Container, amb la implicació de diversos veïns.

Per celebrar el potencial intercultural de FiraTàrrega, en aquesta edició s'oferirà, a més de l'espectacle inaugural, la darrera creació dels Obskené, un cant a la diferència, festiu i lúdic; l'estrena a l'Estat espanyol de Misa fronteriza, dels mexicans Universiteatro & Gorguz Teatro, una reflexió sobre la hibridació cultural i el sentit de les fronteres; l'estrena de Mulïer, de Maduixa Teatre, un homenatge a totes les dones que, durant segles d'opressió, han lluitat pels seus drets; o el Cafe Europa dels italians Ondadurto Teatro, una al·legoria que retrata la hipocresia i els vicis de la nostra societat.

Altres primícies són a càrrec de Joan Català & Roser Tutusaus, Ponten Pie, Svalbard, Kukai Dantza Taldea, Grupo Puja, Cirque Exalté, Companyia de Circ ‘eia', HURyCAN, El Pont Flotant, La Industrial Teatrera o bé la Fundación Collado -Van Hoestenberghe, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia