Societat

patrimoni

exposició

Joies del Maresme sota el focus de les Jornades del Patrimoni Europeu

Entre les cites destacades, el nou Dia d'Ulisses a Premià de Dalt i la visita als rellotges de sol de Cabrils

Amb el lema Patrimoni de tot@s, aquest cap de setmana se celebren a Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), aquest any dedicades a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials.

El Maresme se suma a la iniciativa europea amb una desena de propostes, entre les quals figuren jornades de portes obertes, visites guiades, presentacions de llibres i d'estudis patrimonials, i fins i tot una jornada festiva de nova creació al voltant del patrimoni.

Aquest és el convit que fa Premià de Dalt, que dissabte celebrarà el Dia d'Ulisses, bastit al voltant d'una important peça del seu patrimoni que vol donar a conèixer: el plat de Circe. Es tracta d'un plat de ceràmica de la col·lecció del museu local que pertany als segles III i IV i on es representen dues escenes de l'Odissea, el mític viatge de retorn d'Ulisses a Ítaca. La jornada començarà amb la presentació de la peça, una conferència a càrrec d'Isabel Rodà, lectures dels cants de l'Odissea i un aperitiu. A la tarda es podrà participar en la cursa combinada (cronoescalada i descens) Premià de Dalt Ulisses Atac, i també fer degustacions en la mostra gastronòmica. Per a la mainada s'ha preparat l'Ulisses Kids, amb tallers, lectures i berenar. Finalment a la nit tindran lloc dos espectacles que sumen teatre, música ciència i humor: La fórmula de l'amor i Ulisses: retorn a Ítaca.

El rellotge de sol, al dia

A Cabrils, durant tota la setmana s'ha pogut veure Albert Mollar treballant en la restauració del rellotge de sol situat a la façana de ponent de l'església parroquial. El procés ha inclòs el calc de les sanefes, el lema i les línies solars del rellotge, l'obtenció de les terres emprades en la construcció de l'original al segle XVIII i la renovació de la pintura amb les mateixes tonalitats. Està previst que tot plegat estigui enllestit dissabte al matí, quan es podrà veure el rellotge restaurat. La trobada continuarà amb una visita a la col·lecció Majó de rellotges de sol. Per diumenge s'ha previst una visita guiada als rellotges més emblemàtics de Cabrils amb les explicacions de Laura Bosch.

Altres propostes són, per exemple, a Santa Susanna, on dissabte al matí es presentaran els darrers estudis sobre can Jordà i a la tarda es farà una visita comentada al mas Jordà amb el carrilet, que sortirà de la plaça de l'Ajuntament, i també a Arenys de Mar, on diumenge hi haurà jornada de portes obertes a les ermites locals del Mont Calvari, de la Pietat i de la Mare de Déu del Bon Viatge.

Les jornades

16-18 de setembre

patrimoni.gencat.cat/ca/jep2016



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia