Societat

empresa

Formatgeria Km 0

La granja de can Xicoy d'Arenys de Munt amplia les instal·lacions amb un obrador on elaborar els seus formatges amb la llet que produeixen les 400 cabres de la finca

El producte es distribueix a mercats propers

“S'ha de notarque la llet ens la produïm nosaltres, perquè això és un sobreesforç ”

De formatgers artesans n'hi ha, però pocs poden presumir d'elaborar els productes amb la llet de la seva finca. Aquest és el fet diferencial de la finca de can Xicoy d'Arenys de Munt, que ara s'aventura a una nova etapa i obre la seva pròpia formatgeria. Al capdavant, dos joves emprenedors, Adrià i Ferran Altés, tenen clar que aquesta és l'aposta per tirar endavant el negoci. En plena crisi, l'any 2010, Ferran Altès se'n va anar a Múrcia a buscar els primers exemplars de bocs i cabres, per donar un nou ús a l'explotació familiar. Els estables on van començar munyint 250 cabres avui dia s'han ampliat per encabir-ne fins a 400.

“Ara tornem a començar de zero, en una nova aventura”, reconeix Ferran Altés. L'obertura de la formatgeria suposa un repte nou per a aquests joves, que fins ara s'han dedicat a l'engreix del bestiar per vendre la carn dels cabrits. “S'ha de notar en el producte que la llet ens la produïm nosaltres, perquè això és un sobreesforç i el més fàcil seria portar-la de fora, com fan molts”, expliquen els joves ramaders. Com tots els inicis, i com van fer fa sis anys, aniran a poc a poc a créixer. Per això, de moment, continuaran venent llet a altres formatgers de la comarca que ja tenen de fa anys com a clients, però amb la intenció d'anar guanyant cada vegada més quota de mercat amb els seus productes. “L'objectiu seria que a la llarga gastem tota la llet que produïm, que són uns cent mil litres a l'any.” Per elaborar un formatge d'un quilo es necessiten prop de vuit litres de llet i un procés lent de quallar i maduració en aquells productes que han de reposar a la càmera frigorífica. Per aprendre l'ofici els joves s'han espavilat a formar-se amb els cursos que es fan a l'IRTA que hi ha a Caldes de Montbui, però també amb l'assessorament d'altres col·legues com el formatger de Vilassar de Dalt, Jordi Arroyo, que ha rebut distincions pels seus formatges Artefor. “Ens ha ajudat en tot el procés de creació i elaboració dels formatges”, diuen agraïts.

Fer-se un lloc

Els productes ja fa un any que es comercialitzen, sobretot el formatge fresc i el mató. Tots els formatges, també els de més curació, els han etiquetat amb el nom de finca i el segell que identifica que la llet prové d'una granja catalana. Un dels punts de distribució serà els mercats i, per això, estan interessats a tenir una parada els dissabtes, al mercat veí d'Arenys de Mar.

Tant ells com els dos treballadors que els ajuden, feinegen als estables amb el bestiar i a l'obrador que han instal·lat a la mateixa finca. “No ha estat fàcil arribar fins on som ara, els ramaders que sobrevivim som quatre i estem abandonats”, lamenta en Ferran, crític amb el poc suport de l'administració cap al sector primari. “Si apostes per dedicar-te al turisme rural segur que tens més facilitats”, es queixa. Confia que l'aposta per produir-se ells mateixos la llet i els formatges tingui èxit sobretot pel consumidor, que valora el producte de proximitat.

Dels conills a les cabres.
L'explotació de can Xicoy es troba a la carretera cap a Sant Iscle de Vallalta. La tercera generació ha canviat la cria de conills que feien els avis per la producció de llet i formatges de cabra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Suport de la Zona Franca per al centre neurològic per a infants d’AVAN

TERRASSA

Campanya de sensibilització contra l’assetjament escolar

FIGUERES

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS
societat

Jutgen un acusat que afronta més de 17 anys de presó per violar l’exdona

girona
societat

Confirmats 23 anys de presó per un home que va matar la dona

Barcelona
societat

Torna la fira d’ocupació TreballemGi a Alt Empordà, el 15 de maig

figueres