Societat

trànsit

balanç

Menys morts a les carreteres de les comarques centrals

Des de principi d'any fins a l'11 de setembre hi ha hagut quatre víctimes mortals en vies interurbanes, dues menys que l'any passat

Els decessos es van produir en accidents a l'Anoia, el Bages i el Solsonès

L'horitzó és zero morts a les carreteres. Però lamentablement és horitzó. No hi pot haver motius d'alegria mentre hi hagi accidents i víctimes, però el cas és que a les carreteres interurbanes de la Catalunya central ha baixat la xifra de morts. El període? Des del gener del 2016 fins a l'11 setembre. Fa uns dies, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va donar a conèixer les dades que gestiona el Servei Català de Trànsit. En el conjunt de Catalunya, aquest estiu han mort en vies interurbanes 36 persones en accident de trànsit, 13 menys que l'any passat en el mateix període. Segons Jané “tot i el descens de víctimes mortals, no tenim la sensació de cofoisme”. De les morts ocorregudes a Catalunya, quatre han estat en accidents a les vies de les comarques centrals. Aquestes quatre morts representen dues menys que en el mateix període del 2015, i sis menys que l'any 2010. Pel que fa al nombre d'accidents amb víctimes mortals, són quatre, l'any passat, del gener al 13 de setembre van ser sis, i nou de principi d'any fins al 12 de setembre del 2010.

Per comarques, les víctimes mortals s'han produït a l'Anoia, (1), al Bages (1) i al Solsonès (2). Les xifres de mortalitat es mantenen igual que l'any passat a l'Anoia i el Bages creixen al Solsonès –passen d'una a dues víctimes– i baixen al Berguedà i Osona, que han passat de dues víctimes a zero, en el primer cas, i d'una víctima a zero en el segon. Al Moianès tampoc hi ha hagut cap víctima mortal. Als accidents mortals d'aquest 2016 a les comarques centrals se'ls pot posar data i hora. El primer accident va ser el diumenge 17 de juliol, a la tarda: una motocicleta va sortir de la via i el conductor i únic ocupant del vehicle, un jove de poc més de trenta anys, va resultar mort. Va ser a Navès, a Solsona. a la C-26. El dia 27 de juliol, a la C-25 a Calonge de Segarra, a l'Anoia, i cap a les 21 hores, un camió va sortir de la via i va morir el conductor i únic ocupant del vehicle, un jove de trenta-sis anys. L'endemà, el 28 de juliol, va registrar-se una altra mort. En aquest cas, el conductor d'un turisme va morir a la C-55, a Manresa, al Bages. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís a les 10.37 hores: novament un turisme havia sortit de la via i el conductor i únic ocupant del vehicle va resultar mort. Tenia 46 anys i era de Navarcles. L'últim sinistre mortal a la Catalunya central va ser l'11 de setembre. El conductor d'una motocicleta, de vint-i-nou anys, va morir en una sortida de via a la C-462 a Guixers, al Solsonès.

A Catalunya, amb les últimes dades analitzades, que arriben fins a l'11 de setembre, es pot veure una reducció d'un 26% respecte a l'estiu del 2015 i un 47% en comparació amb l'estiu del 2010. El 2010 hi va haver 64 accidents mortals amb 70 persones mortes. Si es miren novament les dades de 2016, en un 38% dels accidents amb víctimes mortals, el vehicle anava amb un sol ocupant, i en un terç dels casos del total, les víctimes van ser motoristes. En un 35,3% dels accidents amb resultat de mort, la causa principal és la distracció.

LA XIFRA

3
comarques de la Catalunya central
no han registrat accidents mortals: el Moianès, el Berguedà i Osona

LA DATA

11.09.16
aquest dia
es registra l'última víctima mortal en sinistre viari. Va ser a la C-462 a Guixers, al Solsonès

Descens de la xifra de ferits greus

Les notes de premsa que surten del Servei Català de Trànsit (SCT) cap als mitjans de comunicació quan es produeix un decés a la carretera tenen una forma tristament coneguda. Aquest és un sinistre del juliol, al punt quilomètric 119 de la C-26 a Navès, al Solsonès. Hi ha una víctima mortal: “Per causes que s'estan investigant, una motocicleta va sortir de la via i el conductor i únic ocupant del vehicle de dues rodes, de 33 anys i veí de Berga, va resultar mort.” Diverses unitats de serveis desplegades, dels Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, i ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Nota rere nota que anuncia un accident amb víctimes, al peu el Servei Català de Trànsit posa a disposició el servei d'informació i atenció a les víctimes de trànsit perquè en facin ús els familiars i afectats per sinistres.

A les notes es posa l'èmfasi en les víctimes mortals, però també és imprescindible parlar de les persones que han resultat ferides greus, tant de sinistres mortals com d'accidents sense víctimes mortals registrats en zona
interurbana, l'estiu del2016. En el conjunt de Catalunya hi ha hagut 252 ferits greus, cinc persones menys que l'estiu passat, que van ser 257. Si comparem les xifres amb l'estiu del 2010, que hi va haver 281 víctimes ferides greus, es pot dir que hi ha hagut una reducció del 10% en el nombre de persones ferides de caràcter greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida