Societat

Successos

Dues persones desallotjades en esfondrar-se part de casa seva a Balaguer a causa de la pluja

L'aiguat que va començar a caure a les vuit del vespre de divendres inunda baixos, arrossega cotxes i arrenca llambordes

A Balaguer dues persones han passat la nit fora de casa després que s'esfondrés una part de casa seva enmig de la forta tempesta que va caure aquest divendres al vespre a la capital de la Noguera. L'aiguat va començar cap a les vuit del vespre i es van acumular més de 70 litres per metre quadrat, dels quals 51 van caure en només mitja hora. L'alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha explicat que les afectacions més importants es van registrar al centre històric, als carrers que hi ha al voltant de la plaça Mercadal, amb baixos inundats i cotxes arrossegats per la força de l'aigua, que també va arrencar llambordes dels carrers.

L'esfondrament parcial de l'habitatge del carrer la Creu no va provocar ferits però les dues persones que hi viuen van ser reallotjades en un pis del consistori per a casos d'emergència. Una patrulla dels Mossos es va quedar custodiant l'habitatge per garantir que ningú hi accedís.

L'alcalde de Balaguer i el conseller d'Empresa i Coneixement, el també balaguerí Jordi Baiget, han visitat aquest dissabte al matí la zona més afectada per l'aiguat. L'alcalde ha explicat que les principals afectacions públiques han estat en el paviment dels carrers, mobiliari i instal·lacions municipals. Al voltant de la plaça Mercadal hi ha parts del ferm on l'aigua va arrencar llambordes i quitrà i fins i tot també es van desprendre blocs de granit collats a terra.

Aquest dissabte al matí els operaris treballaven a contrarellotge per retirar la runa i el fang acumulats. També s'han retirat tres dels vehicles que van quedat amuntegats contra una paret. Una prioritat a partir d'ara serà netejar els embornals perquè han quedat plens de brossa “i podríem tenir problemes greus si tornés a ploure”.

Pel que fa als equipaments, l'alcalde ha explicat que la piscina coberta serà la que trigarà més a tornar a funcionar amb normalitat mentre que la resta es preveu que recuperin l'activitat al llarg de la pròxima setmana. El teatre i els museus ja podran obrir aquest dissabte a la tarda. Vidal també ha especificat que els pèrits estan avaluant el cost econòmic dels danys, una xifra que encara no ha pogut detallar.

Quant als danys patits pels particulars, el més important és l'esfondrament parcial d'una casa del carrer la Creu d'on han hagut de marxar una parella de mitjana edat. L'alcalde ha explicat que els tècnics estan valorant l'estat de l'immoble i ha avançat que el més probable és que hauran de passar uns quants dies fora de casa.

Vidal ha afirmat que a partir de dilluns l'Ajuntament destinarà una persona a prendre nota de les afectacions que comuniquin els particulars. En aquest sentit, el conseller d'Empresa ha apuntat que s'estudiarà si es pot habilitar algun ajut addicional per aquells desperfectes que estiguin assegurats en funció del grau dels danys. També s'ha compromès a “agilitzar els processos de peritacions i validacions perquè els afectats puguin cobrar el més aviat possible”.

D'altra banda, Baiget ha recordat que el Departament de Governació té una línia oberta d'ajuts per ajudar els ajuntaments a sufragar el cost de la reparació dels danys públics.

Estupefacció dels veïns

Aquest dissabte al matí el centre històric de Balaguer s'ha omplert curiosos que volien veure en persona les conseqüències de l'aiguat. Veïns i comerciants recordaven l'estupefacció que van sentir en veure com ahir al vespre baixava més d'un metre d'aigua pels carrers costeruts del barri i arrossegava de tot, des de bigues a rentadores. El comentari més repetit era que, sortosament, ningú havia pres mal. Això sí, els qui han tingut més danys reclamaven facilitats a l'administració per poder cobrar.

Cal recordar que les tempestes aquest divendres a vespre també van deixar importants registres al Baix Segre, en poblacions com Seròs, Aitona o Massalcoreig. A Seròs també es van inundar baixos i els bombers van haver de treure l'aigua acumulada al moll de càrrega d'una empresa se fruita. A més, es van haver de rescatar diverses persones que havien quedat atrapades amb els seus cotxes en camins inundats. En aquesta zona la collita de la fruita dolça ja ha acabat però caldrà veure si la pedra que va caure va provocar danys als arbres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona