Societat

patrimoni

pessebres

El pessebrisme reivindica el seu pes a la cultura popular

La 46a trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears tindrà lloc diumenge a Castellterçol

Uns 250 pessebristes es donen cita per iniciar la campanya

Uns 250 pessebristes, que formen part de les 64 associacions de pessebristes de la federació catalana, es donaran cita diumenge a Castellterçol per iniciar la campanya. La tradició diu que s'ha de començar a posar el pessebre el 25 de novembre, dia de Santa Caterina (i s'ha de treure el 2 de febrer, per la Candelera), però la temporada de fer pessebres ja arrenca. Les creacions dels pessebristes comporten mesos de preparació i, quan entrem a l'últim trimestre de l'any, la seva activitat s'intensifica. “Quant més paciència, més temps i més treball, millor acaba sent el pessebre”, explica Joan Berga, president de l'Agrupació de Pessebristes de Castellterçol.

Per això, ara és moment de trobar-se i posar fil a l'agulla. Sempre pels volts del 4 d'octubre, el dia del seu patró: sant Francesc d'Assís, els pessebristes de Catalunya i Balears coincideixen en una localitat diferent per reivindicar el seu paper dins la cultura popular. A Castellterçol ja s'hi van donar cita fa deu anys. L'any vinent ho faran a Rubí.

“Les associacions mantenim viva la tradició, però a les cases aquesta passió s'està perdent”, afirma Berga, qui explica que fa anys, representants de la seva agrupació passaven per les cases a visitar i jutjat els pessebres de les famílies. “Vèiem entre 30 i 40 pessebres. L'any passat només vam passar per sis cases”, conclou categòric. El que no s'ha perdut és l'interès de la gent per visitar els pessebres que exposen les entitats. El 6 de desembre, a l'edifici de les Escoles Velles, seu de l'agrupació, s'obre una exposició que inclou 45 pessebres i que es pot visitar durant dos mesos.

La trobada

2 d'octubre, a la seu de l'agrupació, plaça dels Estudis, 1

Una jornada sense pausa

M.J.R.

La 46a trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears s'iniciarà a les nou del matí -amb la recollida de credencials, l'esmorzar i la recepció de l'Ajuntament a la seu de l'Agrupació Pessebrista de Castellterçol- i que inclou la visita d'una exposició de pessebres realitzada per a l'ocasió (a la mateixa seu de l'entitat, a les Escoles Velles), així com una altra mostra a l'Espai Franc i una visita al pessebre de l'Església.

Els pessebristes també podran visitar el Museu Casa Prat de la Riba i assistir, a les dotze del migdia, a la missa de l'Església parroquial, amb cants de l'Escolania i la Coral de Castellterçol. Tot seguit, i en una unió de cultura popular, l'Agrupació de Pessebristes de Castellterçol, ha organitzat a la plaça de l'Ajuntament una ballada dels gegants locals i al pavelló municipal una actuació de l'Esbart Rosa d'Abril de Castellterçol. Tot seguit, vindrà el dinar de germanor, els parlaments, l'intercanvi d'obsequis i entrega del fanalet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES