Societat

SUCCESSOS

El Bages és la comarca amb més hectàrees cremades

En el conjunt de la demarcació de Barcelona, el Bages s'endú la pitjor part quant a la gravetat dels incendis forestals, mentre que el Berguedà és la comarca amb menys superfície afectada

Dues comarques de la Catalunya Central ocupen el cap i la cua de la llista dels territoris de la demarcació de Barcelona més afectats pels focs d'aquest estiu. Segons les dades de la Diputació de Barcelona fetes públiques aquesta setmana, el Bages encapçala la trista llista amb més superfície afectada pel foc, mentre que el Berguedà és la comarca que ha patit menys les conseqüències dels incendis. Tot i que el Bages ha estat la comarca barcelonina amb més terreny cremat, a causa del foc de Sant Feliu Sasserra –86 'hectàrees–, a la Diputació expliquen que la superfície afectada ha estat molt inferior a la mitjana dels darrers deu anys “gràcies a la ràpida detecció i extinció dels diferents incendis”. En el cas del Berguedà cal felicitar-se, comenten a l'ens supramunicipal, que aquest estiu, tot i que la pluviometria durant els mesos de juny, juliol i agost ha estat per sota de la mitjana climàtica, entre el 30% i el 70% a pràcticament tota la comarca, no s'han produït incendis importants. La superfície afectada per incendis ha estat de 0,1 hectàrees. En el conjunt de la demarcació de Barcelona només tres incendis han superat el total de 10 hectàrees cremades. És el cas del ja citat incendi de Sant Feliu Sasserra i és el cas de Montmaneu, a l'Anoia –29 hectàrees–, i Olivella, al Garraf –14.

En la Diputació insisteixen en un tret important d'aquesta campanya d'incendis d'estiu: la prevenció. A les comarques centrals que pertanyen a la demarcació de Barcelona han intensificat els esforços a través del pla d'informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació. En el conjunt de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Moianès en el pla de sensibilització hi ha hagut 107 persones contractades, 58 Agrupacions de Defensa Forestal, 43 unitats mòbils d'informació i un punt de vigilància fixa amb càmera web.

Per comarques, es pot dir que a l'Anoia ha augmentat un 26% el nombre d'informacions preventives, sobretot en urbanitzacions i cases aïllades. La tasca de conscienciació de la població sobre activitats que poden ser un risc imminent d'inici d'incendi forestal ha arribat a més de 4.000 persones a l'Anoia. En el cas de la zona del Bages-Moianès, gairebé s'ha doblat el nombre d' accions informatives respecte de la campanya de l'estiu del 2015. Prop de 10.000 persones han rebut els consells, sobretot en punts de concentració de població usuària del bosc. Al Berguedà s'ha informat de la normativa de prevenció d'incendis a 13.458 persones, sobretot en zones com la riera de Merlès i les zones recreatives de l'Alt Berguedà. Finalment, a la zona d'Osona-Moianès, el pla de vigilància d'incendis ha augmentat un 59% el nombre d'informacions preventives, i s'ha arribat a més de 7.000 persones. A més d'informar, a les comarques centrals els equips han dissuadit 92 accions d'infracció i han detectat 127 punts de risc d'incendi.

En el conjunt de la demarcació de Barcelona també ha augmentat el nombre d'informacions preventives (un 37%), així com el nombre de deteccions d'incidències que podrien haver estat causa d'un incendi (un 73%). En total, s'ha aconsellat i informat 56.889 persones, s'han dissuadit 229 accions d'infracció i s'han detectat 712 punts de risc en el conjunt dels 268 municipis de la demarcació de Barcelona que participen en la campanya. Pel que fa als incendis, 136 i s'han produït dins de l'àmbit i l'horari del pla d'informació i vigilància contra incendis forestals; fora de l'horari, 17, dels quals 7 s'han declarat a la nit. La superfície afectada, 184 hectàrees, ha estat inferior a la mitjana dels darrers anys, i el 87% dels incendis han afectat una superfície menor a una hectàrea.

LA XIFRA

0,1
hectàrees
és la superfície cremada al Berguedà, la comarca menys afectada pel foc a la demarcació de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El govern espanyol aprova un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona