Valls s'aboca a viure de ple la Fira de Santa Úrsula
Se celebren els actes centrals, amb la FiraCastells, el fòrum casteller o la diada castellera de diumenge
Els gegants recuperen la cercavila de vigília i s'incorpora el correbou
Des que va arrancar a inici d'aquesta setmana, la Santa Úrsula vallenca ja ha fet passos importants, com la iniciativa de la Colla Castellera de la Canalla Lectora, impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que ha implicat 40 nens i nenes de la ciutat, els actes de commemoració del centenari de la primera pedra de la Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya, col·locada el 23 d'octubre de 1916, de dimecres, o el primer tastet dels fons fotogràfics anteriors a 1936 del futur Museu Casteller a través de l'audiovisual dirigit per Jordi Ferré Batalla, que es projecta de manera contínua en una gran pantalla en l'entorn del nou edifici a la mateixa plaça del Blat. L'audiovisual també es projectarà avui i demà dissabte.
Tanmateix, des d'aquest divendres la Fira de Santa Úrsula creix en presència i intensitat, per exemple amb l'obertura de la vintena d'estands de la FiraCastells al Pati, que durant el cap de setmana doblarà les activitats familiars permanents o la celebració del 6è Simposi Casteller aquest dissabte. La inauguració serà al convent del Carme amb un show cooking basat en les paleoreceptes que recull el llibre d'Eudald Carbonell i Cinta Bellmunt i amb un esmorzar de forquilla. Enguany, el simposi analitzarà l'impacte econòmic i social dels equipaments i programes culturals, ara que s'està bastint el Museu Casteller, i la durada de les diades castelleres i el nombre idoni de colles que hi haurien de participar.
Cultura popular a dojo
Però sens dubte, la Santa Úrsula vallenca és coneguda arreu per la diada castellera de diumenge, considerada com a cloenda tradicional de la temporada. Les dues colles locals es trobaran a la plaça del Blat a la una del migdia. De fet, l'ofici solemne s'avançarà de les 11.30 a les 11 h per gestionar millor els horaris de les balladetes dels gegants i la mulassa i l'entrada de les colles castelleres a plaça.
D'altra banda, la mostra de bestiari escolar canvia de data i en lloc de celebrar-se dissabte ho farà avui a la tarda. L'acte, amb una trentena de figures, rep un nou impuls amb dos itineraris i final de festa davant del Centre Cultural per a les ballades conjuntes i un berenar per als participants. Encara en clau de cultura popular s'ha de destacar la recuperació de la volta dels gegants dissabte al migdia i l'estrena del correbou a Santa Úrsula amb la participació dels bous d'Olot, Reus, Tortosa, Valls, Valls-tradicional i el brau Constantí de Torà. També dissabte al vespre serà el correfoc, que reunirà vuit colles de diables i diverses figures de foc. En acabar, a la plaça del Blat serà la representació dels versots del ball de diables de Valls, la carretillada i la baixada de l'arcàngel sant Miquel des de la façana de l'Ajuntament. De la música de la revetlla se n'ocuparan les xarangues Band Tocats, de Vila-seca, i Tocabemolls, de Tarragona. I tampoc no faltarà l'oportunitat d'anar al teatre amb Fermí Fernández al Principal, on es representarà El sommelier, o de visitar la fira d'atraccions i el mercat d'artesania instal·lat al parc dels Països Catalans i al passeig Josep Tarradellas.
La fira
Fins al 23 d'octubre
www.valls.cat