Societat

Societat

Veus que salten els murs de la presó

Lledoners realitza el primer programa de ràdio fet des d'un penal que es podrà escoltar arreu

Els interns relaten el seu dia a dia i s'estrenaran en antena amb una entrevista al conseller Carles Mundó

“La gent ens podrà escoltar i ens ho prenemseriosament; jo ja he avisat molts coneguts”

El centre penitenciari de Lledoners i la cooperativa Ona Bages –que engloba les ràdios locals de Sallent, Santa Maria d'Oló, Sant Fruitós de Bages i Santpedor– posaran en marxa un programa de ràdio que permetrà que les veus, els pensaments i les reflexions dels presoners es puguin escoltar més enllà dels murs de la presó. Es tracta d'una iniciativa pionera, ja que, si bé hi ha altres centres –com ara la Model de Barcelona– que tenen ràdio pròpia, els seus continguts són interns i no arriben més enllà dels quatre carrers adjacents a la presó. En canvi el nou programa –que els mateixos interns han batejat amb el nom de Des de dins– es podrà escoltar per antena a bona part del Bages. I, a través d'internet, arribarà a les cases d'arreu.

Els programes es van començar a gravar al gener i ja n'hi ha sis d'editats i tancats. El que servirà per estrenar-se, però, serà “especial”, asseguren els interns, ja que contindrà una entrevista al conseller de Justícia, Carles Mundó, que s'ha fet aquesta setmana rere les parets de Lledoners.

Els reclusos tenen el suport professional d'Ona Bages i també dels dos monitors que lideren els tallers setmanals de ràdio. Hi ha assessorament, però són els interns els que decideixen els continguts, i també han estat ells els que han preparat l'entrevista a Mundó. Les preguntes, però, han estat “suaus i raonables”, explicava l'Esteve, un manresà que fa dos anys que és a Lledoners: “No volíem posar ningú en un compromís”, deia. Tot i això, Mundó va haver de respondre a qüestions com ara si la justícia és justa –va dir que molts cops, no– o què canviaria del sistema penitenciari. Però no tot el programa, que dura una hora, té un caire tan seriós. Neus Solà, dinamitzadora d'Ona Bages, explicava minuts abans de la gravació que molts cops els programes acaben sent “grans tertúlies” en les quals es parla de tot. Al seu costat, Manuel Rufo, intern de Lledoners des de fa tres anys, li donava la raó. A ell, a qui tothom coneix com El Sevilla, li encanta el seu Betis i el flamenc. Ja havia fet ràdio a la Model –amb una secció titulada Raíces flamencas– i fins i tot havia col·laborat amb Justo Molinero. No cal dir que la iniciativa li ve com l'anell al dit. Afirma que li aporta “seguretat” i hi veu “una oportunitat” amb vista al futur que li espera quan surti. I li agrada perquè trenca “la rutina” per la meitat: “Als patis hi ha molta gent, de tots tipus, i aquí som una gran família; a més, la gent de fora ens podrà escoltar i això fa que ens ho prenguem seriosament; jo ja he avisat un munt de coneguts perquè ens escoltin.” Iván Bonache, un dels monitors, ho corrobora: “Una de les coses que sent l'intern és que no l'escolta ningú, i aquí els donem l'oportunitat que això passi, la qual cosa els dóna una normalitat brutal.”

Saber què es cou a dins

Tal com diu Bonache, el programa és una oportunitat per als interns, però també per als oients que som a fora, que a través de persones com ara l'Esteve o El Sevilla podrem saber què es cou dintre la presó. L'estrena serà aquest dimarts, a les 6 de la tarda, a Ràdio Sallent i a Ràdio Oló. El dimecres s'emetrà a Ràdio Sant Fruitós i el cap de setmana, a Ràdio Santpedor. Serà quinzenal i es podrà escoltar també a través del web d'Ona Bages.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART