Societat

festes i tradicions

Tot a punt per a la primera celebració a la vora del foc

Moltes localitats celebren festes i balls, absolutament pagans, el 31 d'octubre

La tradició continua l'endemà, dia de Tots Sants

Entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre se celebren les festes potser més importants de la tardor. Per Tots Sants, el món dels vius i el dels morts s'interrelacionen. Actualment moltes localitats catalanes celebren festes i balls, absolutament pagans, el 31 d'octubre, i d'altres han reinventat la festivitat que marca l'inici d'una nova temporada. Les bruixes retornen a Sant Feliu Sasserra (Bages) en un homenatge festiu als fruits de la tardor; Vilanova de Prades (Conca de Barberà) es converteix en un mercat de la castanya; a Amer (Selva) es donen cita els millors torradors de castanyes del país; Viladrau (Osona) escenifica una reunió de bruixes que hi va haver l'any 1617, mentre que Calaf (Anoia) va crear el primer concurs de menjadors de castanyes –ben calentes– i moniatos –ben cuits–. Són pinzellades d'una de les tradicions catalanes més arrelades i alhora més envaïdes. La cultura popular ha de competir amb productes importats i, en aquest cas, amb la cada vegada més omnipresent festa de Halloween.

La tradició continua l'endemà, dia de Tots Sants. Cada any milers de persones s'acosten als cementiris per visitar els seus éssers estimats, dedicar-los el seu record i oferir-los flors.

Bruixes i actualitat al Serrat de les Forques

M.J.R.

A Sant Feliu Sasserra, l'1 de novembre, té lloc la XVII Fira de les Bruixes, una celebració que ens transporta al segle XVII, quan moltes dones van ser jutjades injustament acusades de practicar la bruixeria. A Catalunya, més de 400 dones van ser acusades entre l'any 1616 i el 1622. Sis d'elles van ser executades al Serrat de les Forques d'aquesta localitat del Bages. La trama d'enguany és un reflex sincer de l'actualitat; parla de la gent que fuig, dels que s'han de refugiar i de com són rebuts segons d'on vénen i a quina classe social pertanyen. A l'època de la Inquisició, l'excusa de la bruixeria els anava com l'anell al dit per poder deslliurar-se d'aquells que no els interessaven. Darrere la història d'una família que ho deixa tot i emprèn una incerta fugida, el poble fa un homenatge a totes aquelles dones executades a Sant Feliu Sasserra.

Durant tot el dia trobareu accions teatrals als llocs emblemàtics del poble, parades d'artesans, tarotistes i taverners pel nucli antic de la vila. Tot el poble s'engalana per viure una experiència que no deixa ningú indiferent. El samaniat, la persecució, el judici final i la forca ens posaran la pell de gallina.

El 31 d'octubre se celebra la 16a Fes-ta Bruixa, els més atrevits es podran endinsar en un espectacle de carrer que aquest any porta el nom de Filodoxia; “ La Júlia només sent buidor dins seu des que s'ha casat. Diuen que l'ambició sol portar les persones a executar els menesters més vils. Serà capaç de fer tot el que calgui per aconseguir el que ella vol?” Tot seguit, a l'Ateneu hi trobareu concerts amb Miquel del Roig i l'Orquestra Mitjanit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona