Societat

municipal

fira

La plaça Capdevila acull la Fira del Codony de Tremp

Dissabte, durant tot el dia, unes setanta parades agroalimentàries s'aplegaran als voltants de la plaça, que serà escenari de nombrosos actes amb el codony com a protagonista

La lectura d'un conte, a càrrec de la Companyia Homenots, i la presentació del darrer llibre de l'escriptora Maria Dolors Millat, La filla del Nord, serviran avui com a antesala de la quinzena edició de la Fira del Codony, que tindrà lloc demà dissabte a Tremp. Organitzada per l'Ajuntament i el Comerç Associat de Tremp (CAT), l'única fira al món dedicada a aquest fruit tan característic començarà amb una caminada pels voltants de la localitat i un esmorzar popular amb allioli de codony, llonganissa i pa torrat a la plaça de Capdevila.

Durant tot el dia, des de les 9 del matí i fins les 8 del vespre, aquesta plaça i el seu entorn, on s'aplegaran al voltant de 70 estands agroalimentaris i del comerç local, seran l'escenari de nombrosos actes amb el codony com a protagonista. Entre els expositors, cal destacar l'elevada presència de productors adherits al programa Al teu gust, aliments del Pallars, entre els quals s'hi podrà trobar embotits, formatges, mels i confitures, vins i cerveses...

Pel que fa al programa d'actes, s'ha convocat novament el concurs d'allioli de codony i s'ha organitzat una demostració de cuina amb els cuiners de l'Associació de Professionals de l'Àmbit Turístic del Jussà (Àpat) i Fundació Alícia. A més, enguany l'espai firal disposarà d'un espai fix d'aquest programa liderat per l'Ajuntament, on es presentaran en el decurs de la jornada diferents productes locals relacionats amb el codony, com ara ratafia o cervesa.

Una aportació més d'Al teu gust, aliments del Pallars en aquesta fira, és la continuïtat de la campanya Cuina de Fira, que ja va començar amb la fira ramadera de la Pobleta i s'allargarà fins a finals de novembre, als diferents restaurants de la comarca. En paral·lel als actes específics de la fira, l'Ajuntament, amb la col·laboració d'altres entitats i institucions, ha elaborat un seguit de propostes culturals adreçades a diferents públics. A la biblioteca pública Maria Barbal es presentarà el llibre de l'escriptora de Salàs de Pallars Dolors Millat La filla del nord i, dissabte al vespre, presentarà el seu llibre L'escó invisible el periodista Josep Maria Martí Rigau.

Completa el cartell de la fira l'obra teatral Un tramvia anomenat desig, de la companyia Les Antonietes, de la qual forma part la trempolina Annabel Castan. Aquest espectacle tindrà lloc el mateix dissabte, a les deu de la nit, a l'Espai Cultural La Lira.

La fira

Dissabte, 29 d'octubre.

Carbasses gegants a Sant Llorenç de Morunys

M.J.R.

Explica la llegenda dels Tres Savis Piteus que uns hostalers van enredar tres savis de Sant Llorenç de Morunys quan anaven a la fira a Manresa, fent-los creure que els venien un ou d'euga quan en realitat es tractava d'una carabassa. Aquesta rondalla de Jacint Verdaguer va ser la llavor de la Fira d'Ous d'Euga de Sant Llorenç de Morunys, que aquest 2016 arriba a la vuitena edició. Fa dues dècades, la localitat de la Vall de Lord ja va recuperar aquesta història per batejar els seus gegants, inspirats també en el Savis Piteus.

Un dels atractius de la fira és el VI Mercat del Pagès, que durant tot el cap de setmana omplirà el nucli antic del municipi de parades de productes d'alimentació i artesania. A la fira s'hi exposaran una gran quantitat de carbasses procedents de diversos indrets de Catalunya, que competiran per ser premiades pel seu pes i per la seva originalitat o per la seva qualitat decorativa. A més del tradicional concurs d'ous d'euga, la fira compta entre les seves activitats les Olimpíades de Pagès, el ball de la Coca i el ball de l'Euga, visites guiades i un concert popular a la plaça de la Canal amb el grup Germanes Abad, entre d'altres. Per arrodonir el cap de setmana, diferents restaurants de la Vall oferiran menús expressament per a l'ocasió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA