Societat

societat

estudi

Maria i Ramon són els noms més usuals a la regió central

Montserrat i María del Carmen també figuren entre els més habituals en dones, i Antonio i José, entre els homes

Garcia, Martínez, López i Sánchez encapçalen el rànquing de cognoms

Prop de sis mil dones de la Catalunya Central es diuen Maria i gairebé cinc mil homes de la regió es diuen Ramon. És una de les dades que es desprenen de l'estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) sobre noms i cognoms de la població, que també conclou que Garcia, Martínez, López i Sánchez són els cognoms més comuns tant a la regió com a la resta de Catalunya. En canvi, en els noms hi ha alguna variació entre les comarques centrals i la resta del país. Si bé Maria és el nom més comú en tots dos casos, a Catalunya el més habitual és Antonio i a les comarques centrals, Ramon.

A la regió central hi ha com a mínim 1.500 noms diferents, ja que l'Institut d'Estadística només comptabilitza els que es repeteixen quatre cops o més. La web de l'Idescat permet consultar com d'habitual és el nom de cadascú (també el cognom) i també veure la tendència de noms més comuns per zones i per edats (consulteu peça).

Mohamed i Mohammed

En el rànquing de la regió, hi ha 64 noms que es repeteixen més d'un miler de cops. I 435 que comparteixen més de cent persones. A banda de Maria i Ramon, entre els noms més habituals hi ha Antonio, José i Jordi per als homes, i Montserrat, María del Carmen i Maria Teresa per a les dones.

El nom d'origen estranger més comú és Mohamed. En concret, n'hi ha un miler i aquest nom se situa en el número 64 del rànquing. El següent és el mateix però amb una variació a l'hora d'escriure'l: Mohammed. Hi ha mig miler d'homes que se'n diuen. Entre els noms estrangers potser menys comuns que trobem en el rànquing hi ha per exemple 256 persones que es diuen Vasile, 228 que s'anomenen Gheorghe o 107 que es diuen Mihai, entre d'altres.

De les dades de l'Idescat es desprenen algunes diferències entre les comarques. Per exemple, el nom de Ramon, tot i ser el més comú a la Catalunya Central, només està entre els cinc primers al Solsonès i el Berguedà. En canvi, sempre apareixen els noms de Jordi, Josep i Montserrat. Maria apareix a totes menys al Solsonès. José o Josep és el líder absolut al Solsonès, l'Anoia i el Berguedà. En canvi, Maria guanya al Bages, Jordi a Osona i Montserrat al Moianès. Cal tenir en compte que aquestes dades inclouen les comarques d'Osona, Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès, i vuit municipis de l'Anoia, segons el pla territorial. La resta de dades de la comarca amb capital a Igualada estan incloses a la vegueria del Penedès, on els noms més comuns són Maria i José.

Vila, al Solsonès

Pel que fa als cognoms, els Garcia, Martínez, López, Sánchez i Pérez són els més habituals a la regió central, com també passa a la resta de Catalunya. En concret, hi ha més de quatre mil persones que es diuen Garcia de primer cognom i quatre mil més de segon cognom a les comarques centrals. En el cas de Martínez i López són més de tres mil. També hi trobem altres cognoms, com ara Fernández, González, Rodríguez, Solé i Farré. A la regió hi ha registrats com a mínim dos mil cognoms diferents, dels quals una vintena es repeteixen més d'un miler de cops. En l'anàlisi de les dades de l'Idescat per comarques, la tendència és similar a la regió. Garcia és el líder absolut a totes les comarques excepte al Solsonès, on el cognom més habitual és Vila. De fet, aquesta comarca és la que presenta més diferències amb la resta de la regió. Entre els cinc primers cognoms hi ha Vila, Solé i Serra, cognoms que apareixen menys a la resta. Per exemple, el cognom Vila només apareix entre els cinc més habituals a Osona i el Moianès. A la resta lideren els López, Fernández, Sánchez, Martínez i Pérez, tot i que en un ordre diferent segons la comarca.

5.784
dones
de la regió es diuen Maria, ja sigui en la versió catalana del nom o en la castellana (amb accent a la i).
4.775
homes
es diuen Ramon o Ramón. A la regió és el més usat i, en canvi, a Catalunya figura en el lloc 25 del rànquing.
1.008
homes
es diuen Mohamed, el nom d'origen estranger més comú a la regió. El següent més usat és Mohammed.

Ara es diuen Marc i Júlia, i abans eren Maria i José

Els noms més habituals canvien també segons la generació. L'Idescat diferencia entre deu categories, segons l'any de naixement i, per tant, segons l'edat. Els noms més habituals dels avis i besavis no són els mateixos que els dels seus néts o besnéts. En el cas de la Catalunya Central, els primers són Maria i José, i els segons, en canvi, són Marc i Júlia. Pel mig trobem Jordi i Montserrat, patrons de Catalunya.

Maria i José lideren el rànquing de noms més habituals entre els avis (i sobretot àvies) de més de 77 anys. En canvi, hi ha més disparitat entre les altres generacions. Per exemple, pel que fa als homes, Marc se situa entre els més comuns entre la població de menys de 36 anys. I Ramon, dels 47 anys als 76. I, entre el gènere femení, les nenes es diuen Júlia, però de 17 a 26 anys, Anna, i de 27 a 36, Núria. Montserrat encapçala el rànquing dels 37 als 56 anys.

Precisament, l'Idescat va fer públic fa pocs dies els noms més posats als nadons nascuts el 2015. Marc i Júlia van ser els noms més triats l'any passat i, per tant, continua la tendència en el lideratge d'aquests dos noms entre els nens i les nenes menors de setze anys. En concret, durant el 2015 es van registrar com a Marc 78 nadons i com a Júlia, 42. En el top ten també apareixen noms com ara Martí, Arnau, Pau, Jan i Nil, per als nens, i Laia, Aina i Arlet, per a les nenes.

Cal tenir en compte que el rànquing de noms s'extreu segons les dades de la població que residia a Catalunya l'1 de gener d'aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.