Societat

festes i tradicions

Bagà es prepara per a una Fia-faia multitudinària

S'espera més participació perquè la festa d'enguany cau en cap de setmana i perquè l'any passat va ser declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Es preveu cremar unes 700 faies

Bagà i Sant Julià de Cer­da­nyola ja estan a punt per cele­brar una nova edició de la festa de la Fia-faia, en la qual les dues pobla­ci­ons de l'Alt Ber­guedà reme­mo­ren l'arri­bada del sols­tici d'hivern. La festa cada any té més poder d'atracció i més aquest, que es pre­veu que sigui mul­ti­tu­dinària ja que, a banda de caure en dis­sabte, “és la pri­mera edició en què es gau­deix del dis­tin­tiu de patri­moni cul­tu­ral imma­te­rial de la huma­ni­tat, i s'ha fet més pro­pa­ganda i acti­vi­tats vin­cu­la­des”, expo­sen des de l'orga­nit­zació. Per això també s'estre­narà una nadala sobre la festa, com­posta per Màrius Puig. En total, s'espera cre­mar unes 700 faies, més de 500 a Bagà i la resta a Sant Julià, les grans pro­ta­go­nis­tes de la cele­bració. Són tor­xes que es con­fec­ci­o­nen amb her­bes de tija alta que s'han fet asse­car i s'entre­lli­guen entre si, tot un art que passa de gene­ració en gene­ració i fins i tot se'n fa un taller al Palau de Pinós. S'ence­nen al cap­da­munt de la mun­ta­nya i es bai­xen fins al poble.

Aquesta edició a Bagà també es recu­pera l'antiga tra­dició de pen­jar les faies als bal­cons, per això es demana la col·labo­ració de tots els veïns. També es demana que es recu­llin les lla­vors que cauen quan es con­fec­ci­ona la torxa. Es farà una plan­tació expe­ri­men­tal per com­pen­sar-ne l'escas­sesa actual.

A Bagà la pro­gra­mació comença avui amb Con­cert de Nadal amb Ari­anna Savall i Peter U. Joa­han­sen, que ofe­ri­ran un reper­tori de cants de Nadal del Sud i del Nord. Demà a par­tir de les 17.00 h es fa la con­cen­tració dels faiers que bai­xen des del Siti a la plaça Cata­lu­nya. La bai­xada comença a les 18.30 h, i a les 19.00 h es fa el toc d'oració i l'encesa de les faies a la plaça Cata­lu­nya. Amb les faies a mig cre­mar, té lloc la pujada pel car­rer Major fins a la plaça Por­xada. Per aca­bar, cançó i dansa al vol­tant de la foguera i coca amb alli­oli de codony per a tot­hom. A Sant Julià de Cer­da­nyola l'inici de la bai­xada comença a les 18.00 h, des del Clos fins a la plaça de l'Església, on també es balla i es repar­teix el pa amb alli­oli de codony. En la cele­bració també es pot par­ti­ci­par en el 14è con­curs de foto­gra­fia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia