Societat

municipal

L'ovella ripollesa

L'Ajuntament instal·la un grup escultòric a Castelladral amb diversos exemplars

És un homenatge a aquesta raça autòctona

Qui circuli o passegi pel giratori de Castelladral de Ripoll se sorprendrà, agradablement, per la presència de diverses figures de xai que sembla que hi pasturin. No es tracta d'un muntatge efímer coincidint amb el temps de Nadal. Aquests xais hi són per quedar-s'hi. Es tracta d'un homenatge a la raça de xais ripollesa. De fet, és una petició expressa dels ramaders i criadors d'aquesta raça ovina autòctona de la comarca del Ripollès, que la van formular en el marc de la celebració de la Fira Catalana de l'Ovella. Aquesta petició va ser recollida pel grup municipal d'ERC, a l'oposició, que la va dur al ple en forma de moció.

L'Ajuntament de la capital del Ripollès ho va aprofitar per convertir aquesta iniciativa en una proposta per fomentar les activitats dels joves artistes locals obrint un concurs públic a tots els que volguessin participar en una intervenció a l'espai públic de Ripoll, a part d'homenatjar les ovelles ripolleses. La proposta guanyadora és la d'Elisabeth Soldevila. Els xais que ha dissenyat estan construïts a partir de làmines, motiu pel qual ofereixen una perspectiva diferents segons el punt des d'on es miren. A hores d'ara, només cal completar el muntatge amb la instal·lació de la il·luminació.

La raça ve de lluny

Segons l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa, aquesta raça és autòctona del nord-est de Catalunya, originada a partir de l'encreuament d'exemplars que poblaven antigament els Pirineus centrals amb d'altres de la tipologia merina com a conseqüència de la transhumància. L'aïllament natural d'algunes valls d'alta muntanya i altres zones poc accessibles ha marcat l'evolució de la raça cap a diferents varietats: pirenaica, berguedana, queralpina i muntanyola, entre d'altres. És una raça rústica amb un sistema productiu semiextensiu de ramats d'entre 100 i 800 exemplars, generalment sense planificació reproductiva i que complementa la pastura directa amb fencs, palla de cereals i concentrats. Sigui com sigui, ja té el monument que reclamaven els criadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto