Societat

Osona té la renda per càpita més alta de la regió central

Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, entre les ciutats amb el PIB més baix per habitant

La població creix en 224 persones respecte al 2015, fins als 513.226 habitants

Osona és la comarca amb la renda per càpita més alta de la regió central, amb 26.800 euros per habitant, una xifra molt propera a la mitjana catalana, que se situa en 28.900 euros. Són xifres que es desprenen de l'última estadística del producte interior brut (PIB) per habitant, que s'usa per calcular la qualitat de vida dels habitants d'un país. Aquestes dades situen l'Anoia com la zona amb una renda per càpita més baixa, amb 20.200 euros per habitant. De fet, dos municipis anoiencs, Santa Margarida de Montbui (amb 8.100 euros) i Vilanova del Camí (amb 9.800 euros), són dels pocs municipis catalans que se situen per sota els 10.000 euros, juntament amb Badia del Vallès (amb 5.500 euros).

En el rànquing del PIB per habitant per comarques de Catalunya, Osona està en el lloc número 13. A la part alta de la graella també hi ha el Bages (lloc 18 de 42 comarques). A la part baixa, se situen el Moianès (lloc 32) i l'Anoia (34). En els primers llocs hi ha la Ribera d'Ebre i el Barcelonès. Fins a deu comarques catalanes se situen per sobre de la mitjana del país. En el cas de les comarques centrals, però, totes se situen per sota de la mitjana del Principat. En conjunt, la Catalunya Central registra una renda per càpita de 22.500 euros per habitant.

Les dades s'han publicat aquesta setmana però corresponen al 2014, excepte en el cas dels municipis de més de 50.000 habitants, en què per primer cop l'Idescat ha publicat un avançament de les dades del 2015. Entre aquests hi ha Manresa, que l'any passat va registrar un PIB per habitant de 24.700 euros.

Pel que fa al producte interior brut de les comarques centrals, se situa en 12.107,7 milions d'euros, i és el Bages qui el lidera, amb 4.278,7 milions, seguit de prop per Osona. Per contra, les comarques amb un PIB inferior són el Moianès i el Solsonès. La ciutat de Manresa registra 1.829,9 milions en producte interior brut.

Lleuger creixement

L'Idescat també ha publicat aquesta setmana les dades de població del 2016, segons les quals la Catalunya Central creix lleugerament respecte al 2015, amb 224 persones més i un increment percentual del 0,04%. En total, a la regió hi viuen 513.226 persones, respecte a les 513.002 del 2015. Per comarques, guanyen població l'Anoia, el Moianès i Osona, mentre que el Bages, el Berguedà i el Solsonès en perden, tot i que en ambdós casos es tracta de creixements o davallades de desenes o centenars de persones. Entre les principals ciutats de la regió, guanyen població Manresa, Vic i Igualada, així com Torelló i Moià. Entre les que perden habitants hi ha Berga, Solsona o Manlleu, per exemple.

LES XIFRES

8.100
euros
és la renda per càpita del municipi anoienc de Santa Margarida de Montbui, una de les més baixes del país.
9.800
euros
en PIB per habitant a Vilanova del Camí. Només dues poblacions més estan sota els 10.000 euros.
24.700
euros
és la renda pe càpita que registra Manresa el 2015. L'Idescat ha avançat les dades de les principals ciutats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA