Societat

El Nadal en remull

aniversari La Colla No Tinc Fred de Calella celebra avui els vint anys de la Banyada Nadalenca que l'any passat va arribar a prop de 600 participants novetats

Hi haurà una cercavila i es presentarà el capgròs de l'entitat, en Fredolic

La bona temperatura els ha acompanyat en cada edició

És una bogeria col·lectiva o una prova de valor? La Banyada Nadalenca organitzada per la Colla No Tinc Fred de Calella celebra avui els vint anys de vida amb una festa més lluïda. No cada dia s'arriba a un aniversari convertit ja en tradició al municipi però que prové d'una juguesca entre un grup d'amics que prenien una cervesa al Santi's Bar, un matí de desembre. “Parlàvem de tot i de res quan els vaig explicar que feia tres o quatre anys que jo em banyava el dia de Nadal”, recorda Lluís Barri, l'artífex de la iniciativa, que hi afegeix: “S'ho van agafar en broma i em van assegurar que aquell any no em banyaria sol.” L'aposta va quedar sobre la taula. Era el 1997, i quan va arribar el dia 25, a tres quarts de dotze del migdia sis valents van fer el cor fort a la platja i, quan van ser les dotze, van fer un capbussó. L'acte va ser recompensat amb un aperitiu i unes medalles commemoratives al mateix bar on va començar tot. Les medalles i l'aperitiu s'han mantingut com a part de l'activitat que, des de llavors, s'ha convocat cada any amb una participació progressiva que encara sorprèn els mateixos organitzadors.

“El segon any ja érem més gent i, així, a cada edició, el boca orella feia que s'anessin apuntant més participants” comenta Salvador Comas, un pastisser encarregat de la intendència de l'acte, que explica que aviat es va veure que el bar quedava petit i es va demanar permís a l'Ajuntament per fer la convocatòria directament al passeig, a l'altura del pas a nivell. “Què fa que la gent es tiri a l'aigua? Suposo que perquè tot i que la proposta sorprèn, és perfectament assumible per la majoria de gent”, assegura Comas. De fet, de raons per mullar-se en ple hivern n'hi ha tantes com participants que ho proven, però Lluís Barri considera que el moment que va marcar el pas d'una activitat d'uns quants a una concentració multitudinària va ser l'arribada de les famílies. “La presència dels primers nens, quan feia sis o set anys que organitzàvem la banyada, va ser cabdal perquè la cosa es disparés”, rememora tot comentant que on van els infants arrosseguen no només els pares, “sinó els seus amics, els tiets i altres parents i fins i tot algun avi”.

Salvador Comas hi afegeix que la sort també ha jugat un paper clau en l'èxit de la Banyada Nadalenca de Calella. “En vint anys no hem tingut cap diada on fes fred de veritat. La bona temperatura ens ha acompanyat sempre i no hem baixat mai dels 13 graus de l'aigua”, explica. A més, tan sols s'ha hagut de suspendre una vegada. Va ser el 2013 i pel mal estat de la mar. “No ens podíem arriscar que algú prengués mal”, diuen. L'any passat es va superar, i per molt, la xifra màgica dels 500 participants: 591.

Avui, amb motiu de l'aniversari, hi haurà una cercavila que començarà a la plaça del Mercat, on es farà la presentació del capgròs Fredolic, la mascota de la colla, amb la presència dels Geganters de Calella i una colla de percussió. Arribats al passeig els diables dels Udols de Foc rebran els participants amb espurnes i traques i es farà el bateig de mar de la figura. A les dotze en punt, un cop més i per molts anys, tothom serà cridat a anar a l'aigua. “Qui es banya per Nadal no es constipa en tot l'any!”, assegura convençut Salvador Comas. Només cal comprovar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia