Societat

L'arribada del nou any

El Maresme suma rituals de traspàs d'any a les revetlles

A la comarca es podrà córrer a les curses de Sant Silvestre, fer un bany a la mar, participar a les cercaviles de l'Home dels Nassos o ballar sardanes amb el primer sol

No fa tants anys que l'Home dels Nassos no passava de ser una juguesca que els adults feien als nens. Amb posat seriós s'havia d'anunciar que el dia 31 de desembre rondava pels carrers un personatge amb tants nassos com dies li quedaven a l'any. Fins que no queien en la solució, la canalla temia topar-se amb un monstre ple de nassos, o al contrari, sortien a tombar per veure si el trobaven. Però aquell joc d'enginy es va començar a transformar l'any 1968 amb la construcció del primer capgròs que representava aquesta figura. Va ser una iniciativa del tarragoní Joan Virgili i després moltes altres localitats s'hi van sumar. Així doncs, ara els més petits associen l'Home dels Nassos amb una cercavila festiva protagonitzada per una figura amb un nas superb. A Calella, la cita amb aquest personatge serà a les sis de la tarda al carrer de l'Església. D'allí en sortirà una cercavila amb l'Home dels Nassos dalt d'una carrossa i els Capgrossos de Calella com a acompanyants. I a Malgrat de Mar, el Centre Lúdic i Educatiu Tastaolletes ha recuperat la tradició de l'Home dels Nassos per a la mainada, que han d'anar a recollir 365 nassos que s'han repartit pels comerços de la vila. El dia 31, a les onze, a la plaça de l'Església els pengen tots en un estenedor i apareix en Nàpies. Enguany, a més, a les dotze del migdia se celebraran les primeres 12 campanades infantils.

Amb vambes de córrer

Els darrers anys les curses de Sant Silvestre s'han multiplicat exponencialment, responent a l'imparable creixement d'aficionats al running. A Catalunya la primera que es va organitzar va ser al Masnou, que s'acaba de celebrar per Sant Esteve. Però qui tingui ganes d'acomiadar l'any amb les vambes de córrer als peus i envoltat de corredors podrà fer-ho a Mataró o a Calella, on el Club d'Atletisme de la ciutat organitza des de l'any 2013 la cursa Sant Silvestre Calellenca. El tret de sortida es donarà a les deu del matí al passeig Manuel de Puigvert. Els participants podran triar entre fer 5 o 10 km en un circuit totalment pla, just davant del mar, a la façana marítima, pel camí de sorra. En finalitzar hi haurà botifarrada per als participants. A Mataró, se celebrarà la tercera edició de la Sant Silvestre Night Trail (SSNT), la primera cursa Sant Silvestre de Catalunya en format cursa de muntanya i nocturna. La sortida serà a les sis de la tarda des del Parc Forestal de Mataró i es podrà escollir entre fer sis o dotze quilòmetres en un recorregut pels corriols de Mataró i Argentona. En acabar se servirà xocolata. Cal tenir en compte que per participar en aquestes curses cal inscripció.

A l'aigua

La tradició d'acomiadar l'any o de rebre'l amb un bany a la mar també s'estén, tot i que sense un creixement tan espectacular ni tantes cites com les curses atlètiques. Qui vulgui dir adéu en un ambient festiu i a l'aigua ho podrà fer a Mataró a la Sailfish SwimSilvestre 2016. Es tracta d'una travessa de natació solidària de 1.500 metres al mar. A les deu es donarà la sortida des de la platja del Varador, davant del Centre Natació Mataró. El recorregut forma un triangle des del punt de sortida fins a tocar del port esportiu i tornada.

L'endemà, just al mateix indret però a les dotze del migdia, serà la 31a Primera Banyada de l'Any. L'any passat la cita va atreure més de tres-cents banyistes que es van trobar l'aigua de la mar a quinze graus de temperatura. Com cada any, es posarà a la venda una samarreta commemorativa i s'oferirà xocolata desfeta i melindros per ajudar a temperar el cos. Enguany el Centre Natació Mataró, que organitza l'esdeveniment, donarà un guardó al participant més jove i al més veterà que hagin estat capaços de ficar-se a la mar. Gàlia Dvorak, palista de l'entitat, serà l'encarregada de tallar la cinta per obrir pas cap a l'aigua. Totes dues activitats exigeixen inscripció.

A Pineda de Mar, la Colla dels Valents també organitzaran la primera Banyada de l'Any a la platja dels Pescadors.

El primer raig de sol

Altres propostes de traspàs d'any passen per admirar la primera sortida de sol del 2017. A Calella, a les cinc del matí s'obriran les portes del far per veure sortir el sol amb música i una tassa de xocolata amb xurros. A Mataró és l'Agrupació Sardanista Santa Anna la que proposa ballar unes sardanes mentre surt el sol. El punt de trobada serà el passeig del Callao, a dos quarts de vuit del matí. La música anirà a càrrec de la cobla Ciutat de Granollers i també s'oferirà xocolata desfeta amb melindros als participants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia