Societat

religions

obituari

Mor als 90 anys el bisbe emèrit de Girona Jaume Camprodon 

El bisbe emèrit de Girona, Jaume Camprodon, va morir ahir a la nit a la capital gironina als 90 anys d'edat, segons ha informat el Bisbat de Girona. Jaume Camprodon, que va ser bisbe de Girona entre els anys 1973 i 2001, va néixer a Torelló (Osona) el 18 de desembre de 1926. Va entrar en el Seminari de Vic (Osona) el 1940, on va cursar Humanitats, Filosofia i Teologia i va ser ordenat prevere el 22 de maig de 1949.

Després de ser ordenat, el Bisbat de Vic el va destinar a la parròquia de Seva (Osona) com vicari mestre. El 1950 va ser destinat a la parròquia de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), a l'any següent a la de Taradell (Osona) com vicari i el 1952 a la de Sant Domènec de Vic com Consiliari Diocesà de la JOC (Joventut Obrera Catòlica).

El 1955 va passar a ser director espiritual del Seminari Menor de la Diòcesi de Vic i professor del centre, i a partir de 1963 va estudiar durant tres anys a l'Institut Catòlic de París, ciutat en la qual, durant els caps de setmana, treballava amb immigrants.

El 1966 va ser traslladat a la parròquia de Crist Rei de Manresa (Bages) on es va centrar en la tasca pastoral en el camp de la catequesi i la promoció dels laics. El 2 de setembre de 1973 va ser nomenat bisbe de Girona i la seva consagració va tenir lloc el 21 d'octubre del mateix any a la catedral de Girona.

Durant el seu episcopat, es va inaugurar la Casa d'Espiritualitat de Banyoles el 1974, es va constituir el primer Consell Pastoral Diocesà (1982), es va constituir el Fons Comú Diocesà (1986), i es va crear l'Institut de Teologia de Girona.

El 1991 es va inaugurar el Museu d'Art de Girona, que exposa les col·leccions del Museu Diocesà i de la Diputació de Girona al Palau Episcopal. El 1997 es va crear la Delegació Episcopal de Pastoral Social i també l'Institut Especial Sant Feliu d'atenció als preveres.

En l'any 2000 es va restaurar la façana de la Catedral de Girona, gràcies a un conveni de cofinançament amb les administracions públiques i a l'any següent es va celebrar el Col·loqui Europeu de Parròquies a Girona. El 30 d'octubre de 2001, després de 28 anys al capdavant de la diòcesi de Girona, la Santa Seu va acceptar la seva renúncia al capdavant del bisbat. Jaume Camprodon va passar ser administrador apostòlic i el 16 de desembre del mateix any, bisbe emèrit de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt