Societat

Municipal

Neix un front veïnal que traspassa fronteres

Sis associacions de veïns de Badalona i Sant Adrià de Besòs amb problemes similars creen una plataforma

Reclamen coordinació a les administracions

Als municipis els separa una frontera administrativa, no pas física, i això fa que les ciutats s'arribin a fusionar i a confondre entre si. Els límits no són aliens als governants de torn, que gairebé per sistema projecten les seves polítiques aturant-se en el darrer mil·límetre que ocupa el seu municipi. Sovint, però, i de cara al veïnat, les zones frontissa no són més que un límit imaginari.

Un grup de veïns de Badalona i Sant Adrià de Besòs, municipis adjacents, tenen clar que la frontera administrativa no pot anar en detriment de la feina en comú i han decidit unir esforços per treballar en una sola direcció. Sobretot pel que fa als problemes que els afecten i que són idèntics a una banda i a l'altra de la frontera.

Les associacions de veïns de Sant Roc, el Maresme, Artigues (totes tres de Badalona), la Mina, Sant Joan Baptista i Sant Adrià Nord es troben immerses en ple procés de constitució de la Plataforma Cívica Badalona i Sant Adrià. Ja s'han organitzat les tres primeres reunions i, malgrat que la idea està en fase embrionària, no trigaran a traslladar al carrer les primeres accions, ja que moltes són continuïtat de la tasca que estan duent a terme des de fa anys. Ara, però, aniran de bracet.

“Quan la Mina enumera quins són els seus maldecaps, jo tinc la sensació que està parlant del meu barri”, afirma Enrique Lara, de l'Associació de Veïns de Sant Roc. Aquests dos barris són els que acostumen a tenir més presència als mitjans de comunicació, però s'hi colen sovint per notícies que ningú desitja, menys encara si és a prop de casa. Revertir aquesta tendència és un dels reptes de la nova plataforma, que pivotarà sobre tres conceptes clau: civisme, integració i convivència.

Per experiència pròpia, saben que qui tot ho vol, tot ho perd. I, precisament per això, ara es plantegen anar pas a pas i entomar un problema darrere l'altre. Millorar la seguretat en aquests barris i combatre la venda i el consum de drogues és dels primers reptes que apareix en l'horitzó d'una plataforma que com a teló de fons vol tenir la lluita sense descans contra l'absentisme escolar.

De moment, la Plataforma Cívica Badalona i Sant Adrià no es planteja obrir-se a integrar entitats amb altres fins socials, ja que entenen, segons expliquen reunits en una taula de l'Associació de Veïns d'Artigues, que les entitats veïnals són “transversals” i engloben “tot tipus de temes”. Això sí, en funció de la campanya que traslladin al carrer, buscaran la col·laboració d'altres col·lectius implicats.

La tasca de coordinació que la plataforma està disposada a tirar endavant és la mateixa que reclamen a les administracions: “Que deixin de passar-se la pilota les unes a les altres”, reivindiquen.

LA FRASE

Em sembla fantàstic que des de la societat civil neixin les màximes sinergies possibles
Dolors Sabater
alcaldessa de badalona

LA XIFRA

6
associacions de veïns
impulsen la Plataforma Cívica Badalona i Sant Adrià.

Una llarga llista d'objectius a assolir

Les sis entitats veïnals que estan impulsant la nova plataforma acumulen una llarga trajectòria de feina sobre el terreny. Tenen molt clar quins són els problemes a combatre i les virtuts a destacar, i per això només van necessitar una primera trobada per elaborar la llista d'objectius que s'han fixat. La lluita contra la droga i la millora de la seguretat són reptes prioritaris, però al darrere vindran la gestió de les comunitats de veïns que arrosseguen problemes d'impagaments, la neteja de l'espai públic i la lluita contra l'incivisme. També se situen com a desafiaments clau exigir a les autoritats municipals una gestió urbanística racional, una millor gestió i més mitjans als centres d'assistència primària i un augment dels plans d'ocupació, de manera que siguin “efectius i igualitaris”.

“Si nosaltres som capaços de demostrar que plegats avancem molt més, els polítics poden seguir les nostres passes”, sostenen els veïns. L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, assegura que comparteix la filosofia de la nova plataforma: “En aquest mandat, els municipis estem impulsant la idea que hem de convertir les fronteres en frontisses per potenciar el treball en xarxa, així que benvinguda sigui qualsevol iniciativa veïnal que vagi precisament en aquesta direcció.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.