Societat

seguretat

balanç

Menys robatoris en domicilis i més violència masclista

La Junta Local de Seguretat constata un descens del 5,2% el 2016 en el nombre de delictes a Lleida ciutat, on es van registrar menys de 10.000 denúncies

Asseguren que hi ha més sensibilització i que es perd la por de denunciar

El nombre d'infraccions penals va caure a la ciutat de Lleida un 5,2% durant el 2016: es va passar dels 10.415 fets denunciats del 2015 als 9.875 de l'exercici passat, segons les dades que ahir es van donar a conèixer després de la reunió de la Junta Local de Seguretat de la ciutat de Lleida. D'aquest balanç, en destaca la disminució del nombre de delictes tant contra el patrimoni com contra les persones, i especialment el descens del 30% del nombre de robatoris amb força en domicilis, que l'any passat havia pujat un 40,5%. En canvi, creix el nombre de denúncies per violència domèstica, que es van situar en 614, mentre que el 2015 n'hi va haver 525.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va fer un balanç positiu de les dades, ja que “reflecteixen l'elevat nivell de seguretat a la ciutat”, fet que va atribuir a la “tasca duta a terme i a la col·laboració entre els cossos”.

El nombre de delictes contra el patrimoni en què van intervenir els Mossos d'Esquadra a la capital del Segrià va caure en l'últim any i es va situar en els 7.733 el 2016, en relació amb els 8.252 de l'any anterior, mentre que el nombre de delictes contra les persones va disminuir lleugerament: dels 1.495 del 2015 als 1.451 del 2016. En el cas dels robatoris amb força, se'n van cometre un 10,8% menys i, pel que fa als robatoris amb força en domicilis, un 30% menys, amb un total de 223 (el 2015, 319). Així mateix, el descens del nombre de robatoris amb violència i intimidació va ser del 16,6% a Lleida i també va caure el nombre de delictes contra l'ordre públic i la salut pública, entre d'altres, segons els Mossos.

Destaquen també els 631 dispositius antiterroristes fets l'any passat. Pel que fa a les denúncies per situacions de violència domèstica, els Mossos en van rebre 614, quan l'any 2015 se n'havien registrat 525. Tant l'alcalde com la directora dels serveis territorials d'Interior a Lleida, Montserrat Meseguer, van afirmar que aquesta dada podria respondre a un increment del nombre de casos, però també al fet que creix la “sensibilitat social” de les víctimes, “que cada cop perden més la por de denunciar els agressors”, segons Meseguer.

Per la seva banda, la policia de l'Estat va incrementar durant l'any passat l'actuació relacionada amb els delictes contra la salut pública, amb un augment de la quantitat de droga intervinguda i la detenció de 17 persones, en comparació de les 12 detingudes el 2015. En l'àmbit d'estrangeria, el cos va tramitar l'any passat l'expulsió de 31 persones que havien comès algun fet delictiu, respecte a les 25 de l'any anterior. La policia estatal també va tramitar 37 peticions d'asil.

Finalment, l'any 2016, l'activitat del cos policial de l'Estat a l'aeroport d'Alguaire va revisar l'entrada i la sortida de fins a 33.800 passatgers de vols internacionals.

LA XIFRA

9.875
delictes
es van denunciar a Lleida ciutat durant el 2016, un 5,2% per sota dels 10.415 de l'any anterior.

LA FRASE

Creix la sensibilitat social de les dones, que perden la por de denunciar els agressors
Montserrat Meseguer
Directora d'Interior a Lleida

Menys accidents de trànsit

Una de les dades més rellevants del balanç de seguretat de Lleida de l'any 2016 té a veure amb el trànsit i, en concret, amb la caiguda “sense precedents” del nombre d'accidents, així com del nombre de ferits i morts com a conseqüència d'aquests sinistres.

El nombre d'accidents amb ferits va caure un 25,8%: dels 283 de l'any anterior als 210 del 2016, lluny dels 409 del 2009. El nombre d'accidents sense ferits va disminuir un 15,01% en l'últim any. Durant el 2016, es van lamentar dues víctimes mortals per accident de trànsit a la ciutat, en comparació de les cinc de l'any anterior (-60%), mentre que el nombre de ferits greus va disminuir un 17% i el de lleus, un 21%. També va caure el nombre d'atropellaments; en aquest cas, un 16,67%, amb un registre total de 60 el 2016 (el 2009, 111). L'alcalde de Lleida va atribuir el descens del nombre d'accidents de trànsit, així com del nombre de ferits i morts que en van ser víctimes, a les “dràstiques” polítiques municipals endegades en els darrers anys amb l'objectiu de reduir la velocitat dels vehicles que circulen pels carrers de Lleida, amb la instal·lació de radars i semàfors amb càmera, i a mesures com ara les zones 30 i els passos elevats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins